4 juli 2006

Ge föräldrar tid att älska

Saxat ur Göteborgsposten:

Ledare den 4 juli 2006: Först när båset är tomt saknar man kon, brukar det sägas. Så är det också med familjen. Så länge den finns och fungerar tål den att kritiseras, ifrågasättas, diskuteras och bekämpas. Det är när familjen inte finns eller inte fungerar vi upptäcker att den är nödvändig. Utan familjen, i betydelsen tidiga, djupa och varaktiga relationer till några få vuxna, växer barn inte upp till mogna och självständiga vuxna med fungerande känsloliv.

Det var kristdemokraternas dag i Almedalen i går. På ett seminarium diskuterade partiets förste vice ordförande Maria Larsson och ungdomsförbundets ordförande Ella Bohlin betydelsen av goda värderingar och vuxnas ansvar.

Värderingar överförs från vuxna till barn i många situationer, inte minst i skolan, men det börjar med familjen. Och varken skolan eller socialtjänsten kan fylla de hål som uppstår i en människa som inte fått tillräckligt med kärlek och därför inte kan visa kärlek.


- Enda sättet att visa kärlek är att ge tid, förklarade Helén Jaktlund från Farsor och morsor på stan i ett anförande. Och Fryshusets grundare, socialdemokraten Anders Carlberg, citerade förra fängelsechefen på Österåker, Ann-Britt Grünewald: "Jag har aldrig stött på en fånge som haft en nära relation till en vuxen man". Själv tillade han:


- Män som inte kan känna empati är livsfarliga. Och vår förmåga att känna empati grundläggs under de första fyra levnadsåren.

Både Jaktlund och Carlberg underströk att tid för barnen handlar om kvantitet före kvalitet. Eller som Anders Carlberg skriver i en av sina böcker:

"... det går inte att komma hem klockan sju varje kväll, stänga av mobiltelefonen, sätta datorn i viloläge och ge järnet med ungarna en halv timma. Barn kan inte bokas som sammanträden. Kärlek kan inte schemaläggas. Det gäller att skaffa sig kvantitet för att nå fram till kvalitet."

Socialdemokraternas familjepolitik har gjort tid till den stora bristvaran för barnfamiljerna. När föräldraförsäkringen är förbrukad är det dubbelarbete och dagis som gäller. Så behöver det inte vara. Förskoletiden är kort. En familjepolitik som ger småbarnsföräldrar möjlighet att satsa mer tid på barnen är fullt möjlig.

Det är inte rimligt att familjer som sätter sin ettåring på dagis får full utdelning medan familjer som anser att ettåringen behöver mer tid med sin pappa eller mamma inte får ett öre. Kristdemokraterna efterlyser en "mer- tid -för-barnen-reform". Och i sitt Almedalstal preciserade Göran Hägglund förslaget:


- Föräldrarna måste få livet att gå ihop. Frihet att själva avgöra när och av vem föräldradagarna ska tas ut. Möjlighet att gå ner i arbetstid när barnen är små genom barndagar till ett värde av 60 000 kronor och kommunalt vårdnadsbidrag. Föräldrar måste stärkas och stödjas - inte styras och ställas med.
Exakt så behöver det naturligtvis inte se ut. Det avgörande är att alliansens familjepolitik innehåller tid, pengar och valfrihet. Och det är viktigt att partierna kommer överens före valet.

 


 

Första sidan