Artiklar – föräldraskap
”Kraven blev för mycket”
Stockholms barnavårdscentraler ska få 17 extra miljoner. Det har landstinget beslutat. Pengarna ska bland annat gå till att upptäcka mammor med förlossningsdepression.
Läs mer >>
Läs också: Nyblivna föräldrar behöver stöd
MP: Alla förskolor ska ha en genuspedagog
Miljöpartiet vill att fler förskolor i landet använder genuspedagogik i sitt arbete. I Stockholms stad vill man satsa 10 miljoner kronor så att alla förskolor får tillgång till en genuspedagog.Större sjukfrånvaro än någonsin i år.
Läs mer >>
Läs också: Trygg barnomsorg viktigare än sociala experiment
Rekordstor sjukfrånvaro just nu
Det råder just nu rekordstor sjukfrånvaro på svenska arbetsplatser. Sjukanmälningatalet under årets sex första veckor låg på hela 5,2 procent av de anställda. En anledning som uppges till vår ökande sjukfrånvaro är också att andelen barn som går på förskolan ökat mycket kraftigt. Dagis och förskolor är en klassiskt spridare av förkylningsvirus.
Läs mer >>
Varför vill ni inte ta vara på tiden med era barn?
Vi är pedagoger på en stor förskola i Blekinge som känner att det nu är dags att säga ifrån. .Dagligen läser vi insändare från föräldrar om missnöje om hur ni får lämna era barn på förskolan och krav på mer vistelsetid på förskolan.
Vad har hänt? Varför vill ni inte ta vara på tiden tillsammans med era barn?
Läs mer >>
Läs också:
Stora barngrupper bränner ut personalen
Barn blir förvirrade av att kallas hen
Elise Claesons ifrågasätter genuspedagogiken. Hon pekar på att det finns forskare som ifrågasätter genusforskningen.
– De är en ideologi, inte en vetenskap, säger hon.
Läs mer >>
Läs också:
Trygg barnomsorg viktigare än sociala experiment
Magkänsla och sunt förnuft är klart underskattade
I vår hjärna finns det något som heter spegelneuroner, det är de som lägger grunden om vi utvecklar empatin på bästa sätt men även hur vi lär oss tala. I dessa tider av tal om pedagogik, det livslånga lärandet – där små ettåringar ska bli elever i en förskola, så inser man hur fel ute man är … om man vet mer om spegelneuroner. De utvecklas nämligen genom socialt samspel med en vuxen som redan har den kunskap som ska förmedlas till barnet.
Läs mer >>
Läs också: Förskolan för de allra minsta. På gott och ont
Var åttonde mamma drabbas av förlossningsdepression
Omkring 13 procent av alla nyblivna mammor drabbas av en det som kallas förlossningsdepression månaderna efter förlossningen.
– Framför allt påverkas den så viktiga anknytningen till barnet. Det behöver inte alltid handla om glad eller ledsen, utan det kan lika gärna ta sig andra uttryck, som att mamman blir handlingsförlamad, ointresserad eller känslomässigt oengagerad i det nyfödda barnet.
Läs mer >>
Barn i dag hungrar efter vuxenkontakt
– Att redan som liten få budskapet ”ingen har tid med mig” kan skapa en grogrund för depressioner. Bland de unga som kommer till oss så finns det en tydlig hunger efter vuxenkontakt. Och barnen som ringer till BRIS uppger att det de saknar mest är en vuxen att prata med, förklarar Björn Magnér.
Han berättar att en av de enklaste och mest effektiva behandlingsåtgärderna i lindriga fall, kan vara att skriva ett intyg för vård av barn.
– Då får föräldern möjlighet att spendera mer tid tillsammans med sitt barn som mår dåligt. Det kan göra underverk på bara några veckor.
Familjens plats i samhällsgemenskapen är en radikal åsikt idag
Sveriges barn behöver mer tid tillsammans med sina föräldrar, inte mindre. Genom att stödja, och myndiggöra familjen, i stället för att styra, splittra, och nedvärdera de oundgängliga insatser som görs i alla Sveriges familjer kan vi lägga grunden för en positiv samhällsutveckling, skriver Jonas Segersam, landstingspolitiker (KD) och fembarnspappa, Uppsala.
”Barn är ingen rättighet – varken för män eller kvinnor”
Malin Wollin om att barn i alla storlekar vill veta sitt ursprung
Bakåtvänd i vagnen bäst
Ha koll på omgivningen eller ha koll på föräldern, det är frågan då barnvagnsföraren ska välja åt vilket håll barnet ska sitta under turen. Nu visar forskning att det bästa för barnet är att åka baklänges.
Läs också: Nu tas det självklara upp igen
Sexlobbyns makalösa makt
Det mesta i Sverige är numera marknadsutsatt men på ett politiskt område härskar ett märkligt monopol fortfarande ohotat – RFSU är monopolist på den sexualpolitiska marknaden.
Föräldrar svik inte era barn
Under de senaste decennierna har barnen tillbringat allt mer tid utanför hemmet och allt mindre tid med sina föräldrar. Istället är det pedagogiska experter som har tagit hand om och fostrat barnen. Allt borde vara frid och fröjd. Barnen och ungdomarna borde vara harmoniska och empatiska. Mobbning borde ju knappast förekomma, med tanke på att barnen redan från mycket tidig ålder tränats av barnexperter.
Nu vet vi alla att så inte är fallet, mobbningen ökar och är ett stort problem. Någonstans på vägen har det gått fel, väldigt fel.
Rekordmånga vill ha hjälp av BRIS
Fyrtio år efter att Bris grundades ringer det mer än någonsin i nödtelefonen. Barn i dag har färre vuxna att prata med. Deras berättelser handlar om fysiskt och psykiskt våld, övergrepp och ensamhet. Sverige har halkat efter i omsorgen om de minsta.
Hemmapappa: ”Pekgul visar vägen till det goda samhället
”Jag håller helt med Pekgul. Det borde hellre finnas en norm att tvärtemot hämta sent på förskolan. Då slipper både föräldrar och barn den här påtvingade stressen att umgås. Den är inte bra för någon. Och med handen på hjärtat, hur stimulerande är det egentligen för en vuxen människa att umgås med ett litet barn? Och hur kul är det egentligen för barnen att umgås med sina föräldrar?”
Ett angrepp mot vanliga mammor
Mammor som vill hämta tidigt från dagis är inga Solsidan-våp – Nalin Pekgul och Kommunal borde tänka om, skriver Sofia Stridsman.
Läs också: Dags att införa ett barnskatteavdrag
Valfrihetstrend ja tack – hemmafrutrend nej tack
På sistone har arbetet med att själv ansvara för vården och omsorgen om de egna barnen börjat kallas ”hemmafrutrenden”. Jag förstår att media gärna vill styra dit och kalla det så istället för ”hemmaföräldertrend” eller ”valfrihetstrend” – som bättre beskriver vad det handlar om. Då får man det att låta som en backlash, där vi är på väg tillbaka till en gammaldags livsstil. När trenden med att ge sina barn tid och själv ansvara för deras vård och omsorg egentligen handlar om en modern trend där kloka föräldrar, som utifrån hur samhället ser ut nu, fattar beslut om vad som är bäst för det egna barnet.
Hoppet är det sista som överger människan
Nu visar det sig att 80-talisterna – varav de flesta gick på dagis som små – gärna själva skulle vilja vara hemma längre med sina egna barn. Nu vet jag inte om sajten Familjeliv som genomfört den här undersökningen frågat papporna samma sak. Visserligen är väl en majoritet av Familjelivs medlemmar kvinnor, precis som en majoritet (9 av 10) som väljer att arbeta inom vård och omsorg är kvinnor.
Föräldrakörkort nästa?
Maria Eriksson, SvD skriver om det ramaskri som utbrutit hos socialdemokraterna och fackförbunden – där de reagerar starkt på att föräldrar får fler barnomsorgsalternativ än förskolan att välja på. Nu blir utbudet av fler dagmammor ett ”hot” mot förskolan eftersom den riskerar att ”utarmas” och man kan ”få säga upp personal” eller ”få lägga ned en förskola”.
Läs också: Christella – företaget som anställer dagmammor
Vi föräldrar är så hopplöst frånåkta
I debatten om föräldraskap ligger nästan allt fokus på småbarnsåren. Om att få livet att gå ihop och ändå ha tid att vara där för att se det där första leendet, första steget, höra första ordet. Om tonårsföräldrar är det tyst. Trots att barnen fortsätter att göra en massa för första gången. Men nu handlar det om första ciggen, första fyllan, första sexet… svåra saker som man som förälder kan behöva lite stöd att hantera för att rätt kunna stötta sitt barn.
