EkorrhjuletTid för barn

Så hoppar du av ekorrhjulet

Foto: Pixabay

Hur gör man om man vill hoppa av ekorrhjulet? Hur gör alla andra som valt att ge sina barn tid och som har en bra balans mellan familj och arbete? Kan det vara något för mig undrar många, kanske sedan de läst min debattartikel i Dagens Samhälle på temat: Varför ska vi arbeta som mest när barnen behöver oss som mest?

Vi får ju ofta höra att vi ska klara av att göra allt samtidigt. Jobba som mest när barnen behöver oss som mest och göra karriär samtidigt som vi bildar familj. Vissa klarar det, men för många går det inte ihop, utan de drabbas av utbrändhet, livskriser, depressioner eller går skilda vägar. De sliter när tiden aldrig riktigt räcker till.

Det gäller att se över sin ekonomi om man vill hoppa av ekorrhjulet.

Boende
Går det att förändra boendet? Det är en stor kostnad. Bo mindre, flytta ut på landet eller en bit från stan. Hyra ut en del av sitt boende till en student, eller flera. Hyra ut sitt boende om man är borta på semester.

Heminredning
Saker till hemmet, möbler, heminredning – där finns det mycket att dra in på. Skapa ett praktiskt hem, måla om för att förnya och strunta i att köpa en massa småprylar, kuddar, nya gardiner och så vidare. Väg varje utgift på en guldvåg och fundera över om det är nödvändigt. Köp begagnat och fräscha upp sakerna istället, med lite färg.

Resor
När det kommer till resor så är det en dryg utgift och kanske något ni kan hoppa över under några år. Hyr ett mysigt sommarhus och tillbringa hela sommaren där istället med lata dagar där ni får tid att umgås. Kräver mycket i form av tid och tålamod, men ni kommer att växa ihop som familj och växa er starkare och få mängder med fina minnen (och jobbiga). Inget är rosenrött men det jobbiga gör att ni kommer att utvecklas som föräldrar.

Matkostnader
Mat är en annan sak som det går att se över. Strunta i all hämtmat och alla halvfabrikat. Laga från grunden och köp när det är billigt och frys in. Skriv listor och handla inte på känsla. Gör veckoscheman över vad ni ska äta. Det håller kostnaderna nere.

Kläder
Klädinköp är en utgift som det går att göra något åt. Handla kläder på rea och köp de dyra sakerna som skor, stövlar och ytterkläder i två storlekar större till nästa säsong, eller köp begagnat. Köp gärna bra märken som håller och som går att sälja vidare. Handla även övriga kläder på rea och håll dig till några färger som funkar ihop, då känns det som att ni har mycket kläder att välja på. Samma sak gäller vuxna, med ett fåtal färger så går det mesta att kombinera och garderoben känns större. När barnen vuxit ur kläderna samla ihop storleksvis och sälj paketvis.

Leksaker
Barn har så mycket leksaker som de inte leker med. Välj istället att ha färre leksaker och köp gärna begagnat. Var sak ska ha sin plats och städar man undan på kvällen leker barnen bättre dagen därpå. Göm undan leksaker ibland och ta sedan fram dem efter några veckor/månader och de är som nya.

Telefon/wifi/tv
Se över alla abonnemang till telefoner, internet, tv och så vidare och titta på om du/ni kan hitta bättre priser.

Sparande
Det är inte lätt att göra en livsstilsändring, men småbarnsåren går fort och för den som väl downshiftat är det sedan lätt att fortsätta på samma sätt och fortsätta leva ekonomiskt och hållbart och kanske investera pengarna i aktier eller annat sparande som Avanza, för att ha en buffert men även som ett pensionssparande. Kom ihåg att den som arbetar heltid utanför hemmet också kan skriva över en del av sin premiepension på den som är hemmaförälder.

Jobb
Även om bara en i familjen arbetar så har vi inte sambeskattning i Sverige, utan särbeskattning – det gör att den som arbetar utanför hemmet betalar en väldigt hög skatt även om familjen har en inkomst. I många andra länder slår man ihop familjens inkomst och sambeskattar sedan. Det ger mer pengar över efter skatt. Särbeskattningen gör att många måste arbeta extra kvällar, eller helger för att gå runt. Ett annat alternativ är att starta eget, starta egen pedagogisk omsorg och ha omsorgen om sina egna barn och så ett eller två barn utifrån. Du kan också starta pedagogisk omsorg i form av flerfamiljssystem där ni går ihop om omsorg och hyr in en person utifrån som ser efter era barn och så arbetar ni kanske i samma lokal i ett eget rum. Det går också att förverkliga sina drömmar och studera vidare och få studiestöd via CSN, samtidigt som du behåller din sjukpenninggrundande inkomst, SGI och din eventuella anställning. Det finns många lösningar. Beroende på vad som passar dig har vi flera olika grupper exklusivt för HFNs medlemmar:
Hemmaföräldrar som driver eget företag,
Hemmaföräldrar som driver pedagogisk omsorg
Hemmaföräldrar som studerar

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:
Lite om hur jag själv hoppade av ekorrhjulet

Förskola från ett års ålder fungerar inte för alla

Förra året nådde de målet och slutade jobba vid 40

Så blev vi ekonomiskt oberoende

Föräldrar behöver mer tid för sina små barn

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *