Downshifting

För att gå ner i arbetstid eller låta en förälder stanna hemma, så krävs det en mer hållbar livsstil med bättre planering av ekonomin. Här berättar hemmaföräldrarna själva hur de får ihop sin ekonomi.

Så här gjorde vi:

1. Jag jobbar 50 procent kvällar, nätter och helger. Sen har vi vårdnadsbidrag.

2. Vi har löst det med att min man jobbar och jag är hemma. Tanken är att jag ska jobba i framtiden. Men helst ska någon vara hemma när barnen kommer hem. Vi har vårdnadsbidrag för minstingen och hade även det en tid för vårt andra barn. Vi lever efter vår inkomst. Inga onödiga inköp, resor, lån (jo vi har lån, både på hus, bil och CSN)… Kläder ärvs eller köps begagnat (mannen får nytt, men han är inte så fåfäng heller ;)) Vi har levt på en lön så många år att det är en livsstil. Bästa tipset jag kan ge dig är att inte skaffa sig för stora utgifter och att hela tiden försöka spara. Mycket skönare leva snålt när man har lite extra pengar på banken. En stor trygghet man alltid bör sträva efter.

3. Vi har tack vare att vi har många barn med max 2,5 års mellanrum kunnat behålla min SGI och därmed haft ”heltidsföräldrapenning” i många år (13 år totalt). Jag har varit hemma hela tiden och min man har arbetat heltid. (Låter som om vi har skaffat många barn för att kunna vara hemma men så är det inte – även om det har varit en fin bieffekt).
Under barnens första levnadsår har vi bara tagit ut 1 dag/vecka och på så sätt kunnat vara hemma i lite drygt 2 år. Mellan de två sista åren studerade jag på distans (innebar att barnen kunde ha korta dagar på dagis och att de stora nästan slapp fritids). Studierna innebar att jag fick behålla min SGI till sista barnet också fastän att vi har ett hopp på 4,5 år mellan de två yngsta.
Vi bor billigt och försöker hålla igen så mycket vi kan med inköp – vilket blir svårare och svårare ju äldre barnen blir har jag märkt.

4. Vet inte om vi räknas som ”länge” men är hemma i 2 år och 4 mån med vår son på heltid. Vi snålade på föräldradagarna första året och då räckte de i 2 år och 4 mån när vi sen tog ut 5 dagar/v efter 1 års ålder (för att skydda SGI:n och ha sonen hemma på heltid). Vi bor rätt litet och spartanskt, men centralt och fint, för att spara på utgifter. När vi bägge jobbar igen kommer vi skaffa större boende och ny bil, men nu kör vi lite bohemliv för att få tid med våra barn.

5. Jag får lägsta mammapeng/vårdbidrag eftersom jag inte har jobbat innan vi fick barn. Min man studerade när båda barnen föddes men ändå klarade vi oss bra utan att behöva tänka tanken på att blanda in socialen eller liknande. Nu jobbar min man heltid och jag är hemma på heltid med våra barn 3år, 16mån och gravid i vecka 29. Tycker att vi har det bra ställt ekonomiskt nog men det är väl så att ju mer pengar man får desto mer går åt. Vi är vana att hålla i pengarna så då går det helt bra. Planerar att vara hemma med barnen tills de börjar skolan och helst även efter det men får se om det går. Vi har inga lån att betala av ännu så det underlättar nog.

6. Vi har snålat med föräldradagar så mycket vi kunnat barnens första år. Har en 2 åring och en 1 åring. Nu när yngsta fyllt 1 har jag börjat jobba 1 dag/veckan för att kunna spara dagar + att det är riktigt kul för mig. Vi bor i hus och har förstås lite lån ocskå, men vi köper inte så mycket annat än mat varje månad och tankar bilen. Vi sparar också undan pengar varje månad till resor och renoveringar. Vi har inga ”onödiga” utgifter som t ex dyra kanalpaket. Vi lagar all mat själva, varje dag, ser till att vi har matlådor till jobbet och bakar mycket. Vi tycker att vi har det riktigt bra ställt och jag tror inte att vi skulle ha en krona mer över om vi båda jobbade för då skulle ingen hinna handla ekonomiskt, laga maten, baka, köpa nödvändiga saker på rea osv.

7. Kommer jobba 20 procent+ vb. Min sambo tjänar hyfsat så det går ingen nöd. När jag var ensamstående med äldsta sonen pluggade jag distans för att kunna vara hemma. Läste även kurser som jag inte behövde så man kan väl säga att jag på ett sätt har lånat pengar för att vara hemma med honom (csn) men om folk kan låna hundratusentals kronor till att bygga pool eller riva ut ett fult men fullt fungerande kök i någon slags statusiver så varför inte?

8. Jag är hemma med vår son som är snart två år och gravid i vecka 26. Har varit hemma första året och sparat alla fp dagar och levt enbart på mannens lön och nu under andra året tagit ut 5/ veckan att behålla SGI:n. Kommer att göra detsamma med nästa barn också. Inget vårdnadsbidrag i vår kommun. Vi bor i en lägenhet, har ingen bil, använder tygblöjor, försöker att inte köpa onödiga prylar, handlar mycket begagnat, det enda som vi kanske betalar mycket för är ekologisk mat (och även där försöker vi att baka eget bröd som gör att det är lite billigare). Vi har litet bolån och CSN lån. Jag tycker att vi klarar oss och har det jättebra än så länge! Har tänkt i framtiden att vi ska både två jobba deltid och kunna vara hemma med barnen även när dem gå i skolan. Vår son är drygt 2 år och jag är hemma med honom och planerar vara det 100 procent tills han börjar skolan. Min man tjänar bra, så vi klarar oss på hans lön, men är också egen företagare så vi har två inkomster även om jag är hemma.

9. Tygblöjor sparar pengar! Speciellt vikblöjor som är billigast i inköp. Vi har sparat massor på att vi nästintill enbart hade tygisar till våra två äldsta. Dock har jag latat till mig väldigt med trean och han har nästan bara engångs nu… Kämpar med det! Tiden räcker inte till tvätten och de extra blöjbytena (dum ursäkt känner jag själv, men jag lever lite på marginalen för vad jag klarar och då får man prioritera)… Rätt mycket ”kissa i gräset” blir det nu sommartid. Och det är ju ännu billigare och miljövänligare.

10. Distansstudier är ett bra tips för att kunna vara hemma. Dels skyddas SIG:n och dels får du bidrag. Finns ju många kurser som inte kräver så mycket jobb. Tygblöjor har vi kört med och det är fantastiskt! Dessutom blir de ju ofta blöjfria snabbare med tygblöjor. Skööönt! och ekonomiskt.

11. Jag valde att jobba deltid kväll, på så sätt var jag hemma med barnen tills de var fyra och fick sina 15 timmar gratis förskola och mötte min man i dörren så han fick komma hem och vara pappa medans jag jobbade några timmar.

12. Tygblöjor har vi använt och så har jag helammat. Har aldrig köpt barnmatsburkar åt dottern utan kokat allt själv vilket också sparar pengar:) Satsar på kläder i bra kvalitet istället för många plagg av dålig kvalitet. Lönar sig i längden och sparar på miljön också.