Läs också:
Det blir svårare att nå fram till tonåringen om anknytningen inte fungerat
Internationella barndagen
I dag är det första måndagen i oktober – därmed är det dags för Internationella barndagen. Vi frågade Unicef varför de inte gillar den och så har vi pratat med några barn om hur de har det just nu.
Läs också: Så här tycker några barn som Hemmaföräldrars nätverk intervjuat
Dags att ta avstånd från EGO trenden
Framtidens samhälle handlar också om hur vi ska förhålla oss till varandra. Var går gränsen mellan vad vi kan förvänta oss att staten ska ta hand om och vad är vårt eget ansvar?
Min personliga känsla är att det går allt mer mot att staten ska stå för det mesta. Allt som är obetalt arbete, ideellt arbete eller ren och skär mänsklighet går bort, eftersom ”vi betalar skatt och då ska de här sakerna fixas också”.
Hemmapappan som inte tvekar
Dagis är inte ett alternativ för familjen Avindell. I stället ska Sebastian och hans fru turas om med att vara hemma på heltid tills deras barn börjar i skolan.
– Barn är små en så kort period, säger pappa Sebastian Avindell som varit hemma med dottern Meja det senaste året.
Läs också:
Aftonbladets proffstyckare och en sann representant för kultureliten: Föräldrar kan inte bestämma själva
Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten
Malin är 28 år och hemmaförälder
I sju år, sedan äldste sonen Ismael föddes, har Malin Parada varit hemmaförälder på heltid. I dag har hon och maken Pablo tre barn tillsammans, Ismael 7, Isabel, 6 år och Estel 4 år.
Färre kvinnor ammar sina barn
Färre mammor ammar sina barn – och allt kortare tid. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.
– Det har skett en tydlig förändring de senaste åren. Många mammor upplever att de blir utstirrade.
Läs också:
Amningsbloggens kommentar
Amningens historia
Rätten att få vara hemma med barnen
Det är svårt att föreställa sig vad som väntar, den där dagen man får beskedet att man är gravid. Paradoxalt nog så verkar allting kanske ganska enkelt, då allt är så utstakat. Barnmorskan gör en beräkning när barnet ska komma, tillsammans skissar sedan föräldrarna på hur länge de ska vara hemma. Sedan blir det dagis och tillbaka på arbetet ska väl allt fortsätta som förut. Sedan bör man få barn inom två och ett halvt år efter första barnet, så att man inte får ut mindre ersättning inför nästa barn, om man nu får för sig att gå ned lite i arbetstid. Och så har man planerat in barn nummer två.
Tyvärr är det när man ska få barn som man kommer att upptäcka – om man nu inte gjort det förut – att livet sällan följer den mall som politikerna stakat ut åt oss, genom sina samlade beslut under det som kallas ”familjepolitiken”.
Läs också: Föds barnen för att fylla förskolans platser?
Släpp föräldrarna loss, det är vår!
Nackdelen med stora offentliga system som är skapade för att tillgodose medborgarnas behov, är att dessa riskerar att börja leva sitt eget liv. I Sverige har symbiosen mellan socialistiska och liberala makthavare resulterat i en genomkollektivistisk barnomsorg. Det liberala argumentet att alla ska ha frihet att få välja själva, kompletteras med statliga subventioner som i praktiken omöjliggör den valfrihet som man så vackert talar om.
Skolans krav på föräldranärvaro knäcker oss yrkeskvinnor
Miljöpartisten Helene Sigfridsson tycker att skolans krav på föräldranärvaro knäcker mammorna. Hon räknar noggrant upp alla timmar hon missat på jobbet, när hon istället känt sig tvungen att gå till förskolan eller skolan för att se sitt barn uppträda. Nog borde föräldrar slippa sånt… eller….?
Läs också:
Mats Gerdau: ”Det kallas att vara förälder”
En EGO mammas bekännelser
Aj och fy – inte ge föräldrar skuldkänslor
Kultureliten fortsätter att skärma av från vanligt folk
Vi har sett hur Expressen, Sydsvenskan och nu senast Hanne Kjöller på Dagens Nyheter – avskärmar sig från verklighetens folk genom att försöka motarbeta valfriheten. Nu är det invandrarna som Hanne Kjöller ”vet” bäst åt.
Göteborgs-Posten ger Hanne Kjöller svar på tal i ”Kjöllers kvinnofälla”
Födda i Sverige – ändå olika
Dina föräldrars bakgrund påverkar hela ditt liv – boende, utbildning och yrkeslivet. Om föräldrarna är födda utomlands är sannolikheten större att skolbetygen blir sämre än för skolkamraterna med svenskfödda föräldrar. Gruppen andra generationens invandrare är också överrepresenterade i bostadsområden med låg inkomstnivå, enligt SCB.
Läs också: Svenska föräldrar är grundlurade
”Jag har bara vunnit på att vara hemma”
Michele och Sofia har delat på arbetet som hemmaförälder genom att arbeta deltid. Tvillingarna Siri-Anne och Paolo är idag 17 månader. Båda föräldrarna började jobba halvtid efter nio månader, Sofia som statsvetare med eget företag och Michele som konstnär.
Läs också: Var är papporna?
Samtalen gjorde henne tryggare som mamma
Victoria var 35 år och mitt i karriären när hon väntade första barnet. Hon var glad – och orolig för vad det skulle innebära att bli mamma. Skulle hon klara att vara borta från jobbet? Hur skulle relationen med maken påverkas? Hon berättade om sin oro inför förlossning på barnavårdscentralen, men upplevde att ingen tog henne riktigt på allvar.
Barn ska vara på dagis – långa dagar
Nalin Pekgul (S): Jag känner igen det där, flera föräldrar i min närhet beklagar sig ofta över hetsen att hämta tidigt. Vad gör då barnen efter klockan fyra? En del av dem träffar sina förskolekompisar i parken övervakade av en ängslig mormor som inte låter dem klättra som de vill eller av en ung tjej som tvärtom låter barnen göra vad de vill samtidigt som hon ouppmärksamt sms:ar sina kompisar.
Läs också: Förskoleanställd: Hundvalpar behandlas bättre än dagisbarn
Hur väl vi knutit an formar hur vi blir som mammor
Forskare säger sig ha hittat hjärncellerna som avgör hur du behandlar din avkomma.
Läs också: Går föräldraskapet i arv?
Mammor – sluta tävla till dagis
Rebecka Edgren: Att hämta barnen klockan tre gör dig inte till en bättre förälder. Jag har till och med hört föräldrar uttrycka att tidig dagishämtning är ett tecken på att man är en god förälder: ”,För man skaffar sig väl barn för att få vara med dem?”,
Läs också: ”Skriet från dagisfamiljen”
Fler fall av spädbarnsmisshandel
I alla åldersgrupper, med undantag för spädbarn, har antalet fallskador minskat. Bland spädbarnen har de ökat, i synnerhet när det gäller huvudskador, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.
Hemma med pappa
Jon Wahlquist och Joanna Grubbström blev föräldrar den 11 augusti förra året och tre veckor senare satte Joanna sig i skolbänken för att slutföra sin utbildning. Jon var hemma på heltid Torstens första nio veckor och började sedan jobba 35 procent medan Joanna pluggade mycket hemifrån.Läs också:
”Feministmaffian” styr våra liv men vilka är de?
Mammaledighet är inte något hot
Gäng misshandlade tonårsflickor
Två flickor blev på lördagskvällen slagna och sparkade av ett större gäng på Busstorget i Jakobsberg.
Läs också:
Lärarnas riksförbund vill ha väktare i skolan
Fortsatta bråk på skola trots väktare
Det grova ungdomsvåldet ökar
Sjukhusens statistik: De ungas våld ökar
Hemmaföräldrar rekommenderar:
Våga ta plats i ditt barns liv, av Gordon Neufeld och Gabor Maté
Bristen på vuxenkontakter hos den unga generationen i västvärlden idag, leder till att unga människor får sin främsta känslomässiga närhet från varandra istället för från vuxna. Eftersom unga inte har mognaden att ansvara för varandras emotionella välmående blir resultatet många gånger destruktivt med konformism, gängbildning, inlärningsproblem, desperat kontaktsökande bland jämnåriga samt även mobbning, våld och självdestruktivitet.
Det var inte blåsningen – utan föräldrar som abdikerat
Förra söndagen så bestämde vi oss hastigt och lustigt för att ta en tur till Aquaria vattenmuseum på Djurgården. Vi och en massa småbarnsföräldrar…..
Det började redan utanför museet. Uppe på en snöhög stod en liten knatte och vrålade och vägrade gå ner. Med mild och mesig röst försökte mamman få ned den lille. Eftersom maken var upptagen med att betala för parkeringen stod jag och barnen fascinerat och betraktade skådespelet framför oss. Till slut klättrade den lille killen på en 3-4 år ner och ställde sig att skrika till sin kära mor: ”JAG SKA DÖDA DIG!”
Födde barn – var tillbaka på jobbet igen efter 7 timmar
Och vinnare i den skenande tävlingen ”Kortast mammaledighet” är: Rektorn Helen Wright med rekordet 7 timmar.
– De flesta mödrar vill att deras döttrar både ska få uppleva spänningen med en yrkeskarriär och nöjet att bilda familj. Jag har visat eleverna här att det inte är någon omöjlighet att få båda, säger rektorn för den privata flickskolan St Marys Calne.
Läs också:
Risker med tidig hemgång
Kortad vårdtid ökar riskerna för hjärtsjuka barn
Franska mammor ska tillbaka till jobbet ännu tidigare
Eva Sternberg: Birgitta Ohlsson borde stanna hemma
Livet följer inte någon mall
När vi är barn så invaggas en majoritet av oss i tron att livet följer sin bestämda mall. Vi går i skolan, vi går ut skolan, vi flyttar hemifrån och får vårt första jobb, vi träffar vårt livs kärlek, vi gifter oss och vi får barn. Vi har redan som små dragit upp den där tidslinjen med händelser som ska kanta vårt liv och livet verkar så oändligt långt. Men…. livet följer inte någon mall – livet går sin egen väg
Föräldrarollen – vårt viktigaste uppdrag här i livet
Som djupt engagerad trebarnsfar blev jag väldigt besviken över att tidningen City publicerat propagandaartikeln ”Vårdnadsbidraget ökar segregationen.” Anledningen varför många människor behåller sina barn hemma, med eller utan vårdnadsbidraget, är inte för att de har hamnat i en ”fälla” men för att de har insett följande:
Att vara en bra förälder är en oändligt viktigare roll, både på kort sikt – vad det gäller vårt eget samhälle och i längden – vad det gäller människans framtid på denna planet, än alla andra yrkesroller som finns eller har funnits.
När medmänskligheten överlåts till staten
Vi har en lång tradition i Sverige av att överlåta allt till farbror staten. De gamla lämnas på institutioner, barnen på dagis och inträffar det katastrofer i människors liv så förväntas lämplig institution ta hand om det hela. Vi betalar vi skattsedeln för den här servicen och har därmed gjort vårt… eller…
Vuxnas svek gav djupa spår
Sveket från vuxenvärlden var det värsta. Att inte bli trodd eller lyssnad på, trots upp- repade försök att slå larm. ”Det enda som hände var att jag fick mer stryk. Till slut vågade jag inte larma längre”, berättar Lars Waerner, 57 år, en av drygt 400 röster i dokumentet om vanvård i svenska samhällets regi.
Läs också: När barn råkar illa ut
Tankar om barn
Louis Herrey: Igår råkade jag googla mig på några citat om barn. Det blev en intressant läsning. Isak satt intill mig och jag visade honom det första citatet: ”Det är lättare att styra ett folk än att uppfostra tre barn.”
Isak kliade sig i huvudet. ”Det var det knasigaste jag har hört!”
”Men du”, svarade jag, ”det var Winston Churchill, Englands premiärminister under andra världskriget, som sa det.”
När ingenting är heligt
Vi väljer så olika. I bekantskapskretsen såg jag vännen som valde att göra precis så som samhället kräver. Barnen på dagis från ett år och heltidsarbete. Vi har sprungit på varandra under årens lopp och sakta men säkert har jag sett hennes glada uppenbarelse med det smittande skrattet förvandlas till en allt mer tyst och sammanbiten kvinna med allt djupare fåror i ansiktet. Från att ha sprudlat av livsenergi så förmedlade hon istället bara sorg och stress.
Vaccinerade mot närhetsförstöring
Elise Claeson: Vi känner oftast igen en socialist i kärleken till staten; bara en stor, stark stat kan genomföra förbud och obligatorier. Men mest borde vi känna igen en socialist i misstänksamheten mot vårt behov av mänsklig närhet – i familjen och civilsamhället. Folk som frivilligt förenas i små gemenskaper är svåra att kontrollera.
Barnen vill inte vara utan oss 10 timmar om dagen
Mia Alfredsson: Om man betänker att det är såhär det är överlag, att vi jobbar för mycket för att orka med våra små ordentligt och att för få barn får närhet och stöd då är det är som en avgrund öppnar sig. Det är ju det här vi måste motverka, redan från början. Och sättet att motverka deras och på sikt vår ohälsa är att vara närvarande.
Läs också: Stressen gör barnen sjuka
Operation medmänniska
Några som redan under sin levnadsbana fått uppskattning är Sam och Stina Dahlgren läser jag om i Aftonbladet. De är några av många svenska hjältar under 2009. Människor som uppmärksammats och fått ett erkännande för sin medmänskliga insats.
Även små insatser är guld värda. Jag vet att många som satsar på att ge sina barn tid och kämpar för att hitta en balans mellan arbete och familj ofta också är människor som väljer att se och stötta andra familjer och barn – och det är också en mycket viktig insats som jag gärna vill uppmuntra fler att satsa på.
Det här är en hyllning till alla mor- och farföräldrar
Jag ser er överallt. På den extra sångövningen finns knappt en förälder i kyrkbänkarna. ”Det här är min farfar”, säger Elof och ser stolt ut. ”Min morfar kommer sen”, säger Alva. Ni hämtar och lämnar och väntar och snyter och lagar mat. Ibland blir ni trötta och somnar framför Barnkanalen men nästa tisdag låter ni barnen vara med och sleva pannbiffsmet och det spelar ingen roll att köksgolvet måste dubbeltorkas efteråt. Ni gör det av kärlek.
Att våga sätta gränser
Det ligger stora risker i att föräldrar inte tar sitt uppdrag på allvar. Föräldraansvaret kan inte lastas över på skolan. Barndomen ska lägga grunden för den trygga och kultiverade människan men har för många barn fått en motsatt innebörd, skriver skolkonsulten Britta Johansson.
Fler föräldradagar går förlorade
Pappamånaden har lett till att fler föräldradagar inte tas ut och därmed går förlorade. Antalet dagar på sjukpenningsnivå som fryst inne har nära fördubblats sedan 2002.
-Reglerna har gjort att fler dagar går förlorade. Ur ett barnperspektiv kan det bidra till att fler barn får mindre tid med sina föräldrar, säger Fredrik Svensson, analytiker på Försäkringskassan.
70 miljoner ska stödja föräldrar
Undersökningar från WHO har tidigare visat att svenska ungdomar mår psykiskt sämst i Norden. Nu satsar regeringen 70 miljoner på så kallat föräldrastöd, för att ta fram en strategi för stöd till föräldrar ända tills barnen fyller 18 år.
Läs också: Det behövs nya tankebanor i familjepolitiken
”Jag fick aldrig den trygghet barn behöver”
Kerstin fick nästan allt hon pekade på när hon var liten. ”För mamma var jag en accessoar i prinsessklänning” säger hon. ”Jag saknade kärlek, trygghet och lugn. Alla kunde se hur dåligt jag mådde, men de vuxna valde att blunda.”
Många unga saknar stöd från vuxna
Det finns alldeles för få vuxna som lyssnar på ungdomarna och hjälper dem att få hjälp, säger socialarbetaren Kristina Persson på Stadsmissionen i Stockholm.
”Beklagligt att offentlig politisk feminism inte står för det unikt kvinnliga”
Intressant hur F! kan lägga till ett litet oansenligt ord i sin text, ”först”, och därmed förändra ett innehållet i vad jag menar. Pappan är viktig redan innan barnet föds. Hans närvaro bidrar till trygghet och omsorger runt mor-barn, skriver Louise Hallin.
Läs också: Drevet mot Louise Hallin
Pappor sliter för att leva upp till alla krav
Stefan Attefall (KD): Pappakvalitet mäts inte enbart i uttag av föräldradagar.
Regler och kärlek rätt mix för barn
Barn som växer upp med fasta regler och samtidigt får mycket kärlek lyckas bättre än andra. Det slår en brittisk tankesmedja fast och ger sig in i den känsliga diskussionen om barnuppfostran.
Läs också: It´s no more education children need, it´s better character
Är en båt viktigare än barnen?
Hillevi Wahl: När barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin säger att hon tycker att det är helknasigt att sexmånaders bebisar ska börja på dagis, att mödrar i dag separerar vanvettigt tidigt ifrån sina barn, då rasar Nalin Pekgul, Gudrun Schyman och hela Feministsverige mot henne och tycker att det är en skam att hon får vara med i tv 2009.
Samma morgon ser jag en mamma med sin snuviga son på väg till dagis. Han gråter och klänger sig fast vid hennes ben. Han vill absolut inte vara på dagis den här dagen, han vill vara hemma.
”Men Kalle, du vet ju att mamma och pappa måste jobba och tjäna pengar. Annars kan vi inte åka till Thailand i vinter.”
Läs också: Lycka är att kunna påverka
Samspel i familjen viktigare än fostran
Istället för att fokusera så mycket på hur barnen är och hur vi vill förändra deras beteende menar han att vi bör titta på vårt eget, särskilt samspelet mellan oss föräldrar. Om det är något som fostrar barnen så är det hur vi agerar. Det är av oss våra barn lär sig hur man ska hantera konflikter, hur man beter sig när man är rädd eller social, hur man uttrycker kärlek till varandra, hur man bråkar och når fram till en lösning, hur man gör när man vill vara i fred, hur man flyr eller går någon till mötes fast man tycker tvärtom. De suger in våra mönster och tar med sig dem ut i världen. Det är barnuppfostran.
Alla kan inte vara kompisar
”Alla får vara med” var länge mantrat på förskolor när ett barn inte fick vara med i leken. Psykolog Margareta Öhman menar att det är en utopi att tro att alla barn kan bli vän med alla. Däremot kan alla barn få hjälp att bli ”lekbara”, att lära sig lekens underförstådda regler.
”Starkare relation till jobbet än till barnen”
Moderna föräldrar hinner knappt med att ge sina barn närhet eftersom anknytningen till jobben är viktigare. Något är fundamentalt fel i vårt samhälle när vi inte längre har tid att ta hand om våra familjerelationer, skriver psykologen Eva Rusz. Läs också: Lycka är – att ge barnen tid Stress skadar våra relationer
Föräldrar ska betala för sina barns brott
Föräldrar ska bli ansvariga att betala för skador som uppkommit om deras barn begår brott, föreslår regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen.
Därför hyllar vi bara våra pappor
I mina lyckliga barndomsminnen är pappa alltid centralfiguren. Nu vet jag varför. För mamma diskade då. Eller tvättade eller städade, skriver Calle Schulman.
Populära barn får bättre vuxenhälsa
Barn som har hög status bland sina klasskamrater har större chans till en god hälsa som vuxna. Läs också: Föräldrars kärlek gör skillnad
Allt gick fel i deras isolerade värld
Hon skickade sms, han dödade. Konsekvenserna får de, och många med dem, bära resten av sina liv. Frågan som återstår är vad vi möjligen kan lära.
Läs också: Barn klarar inte att civilisera sig själva
Bekräftelse behovet hos barn gör nätsurfandet farligt
Unga som utsätts för sexuella övergrepp via IT kan vara medvetna om farorna på nätet, men behovet av bekräftelse tar över. Det visar en rapport som Bup i Linköping publicerar på torsdagen.
Curlingföräldrarna gör sina barn en otjänst
Dagens föräldrar får mer tips än någonsin om hur de ska ta hand om sina barn. Experterna skriver böcker, tv-programmen avlöser varandra och tidningarna fylls med frågespalter.
Är dagens föräldrar verkligen så vilsna? Behöver vi alla tips?
Barnen allt viktigare för mannens identitet
Papparollen har fått högre status. Trebarnspappan Thomas Johansson tar sig själv som exempel på hur rådande ideal påverkar våra livsval.
Social kompetens får allt högre status. Därför blir umgänget med barnen en del av männens identitetsutveckling. I samvaron med familjen utvecklas de egenskaper som i dag efterfrågas i arbetslivet.
Varje förälder är barn av sin tid
Perspektiven skiftar när tre generationer möts för att diskutera föräldraskap. Varken Sofia eller Jimmie har något större behov av ”ledighet” från sin son.
– Vi vill vara med Villiam så mycket som möjligt. Det här vår lilla bubbla, säger Sofia med en kärleksfull blick på sin familj. Själv skulle hon kunna vara hemma med Villiam hela hans barndom.
– Jag trivs med att vara hemmafru, men det anses ju fult. Det är mycket fokus på karriär i dag.
Kärnfamiljen är inte den enda som räknas
Jag gillar FN:s familjedag. Vi är så rotlösa, traditionslösa och historielösa i Sverige att jag varmt uppskattar alla små högtidsdagar. Glatt tipsade jag därför runt om att FN:s familjedag skulle firas i Kungsträdgården nu i maj – och fick sedan veta att en och annan surt kommenterat något i stil med ”varför tipsa om sånt där som handlar om familjer”.
Barnet kostar 1 miljon
Att skaffa barn är en dyr affär. Den totala kostnaden för ett barn från BB till 19-årsdagen är mer än en miljon kronor. Det har Swedbanks privatekonomer räknat ut. Läs också: Fel säger Familjekampanjen – kostnaden är 4 miljoner kronor till
Barn behöver få utvecklas (pdf)
Michael Winterhoff, den tyske barnpsykiatern, som påpekade att barn tar skada av att inte behandlas som barn, har kommit ut med en fortsättning som heter ”Tyrannen müssen nicht sein. Warum Erziehung allein nicht reicht – Auswege”.
I den tar han upp vad föräldrar och lärare kan göra för att komma ur den onda cirkeln innan det är för sent. Normalt sett är ett barns utveckling avslutad i övre tonåren, och om mognadsnivån då inte har uppnåtts, är det i de flesta fall oåterkalleligt.
Barn klarar inte att civilisera sig själva
När föräldrar och lärare vill likna barnen och bli deras kamrater, utan att egentligen lyckas, så utvecklar de unga en egen kultur. Så uppstod något helt nytt i mänsklighetens historia: kompissamhället.
Det tragiska mordet på en 15-årig flicka i Stureby visar hur farlig kompiskulturen kan vara. Två 16-åringar misstänks ha planerat mordet via mejl och sms. Föräldrar och lärare visste ingenting.
”Jämnårigorientering” kallar Gordon Neufeld, klinisk psykolog från Kanada, fenomenet när en uppväxande generation formar sig själv, utan hjälp och stöd från vuxna.
Varning för en problemfylld generation
Dr. Michael Winterhoff – född 1955 – är författare till boken ”Warum unsere Kinder Tyrannen werden. Oder: Die Abschaffung der Kindheitquote;. Han skildrar hur barns beteende har förändrats under senare tid. Som psykiater har han lagt märke till att barn inte längre klarar av att hälsa, lyssna, behärska sig och respektera andra människor som individer.
Osäkerhet i föräldrarollen får föräldrar att ringa BRIS
Under 2008 kontaktade många vuxna BRIS med anledning av att de hade problem i föräldrarollen. Många föräldrar är rädda för att inte orka och att inte räcka till för sitt barn.
Så påverkas barnen av tidig separation
Haro bjuder in till ett seminarium den 3 juni. Då kommer två tongivande internationella experter på området att berätta mer om hur barnen påverkas av en tidig separation;
Professor Jay Belsky, expert på utvecklingspsykologi och en av världens främsta förskoleforskare och initiativtagare till den stora amerikanska NICHD-studien och Dr. Gordon Neufeld, en banbrytande psykolog som utifrån 30 års klinisk erfarenhet av barn, ungdomar och familjer upptäckt anknytningsteorins tillämpning även på äldre barn.
Jobbproblemet i ett nötskal
I Sverige finns det strikta regler för hur en cv ska se ut för att man ska kunna göra vidare karriär eller bara få det jobb man söker. Jag har en stark känsla av att mycket av kriterierna är väldigt specifika för Sverige, som att man inte får göra hemmakarriär och vara med sina barn några år för att sedan komma tillbaka och fortsätta sin jobbkarriär.
Låt barnen vingla och växa i sin egen takt
SvD:s serie ”Peppa eller pressa barnen”. Hur ska barn kunna utveckla ett eget väsen och en egen initiativkraft om de aldrig får vara i fred? Annika Malmsten vänder sig mot trenden att barn ska ”stimuleras” och bli ”kompetenta”. Istället har skapandet av inre frirum varit en ledstjärna då hon uppfostrat sina tre barn.
”Unga berättar inte om sexuella övergrepp”
En avhandling från Lunds universitet som presenteras i SvD ger en nedslående läsning. Oönskade sexuella kontakter är mycket vanligt bland unga: två tredjedelar av flickkorna och en tredjedel av pojkarna har varit utsatta enligt studien på över 4000 gymnasieungdomar. Ofta är det jämnåriga som är förövare. Få berättar dock om de sexuella övergreppen för vuxna:
”De allra flesta berättar för en kompis istället för mamma eller pappa, väldigt få pratar med en terapeut eller skolkurator.”
Jonas Himmelstrand, författare till boken ”Att följa sitt hjärta i jantelagens Sverige” kommenterar artikeln: Avhandlingen bekräftar på flera vis tesen att en stor del svenska ungdomar emotionellt knutit an till kompisarna snarare än till vuxna – en roll som kompisarna inte är mogna att bära, s.k. kompisanknytning. Avhandlingen ger också en pusselbit till den ökade psykiska ohälsan hos unga.
Kan det bli dummare?
Expressens journalister har återigen överträffat sig själva. Vilken verklighet lever de i egentligen? Journalisten Peter Wennblad har bett sig fru att skippa amningen ”för han blir utanför när hon ammar”.
Barn i kris är utelämnade åt varandra
Många barn och ungdomar som mår dåligt söker hjälp på nätet. Men de vuxna i barnens närhet klarar inte av att ge det stöd de vill ha, i stället hjälper barnen ofta varandra. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Bris.
Föräldrars magkänsla kontra proffstyckarnas påbud
Inne på alltombarn.se läser jag om hur politiska strömningar och tidens tankar och idéer styrt amingen under århundraden. ”Staten, präster, läkare, barnmorskor, livsmedelsproducenter och fäder har alla velat vara med och styra mödrarnas sätt att föda sina små”.
Så välbekant det känns. I vårt århundrade så handlar det om att politiker, media och proffstyckare ska bestämma hur våra små barn ska få växa upp och hur kvinnor ska leva sina liv.
Segregationen börjar gå mot en farlig utveckling
På onsdagen presenterade Ungdomsstyrelsen rapporten ”Fokus08 – en analys av ungas utanförskap”.
57 procent av ungdomarna i Husby svarar att det är vanligt med skadegörelse och vandalism i deras bostadsområde; för hela landet är samma siffra i snitt 13 procent.
– Samlar vi ihop alla siffror ger det en väldigt mörk bild. Sanningen är att vi inte kommer att klara den utmaning det innebär om vi inte gör det tillsammans, säger Sakir Demirel, socialchef i stadsdelen Rinkeby-Kista.
Blivande mammor blir allt tyngre
SvD: Rapporten som bygger på inrapporterade data från landets mödravårdscentraler, visar på uppåtgående viktkurvor, både för omföderskor och för förstföderskor. Mest ökar vikten bland omföderskorna.
När rapporteringen inleddes, 1992, var färre än var femte gravid kvinna överviktig och var 20:e fet. Nu är var fjärde överviktig och omkring var åttonde direkt fet.
Nån måste ta smällen
Madeleine Lidman: Redan som barn stack jag ut eftersom jag inte gick på dagis eller fritids. Som förälder stack jag ut när jag valde att bli hemmaförälder. Föräldrar idag berättar om hur de möter många kommentarer och frågor kring sitt val att stanna hemma, som sår en osynlig tagg av oro hos dem.
Gör de rätt som litar till sin magkänsla? Ja, det tror jag absolut. Och det är ett oerhört viktigt budskap som får mig att fortsätta att sticka ut huvudet och ta de smällar jag får på grund av det.
Så många myter präglar föräldraskapet
Så mycket verkar snurrigt i Sverige, så många myter präglar föräldraskapet.
Men så mitt i alltihop så träffar jag hela tiden på föräldrar som faktiskt tänker själva, som inte köper myter som vågar gå sin egen väg och då känner jag att det finns hopp. Hopp för att Sveriges barn ska få det bättre. Det räcker med några kloka föräldrar som går sin egen väg och står för det, så kommer andra att våga följa efter.
En ding, ding värld
I SvD skriver man om avhandlingen – ”Stökiga barn – barnets eget fel”:
”När ett barn uppför sig stökigt riktar man i dag strålkastarljuset på individen, inte på den sociala miljön. Så när barnen i förskolan behöver särskilt stöd kallar man in läkarna och låter dem ställa diagnos.
”Receptet heter att ge makten åter från experterna till förskolepedagogerna. Men borde det inte stå att makten ska åter till föräldrarna?
När barnen inte äter hemma
Ibland trillar polletten ner…….. halvvägs. Som för Karin Thunberg – envis hemmaföräldermotståndare.
I SvD den 4 april, så noterar hon ännu en sorglig effekt av dagens familjepolitik. Föräldrar har överlåtit så mycket ansvar för barnens omsorg på pedagogerna i förskolan att de inte klarar av att se till att barnen får frukost hemma. Det reagerar Karin på men hon förstår tydligen inte sambandet.
Sofia Wistam önskar att hon varit hemma mer med barnen
Sofia Wistam, 42, är en av Sveriges mest anlitade programledare. Mitt uppe i allt arbete är hon samtidigt även mamma till fyra barn.
Om du skulle kunna backa bandet och ändra något i ditt liv. Skulle du vilja göra något annorlunda?
– Ja. Jag önskar att jag hade varit hemma med barnen mer genom åren. Det gör jag.
”Hem” till dagis
I SvD så slår man i en artikel på stora trumman för att förflytta familjens gemensamma frukost till förskolan. Bort med problematiska problem som uppstår när man ska få barnen till frukostbordet – ”hemma funkar det inte att äta frukost”. Lösningen heter att en förälder följer med det barn som går på dagis och så äter man sin frukost där.
Vad är meningen med livet?
Hasse Gustavsson, pensionär med 4 barnbarn;
”Tänk bara tanken att det kanske inte är den mest optimala och kärleksfulla barnomsorgen våra barn får på förskolan (ingen kritik mot personalen på förskola dom gör säkert vad dom kan). Med alla problem som nu finns i skolor och i tonåren, med mobbning, skadegörelse 12, 13- åringar är ute på nätterna och en del gör sin alkoholdebut i denna ålder.
Är det någon som kan påstå att dessa problem inte har något att göra med omsorgen och omvårdnaden av våra barns tidiga uppväxt. ”
Pojke eller flicka? det säger vi inte
Är det en pojke eller flicka? Nej, den frågan om sitt barn Pop vill föräldrarna Nora och Jonas inte svara på. De vill ge sitt barn en så neutral uppväxt som möjligt där Pop ska slippa att bli bemött på ett visst sätt av omgivningen på grund av sitt kön.
– Det är taskigt att släppa ut sitt barn i världen med en lapp i pannan där det står rosa eller blå, säger Nora.
Vi tackar dig för att du är en så snäll mamma
”Grattis på kvinnodagen. Vi tackar dig för att du är en så snäll mamma.”
Några enkla rader från mina barn, då 9 och 7 år gamla. Lappen har jag förstås sparat.
Lukas Moodyssons film: Karriär och barn – men inte samtidigt?
I SvD kommenteras Lukas Moodyssons senaste film. Eftersom det är en film som inte i vanlig anda hyllar systemet med två heltidsarbetande föräldrar och barnen på dagis från ett år – så är det inte en bra film, enligt ledarskribenten. Här skildras istället hur barnen kommer i kläm när båda föräldrarna arbetar och det inte finns någon som beskyddar, älskar och ger dem den tid de behöver.
Alla Hjärtans Dag
Några tankar kring Alla Hjärtans Dag:
Svenskar är ensammast i världen, står det i SvD idag – och det stämmer nog. Barnen växer upp på ett ställe och åldringar tillbringar sina sista år isolerade i hemmet eller på något boende, samtidigt som resten av befolkningen jobbar heltid eller mer för att dra in pengar för att finansiera detta. Barnen får inte träffa sina föräldrar som inte heller har tid för sina egna föräldrar.
Men det som gjorde just människan framgångsrik, var faktiskt vår förmåga att bilda nätverk med familj och vänner. Liksom att människorna i miljontals år satsat på att ge de egna barnen tid – fram till i våra dagar…..
Allt fler slår sina barn
Barnläkaren och professorn i folkhälsovetenskap, Staffan Jansson, spekulerar om orsakerna:
”En av anledningarna som vi tror är betydelsefull är vad vi skulle kunna kall vardagslivets vanmakt. De känner stora krav på sig i arbetslivet och karriären, och de ska vara föräldrar samtidigt.”
Läs också: Det är svårt att vara mamma i Sverige
Små barn ska sitta vända mot föräldern i vagnen
En undersökning från Storbritannien visar att föräldrar som använder framåtvända barnvagnar pratar mindre med sina barn.
Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicn säger;
För att barnen ska utveckla språket ordentligt är det jätteviktigt att man pratar mycket med dem fram tills 2 års ålder. Barngrupperna på dagis är ofta för stora för att barnen ska få tid till språkträning. Det krävs att man sitter ner med barnen en och en och det finns sällan tid till i stora grupper.
Läs också: Talsvårigheterna hos barn har ökat
Kloka föräldrar gör mitt hjärta varmt
Alla måste få välja vad de själva vill när det kommer till de egna barnen och bli respekterade för det (alla barn är olika). Men det går inte att komma ifrån att jag blir lite extra glad när jag träffar på föräldrar som tänker själva och som inte bara rapar upp det vanliga svamlet om ”att min 1-åring behöver kompisar och den stimulans som dagis kan ge”, utan som istället pratar utifrån barnets perspektiv och förstår vad det lilla barnet behöver.
Inga barn bör börja på dagis innan 2 års ålder
I Norge går 51 procent av alla 1-åringar på förskola. Den norska barnpsykologen Joachim Haarklou är kritisk mot detta och anser att inga barn bör börja på förskola förrän de fyllt två år. Fram tills två års ålder bör barnet vara hemma med sin mamma eller pappa.
”Kärnfamiljen nödvändig för att stoppa våldet”
Att värna kärnfamilj och äktenskap är nödvändigt om Sverige ska bryta våldsspiralen. Det menar skådespelaren och förre brottslingen Liam Norberg. De frånvarande papporna ser han som ett jätteproblem.
När verkligheten kommer ikapp
Enligt en Kamratpostens stora föräldraundersökning vill svenska barn att deras föräldrar ska prata mer med dem. För de föräldrar som känner att barn har rätt till mycket tid med sina föräldrar – kvantitetstid – så är resultatet föga förvånande. För de som brukar lyssna på den flitigt anlitade psykologen Malin Alfvén – och tror att det räcker med kvalitetstid – så blir barnens röst ett hårt uppvaknande.
Självgodheten har ett pris
Hanne Kjöller, mamma till ett barn, har gett ut boken ”I huvudet på en mamma”. I boken ska hon informera alla mammor om hur ”moderna modersmyter gör livet svårare än det skulle behöva vara, för det går att njuta av småbarnsåren istället för att bara genomlida dem.”
Föräldrar som brister i sitt uppdrag
En ny sorts föräldrar har skapats av de senaste decenniernas familjepolitik. Samhällets erbjudande om heldagsomsorg tycks leda till att många föräldrar tappar greppet om sitt eget ansvar. De tror/vill att barnen uppfostras på förskolan/skolan och de utgår från att experterna på deras barn finns där.
Föräldrarna sviker barnen
I en debattartikel på SvD Brännpunkt skriver socionomen Fredrik Wastesson;
”I samtalet om skolan, betygen, mobbade elever och friskolor faller ofta en viktig aspekt bort: föräldrarna. De ska ge barnen förutsättningar att klara skolarbetet. Men risken är att många föräldrar inte prioriterar sitt viktiga uppdrag”
Läs också: Absurd familjepolitik skapar problem
Livet blir aldrig som man tänkt sig
Det är något fascinerande med att se hur livet hela tiden lär oss nya saker – om vi är mottagliga vill säga. Jag hade till exempel ingen aning om hur jag skulle bli som mamma, jag hade inte ens några särskilt bestämda uppfattningar om den saken.
Familjen är grunden för det sociala samspelet
Semester innebär att familjen många gånger spenderar mer tid tillsammans, med allt vad det innebär. Inne på alltombarn.se läser jag om syskonbråk och tänker genast på att det är i familjen som grunden läggs för hur barn lär sig fungera socialt.
Barn har rätt till närhet, kärlek och bekräftelse
Det är föräldrarnas ansvar (eller vuxenvärldens ansvar) att hjälpa barnen att möta livets motgångar, att stötta dem genom livet, att prata, att ge tid, att finnas där och bekräfta barnens känslor. Eftersom den psykiska ohälsan ökar så kraftigt – så är frågan om det beror på att ”är på väg att överföra lyckofascismen på våra barn” som Anna Larsson skriver i SvD – eller om det beror på att vi inte ger våra barn tid.
Låt barnen vara med – men hjälp dem att bete sig ”rätt”
Svenska Dagbladet skriver den 3 juli att dess läsare vill ha barnfria zoner.
– Nej, vi behöver inte några barnfria zoner i Stockholm (eller någon annan stans) men vi behöver öppna ögonen och inse att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen fungerar socialt. Vi måste ge ansvaret för barnen tillbaka till föräldrarna och stärka dem i föräldrarollen.
Folkrörelsen som växer i det tysta
Elise Claeson: Nyborgerligheten ger inte utslag i opinionsmätningarna. Ändå finns den. Som en unik s-resistent bakterie i morgondimman den har smugit sig på oss. Världens mest jämställda sosseland har bröllops-, baby-, hemmafixar- och trädgårdsboom. Det borgerliga kärnfamiljslivet har blivit det nya svarta. Hur gick det till?
Läs också: Sluta försöka tiga ihjäl hemmaföräldrarnas kamp
Inger Davidson (kd) utreder hur föräldrastödet ska bli bättre
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har utsett Inger Davidson till särskild utredare för ta fram förslag på en nationell strategi för föräldrastöd.
Idag erbjuder endast ett fåtal kommuner föräldrastöd eller föräldrautbildning när barnet blivit äldre eller är i tonåren. I de enstaka kommuner där detta prövats är efterfrågan mycket stor.
Ungas drickande ökar – har föräldrarna svikit sitt uppdrag?
Nu stundar valborgsmässohelg och studentfester och på Maria ungdom i Stockholm laddar man upp med dubbla jourteam. Dagens tonåringar dricker på ett mer aggressivt sätt än förr. I dag är det ofta starksprit som gäller, även bland flickor, och med ökad promillehalt alkohol i blodet kommer inte sällan våld, sexuellt utnyttjande och våldtäkt.
– Ja, som förälder kan man inte vara frånvarande och dyka upp när barnet är 13 år och börja prata om droger, sex, moral och etik. Man måste ha en relation till sina barn. Tonåren är en hemsk men jätteviktig tid. Många mår dåligt. Vi vuxna sliter och jobbar, barnen sitter ensamma hemma och det finns en tomhet. En saknad av någonting. Vi vuxna måste fråga oss om vi svikit vårt uppdrag som föräldrar.
Kristina Axén Olin väljer familjen framför jobbet
Kristina Axén Olin om sitt avhopp från arbetet som finansborgarråd:
”Mina barn behöver mig, säger Kristina Axén Olin och talar entusiastiskt om den stundande badmintontävlingen sonen ska delta i till helgen och om äldsta dotterns reaktion när hon berättade att hon skulle bli ”pensionär”.
– Nej mamma, du ska inte bli pensionär. Jag tycker att du ska bli hemmafru.
Läs också: (M):s familjepolitik slår hårt mot Axén Olin
Utbildning ska minska våld mot barn
Stockholm blir först i landet med att införa föräldrautbildning mot barnmisshandel. Vid tre olika tillfällen, före och efter barnets födelse, ska blivande föräldrar utbildas om riskerna med att skaka eller på annat sätt misshandla små barn.
Småbarnsföräldrar farliga i trafiken
Många familjer stressar för att få vardagen att gå ihop. Det kan göra dem till riktiga trafikfaror. Försäkringsbolaget If:s undersökning visar att 8 av 10 småbarnsföräldrar pratar i mobil medan de kör. Dessutom läser en av fyra sms under bilturen.
Mamma, pappa …jobb
Aftonbladet den 10/3: Allt fler barn lider psykiskt av att deras föräldrar inte engagerar sig känslomässigt i deras liv. Föräldrar prioriterar arbete, karriär och konsumtion på bekostnad av tiden med barnen. Det är dags att sätta fokus på föräldrars ansvar, skriver Solveig Hellquist.
Brittiska myndigheter lär barn att surfa säkert
SvD 2 mars: De som är på plats när övergrepp inträffar måste veta när det är dags att slå larm. Så resonerar den brittiska antigroomingmyndigheten, som förra året utbildade över en miljon barn i internetsäkerhet.
Tid för familjen
alltombarn.se har haft en intressant artikelserie om tid för familjen, där även Hemmaföräldrar är med på ett hörn.
Det är bra och inspirerande att diskussionen i media börjar handla om att barn behöver tid med sin familj för att må bra. Tyvärr ligger fokus fortfarande mycket på livspusslet med karriär och barn samtidigt. Men snart är kanske tiden mogen för att på allvar fråga sig om det är rimligt att kräva att ett så viktig arbete som föräldraskap måste kombineras med en jobbkarriär när barnen är små.
Föräldrar pusslar bäst
Borås Tidningens Ledarsida den 21/2: Det som händer när vårdnadsbidraget införs är att föräldrarna får större inflytande över hur pusselbitarna i det omtalade livspusslet ska läggas. Det är precis raka motsatsen till den politik som Mona Sahlin vill föra när hon argumenterar för att föräldraledigheten ska kvoteras. Det är att rycka makten ur händerna på föräldrarna och över huvudet på dem bestämma vad som är bäst.
När föräldrarna tog sitt ansvar började barnen fungera i skolan
DN 20/2: Efter flera år med problem var situationen katastrofal i klass 8 i Bergshamra skolan. Mer än hälften av eleverna hade icke-godkänt i kärnämnena svenska, matte och engelska.
Föräldrarna menade att det var ett lärarproblem. Skulle inte skolan styra upp det var de fullt beredda att ta sina barn till någon annan skola. Det var en inställning som eleverna gärna torgförde i korridorerna. Där försvann det varje vecka jackor och mobiler. Sexuella trakasserier förekom nästan dagligen. Först när föräldrarna förstod att barnen också var deras ansvar kom vändningen.
Läs också: Otrygg anknytning gör barn till mobbare
Stenkastning mot brandmän
SvD: De jobbar för att rädda liv men blir utsatta för glåpord och stenkastning. I Malmö är brandmännen rädda för att det upptrissade läget ger sämre insatser och att någon människa till slut brinner inne.Rabih el Barchali, som själv är småbarnspappa, lägger skulden på föräldrarna.
– Om de uppfostrar sina barn ordentligt så håller de inte på med skit, säger han.
Läs också: Vi stoppar huvudet i sanden
Äldre pappor får friskare barn
Män som får barn efter 40 får friskare barn än de som blir pappor när de är yngre än 20. Det visar en färsk studie gjord på Ottawa Health Research Institute i Kanada.
– Äldre är helt enkelt bättre på att sörja för sina gravida partners än unga fäder, säger Allan Pacey på University of Sheffield.
Läs också: Teamwork är bra
Unga mobbas på nätet
Mer än hälften av alla ungdomar mellan 14 och 18 år har blivit mobbade på nätet och nästan lika många har varit med om att någon spridit falska uppgifter om dem. Det visar en undersökning som Datainspektionen låtit göra.
Du sviker barnen Malin Alfvén
”Föräldrapsykologen Malin Alfvén är flitigt anlitad av media när det skrivs om barn. Med största sannolikhet därför att hon så ensidigt ställer sig på föräldrarnas sida och säger det som heltidsarbetande föräldrar med barn på dagis vill höra.
Familjemiddag minskar risken för ätstörningar
Ny undersökning visar att det är viktigt för barn att äta tillsammans med föräldrarna. Göran Carlsson psykoterapeut och verksamhetschef vid MHE-kliniken menar att den sociala biten är viktig.
– Sitter man ner och äter tillsammans tyder det på att det finns stabila relationer i familjen. Och runt ett middagsbord har man tid att prata med varandra, stötta och lösa eventuella problem.
Unga sexbrottslingar allt fler
Sexbrottslingen har blivit yngre. På sju år har antalet unga sexbrottsdömda mer än fördubblats. Kanske skulle de kunna stoppas, men lärare och dagispersonal blundar ofta för varningssignaler.
Myt om småbarnsföräldrar leder fel
Insändare i SvD – en pappas åsikt om attityden till hemmaföräldrar;
”Jag var helt enkelt bunden till spisen i två år. Det är riktigt fult. Min fru var bunden till kopiatorn på jobbet. Det är fint. Enligt myten, som särskilt vänsterkvinnor värnar, har jag kastat bort två år, medan min fru har förverkligat sig själv.”
Våldsbrotten fortsätter att öka
De polisanmälda vålds- och misshandelsbrotten fortsätter att öka i Stockholms län. Statistiker Ulla Wittrock på länskriminalen redovisar en åttaprocentig ökning under 2007 jämfört med 2006.
Mobbningen har flyttat ut på nätet
Nätmobbning är ett växande problem bland ungdomar men även vuxna som blivit arga eller irriterade på någon i olika jobbsammanhang använder sig ibland av nätet för att mobba andra.
”Vi måste återta föräldraansvaret”
På SvD Brännpunkt den 27 december 2007 skriver psykologen Anita Blomgren Rotschild:
”Något har gått riktigt snett i vårt samhälle och man undrar storögt: vad händer med ungdomskulturen och samhället? Psykisk ohälsa breder ut sig bland unga. Att något inte står rätt till kan avläsas i en ökning av självdestruktivt beteende och allt grövre gatuvåld”.
Är ”stureplansprofilernas” föräldrar nöjda med sin insats?
Mia Alfredssons krönika: Jag undrar verkligen hur föräldrarna till Stureplansprofilerna resonerar. Har de verkligen gjort ett bra jobb med sina barn? Är de oskyldiga föräldrar som inte förstår ett dyft av varför deras barn gjort som de gjort? Har de varit närvarande, gosat, kramats eller har de inte brytt sig om sina barn för att tjäna pengar och upprätthålla standarden? Har barnen fått klara sig själva och skapa sina egna världsbilder över vad man får och inte får göra? Har någon annan uppfostrat deras barn? Läs också: Stureplansprofilerna fälls för grov våldtäkt
Gatuvåldet har ökat för varje år – mest drabbas unga pojkar
Nu handlar det inte längre om gatuvåld ute i förorterna, utan även innerstadsungdomarna är mer aggressiva och tar oftare till våld.
Långa arbetsveckor och hög konsumtion jagar föräldrar
Nästan hälften av alla föräldrar har svårt att hinna med allt.
– Många känner också att de inte har tillräckligt med tid för barnen, säger Jörgen Larsson, doktorand i sociologi vid Göteborgs universitet.
Den viktigaste orsaken till tidspress är längden på arbetsveckan. Ju fler timmar man förvärvsarbetar desto högre blir tidspressen i privatlivet. När en pappa arbetar övertid så ökar det också partnerns tidspress.
– Ett par med barn i förskoleåldern förvärvsarbetar sammanlagt cirka 10 timmar längre per vecka idag jämfört med för 30 år sedan, säger Jörgen Larsson.
Hemmaförälder i Schweiz
När vi nu står inför ett trendbrott i Sverige där fler föräldrar kanske får möjlighet att själva fostra sina barn under de första åren, så är det viktigt att titta på hur verkligheten ser hos oss men också i andra länder. På så sätt kan vi se vad som behöver förbättras och vilka fällor vi kan undvika.
Vård och omsorg om de egna barnen är ett viktigt arbete och nu måste vi arbeta för att det avspeglar sig också ute i samhället. Arbetslinjen omfattar även hemmaföräldrarna och tiden hemma under några år, ska inte försämra möjligheten för hemmamamman eller hemmapappan att göra karriär eller få en tryggad ålderdom.
BRIS säger att föräldrar är viktiga – äntligen
Med anledning av mordet på en ung 16-årig kille på Kungsholmen så börjar det äntligen att talas om föräldrar och deras ansvar för sina barn. I ett upprop för ansvar så nämner till exempel BRIS det där magiska ordet ”föräldrar” istället för att bara prata om vuxna. Debatten lär nog fortsätta när aggressiva ungdomar med dålig impulskontroll inte bara återfinns i de lägre samhällsklasserna.
En närvarande pappa
Det går alldeles utmärkt att vara en närvarande pappa, även om det är mamma som är hemma på dagarna. Hemmafamiljen har ofta möjlighet till ett helt annat tempo på kvällarna, eftersom båda föräldrarna inte varit borta hela dagen. Då är det alldeles utmärkt om pappan tar chansen att spendera lite tid med barnen, när middag och disk är avklarad.
Mammas kärlek la grunden för mitt föräldraskap
Mia Alfredsson: En gång var jag en oförstörd tolvåring med världens bästa föräldrar, boende i ett höghus i Västra Frölunda, en förort, en vek och påverkbar förortsunge, inte ett dugg tuff men alldeles för mycket tänkare redan då. Inga modekläder, liten mes, den man garvade åt bakom ryggen, den som blev vald sist i gymnastiken…Det enda som uppfyllde mig var kärleken till mamma. Att jag hade henne, att det lyste kärlek ur hennes ögon och att hon fanns.
Teamwork är bra
Efter många år på amerikanska företag där mottot som nöttes alltid var teamwork, så är det bara att erkänna att detta tänkande kommit att prägla även min vardag. Teamwork är toppen och ypperligt att använda även i familjesammanhang. Här står vi två föräldrar med våra barn, de ska få en bra uppväxt och hur uppnår vi det på bästa sätt?
Spotta inte på kärnfamiljen
All statistik tyder på att kärnfamiljen är en mycket trygg miljö att växa upp i. I stället för att predika död åt familjen borde dagens feminister predika trygghet för barnen oavsett familjeform, anser kulturskribenten Bitte Assarmo.
Våra föräldrar gav vad vi behövde – våra barn behöver oss mer
Mia Alfredsson: Vi föräldrar ger idag väldigt mycket engagemang jämfört med vad våra gav, samtidigt som vi ska räcka till på jobbet. Våra föräldrar gav vad vi behövde, men våra barn verkar behöva oss mer och varför kan man bara gissa.
Vikten av att prioritera
Mia Alfredsson: Jag hatar att höra att mina barn säger ”mamma förlåt att jag drog hit dig” när jag besökt skolan och sett något de vet att jag inte velat se. Jag vill inte få höra att mitt barn fått en smäll över ögat eller i magen för att de gnabbats och någon ska visa sig starkare. Det är som att de inte har ord längre, de kan inte hävda sig eller försvara sig utan direkt måste man lyfta någon i håret eller sparka.
Det är alltid lönsamt att barnen tid
Mia Alfredsson: Ju mindre vi jobbar desto mindre lönsamma är vi för staten – men istället är vi väldigt lönsamma för våra barn. Det finns inte en enda människa som kan säga att ju mer tid man ger barnen desto sämre är det.
De gränslösa barnen
Det pratas så lite om familjen och familjens betydelse i vårt samhälle. Budskapet uppifrån är tydligt – det räcker med att investera ett år i sina barn sedan är de färdiga små individer som bara längtar efter att gå ut i livet på egen hand och socialisera sig och få nya kompisar. Men är verkligen en ettåring mogen för de krav som en separation från familjen kräver?
Jag ser en ung omogen mamma
Linda Skugge kommenterar Maria Svelands bok ”Bitterfittan”: Maria Sveland drömmer tillbaka till 1994, ”alla fester, alla män, all tid, all sömn, all frihet”. Jag fylls av fasa när jag läser Sveland och om hur hennes ”januariliv helt enkelt blev outhärdligt” och ”inget har varit så smärtsamt, så fruktansvärt bitterfittabidragande som att bli mamma”.
Den som är satt i skuld är rik
Sofia Nerbrand skriver i SvD en utmärkt kolumn om föräldraskap:
”Och även en workoholic och chefredaktör som jag själv kan till och med helt plötsligt värdesätta blöjbyten högre än att skriva ännu en artikel. Makt kan inte definieras bara i termer av inkomst och chefskap i den stora världen, utan även som kärlek och tillit i den lilla världen”.
Räddningen för småbarnsföräldrar: Lär ditt barn somna utan gråt
Äntligen har välkända Elisabeth Pantleys bok med sömnråd översatts till svenska. Boken ”Somna utan gråt” finns på 18 språk och har sålts i 300 000 exemplar. I boken förklarar den amerikanska fyrabarnsmamman och föräldrautbildaren Elizabeth Pantley hur hon fick sin yngsta son Coleton att somna.
Jesper Juul förklarar dagens osäkra föräldrar
Den marknadsorienterade kulturen talar om verktyg, koncept modeller och metoder och det är det vi efterlyser med våra frågor, men det finns inga metoder som är konstruktiva och generellt användbara för det är vi och våra relationer för olika för. Vi är inte maskiner, därför är användningen av ”verktyg” utesluten.
Att våga sätta gränser
Det ligger stora risker i att föräldrar inte tar sitt uppdrag på allvar. Föräldraansvaret kan inte lastas över på skolan. Barndomen ska lägga grunden för den trygga och kultiverade människan men har för många barn fått en motsatt innebörd, skriver skolkonsulten Britta Johansson i en debattartikel i SvD.
Normer och beteenden skapas under barnets första sex år i livet
Enligt en av myterna i Sverige så händer allt positivt i barnens utveckling först när de placeras i förskolan – det är då de blir ”jämställda, sociala och mattekunniga”. Tron är stark att föräldrar aldrig kan ge barnen samma sak, eftersom föräldrar saknar pedagogisk utbildning.
Att uppfinna hjulet på nytt
I dagens samhälle går vi miste om mycket av de äldres kunskap, livserfarenhet och visdom. Vi lever inte längre tillsammans över generationsgränserna och får en massa erfarenheter gratis genom att iaktta och se hur andra gör.
När vardagssysslorna blir ett pedagogiskt instrument
Montessori pedagogiken bygger på att låta barnen vara med i de vanliga vardagssysslorna i hemmet. I boken Lära genom lek, av Lesley Britton, hittar hemmaföräldern en rad bra tips på hur hemmets miljö kan stimulera barns utveckling.
På kollisionskurs med livet
Mia Alfredsson filosoferar kring livet som förälder: Att ha fått två friska barn är en gudagåva – dock har de ofta varit på kollisionskurs. Minsting har bitits, försting har slagits á la klatsch på liten rygg, vattenkrig och kuddkrig och verbala krig och gud vare frid på jorden. Förutom nyp i förbifarten har det har gråtits stora tårar, och utväxlats svarta mördande blickar. Ibland fattar jag inte att vi föräldrar behåller förståndet under de här åren. För parallellt med tjafs och kiv ska man vara tipptopp och konkurrenskraftig på jobbet…
De bränner sina skolor och dagis
Professor Håkan Hydén vid Lunds universitet är bekymrad: ”Detta är ett tecken på att något är sjukt i samhällskroppen”. Han befarar att utanförskapet i framtiden kan leda till att en elev tar med sig vapen till skolan och använder det mot elever och lärare.
Mia Alfredsson om Karin Bjärvalls bok: ”Vill ha mer”
År 2004 köpte svenska föräldrar leksaker för ca 5 miljarder enligt SCB. För att ha råd med det så måste föräldrar arbeta långa dagar. Enligt BO har barn koncentrationssvårigheter, depressioner och dålig självkänsla. Tinnitus, drogmissbruk och dåliga matvanor anses ha ökat. Vart femte barn svarar att det är familjen och hemmet som skapar stress, vuxna som jobbar för mycket och ständigt har bråttom.
Hemmaföräldrars arbete måste erkännas
Att förneka hemmaföräldrarnas arbete är att förneka barn, anknytning, relationer, familj och känslor. Det är att förneka en stor del av det som gör oss till människor. Detta förnekande gör oss i bästa fall bara stressade men i värsta fall sjuka och till och med destruktiva.
Internationella barndagen den 2 oktober
Första måndagen i oktober är den internationella barndagen. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter. För att ta reda mer om vad barnen själva tycker är viktigt att förbättra så frågade Hemmaföräldrar några barn mellan 4-10 år.
Vardagen som hemmaförälder underlättas med ett schema
Hanna Mosier kombinerar arbete som hemmaförälder med arbete i den egna firman och en del bokföringsjobb. För att underlätta det hela så följer familjen ett väl inarbetat schema. Till exempel så avsätts 40 minuter per dag till lite ”skolpedagogik” där barnen får klippa ut bokstäver och öva på att känna igen dem – en övning som ska hjälpa barnen att lära sig läsa och skriva.
Föräldrar måste skaffa sig större insyn i barnens nät surfande
Barn idag är flitiga datoranvändare och nätanvändare och därtill många gånger mer kunniga än sina föräldrar, något som inte alltid är en fördel eftersom det finns många faror för barn ute på nätet.
Göteborgsposten: Ge föräldrar tid att älska!
Socialdemokraternas familjepolitik har gjort tid till den stora bristvaran för barnfamiljerna. När föräldraförsäkringen är förbrukad är det dubbelarbete och dagis som gäller. Så behöver det inte vara.
Det finns inget garanterat rätt sätt att vara förälder på
Vi föräldrar väljer olika vägar i livet. Det som är viktigt att poängtera är att vi inte gör ett val och samtidigt skickar ut budskapet: ”mitt val är bättre än ditt”. Det är ett vanligt missförstånd. Cecilie Frödén har intervjuat Anna Toss, fyrabarnsmamma och frilansjournalist om hennes föräldraskap.
Bris: Barn vill ha mer vuxenkontakt!
Bris vill i och med att det är valår uppmärksamma barnens situation lite extra. Det vill göra barnens röst hörd och det barn skriker ut till oss är: ”vi vill ha mer vuxenkontakt”.
Varje dag stoppas 20.000-30.000 försök att nå barnporrsidor
Den största delen av den barnpornografiska verksamheten är kommersiell och det effektivaste sättet att bekämpa dem är att slå mot deras lönsamhet.
En sexbarnsmammas arbetsdag
Familjen Hillerud är nöjda med hur de lagt upp balansen mellan familj och arbete – men de är besvikna på samhällets syn på dem och önskar att också hemmaförälder ska bli ett subventionerat barnomsorgsalternativ.
Sverige har blivit hårt och omänskligt
Inte ens ett litet barn i fruktansvärd nöd och fara kan tydligen få vuxna att stanna upp och ingripa. Hur resonerar människor egentligen?
En hemmaförälders arbetsdag
Hemmaförälder utför visserligen idag ett obetalt och osubventionerat arbete, när han eller hon tar hand om barnen samtidigt som den andra föräldern arbetar och betalar skatt. Hur ser en arbetsdag ut för en hemmaförälder?
En sommar som visat på en ny trend hos föräldrar!
Dagis hela sommaren. Det argument som använts för att få alla föräldrar att välja just dagis från ett års ålder, används nu som ett argument från föräldrarnas sida för att slippa umgås med barnen ens under semestern.