Spartips

Ni här inne som valt/väljer att vara hemma och därför har en mer begränsad ekonomi. HUR får ni det att gå ihop med ”allt”

Struntar ni att handla ekologiskt? Äter ni inte grönsaker varje dag?
Handlar ni bara på second hand? Inga vinterdäck till bilen?
Jag vill gärna handla ekologiskt och inte nöja mig med kaffe+frukt utan också kött, ris, pasta, grönsaker. Men jag vill också köpa fräscha, hela kläder, betala simskola för vår snart 4åring och sambon vill ha gymkort. Jag vill ha vinterdäck till bilen, vi vill åka skidor/skridskor/få in sport och rörelse naturligt i barnens liv.

1. Kläder är ju det lättaste att hitta nästintill gratis, inte alla plagg, men generellt så finns det otroligt mycket kläder i omlopp i samhället. Även möbler o prylar o heminredning som lampor o kaffekokar-varianter.
Eko mat är ju däremot mycket värt att välja. Även eko/öko-tex på de eventuella kläder man faktiskt köper nya.

2. Mycket kläder från tradera, vegetarisk (ekologisk) mat. Äter linser och kål nästan varje dag i olika former. Åker så lite bil det bara går, men kan inte vara utan som vi bor. Inget extra lullull med hämtmat/resor/restaurang.

3. Vi prioriterar bort en del av det du radar upp. Beroende på vad vi har råd med. Mat och aktiviteter snålar vi ofta med. Kläder köper vi extremt sällan. Äldsta får mer som kostar, för än så länge är det viktigast för henne. Vinterdäck har vi såklart, annars kunde vi lika gärna va utan bil (vi åker jättelite, men behöver den för att tex hälsa på familjen som inte går åka buss till. Och för att hämta/lämna barn hos kompisar). Mat är vi noga med att äta upp. Odlar mer och mer själva. Gymkort har vi aldrig haft nåt nån av oss. Barnens aktiviteter är viktigare. Vi får röra på oss ute och gratis.

4. Mm sport o träning är ju också kategorier som kan kosta precis hur mycket eller hur lite som helst. Där kan man nog, om man tänker stort o fritt, hitta gratis alternativ till motion o tid i naturen. Kanske inte helt, om det är nån specifik grej man verkligen vill, men det är ju också en prioriteringsfråga.
Medan tex grejer till bilen behövs ju om man nu har bil. Man kan inte kompromissa vinterdäck då får man avstå från att åka bil isf

5. Jag tycker det är lätt att få ihop faktiskt och vi har inga superlöner. Vi gör och köper det som plånboken tillåter men prioriterar eko-mat. Det är väll den enda ”dyrare” utgiften vi har. Vi gör inga dyra utflykter dagligen eller shoppar dyr inredning eller kläder. Vi har dock lyckats åka utomlands 1 gång om året senaste åren så vi spar även en hel del. Och vi har vinterdäck.

6. Vi drar ner på onödigt: precis bytt till billigare bil, ingen hem.tel, surfar på i-phones nät (så inget internetabonnemang), vi har inga träningskort, vi äter typ aldrig ute, köper mycket beg i klädväg-byter-lånar, bakar eget bröd ofta, inga tidningsorenumerationer, inga extra kanaler, få rengöringsmedel såpa-citron-biksrbonat-ättika, inga dyra semestrar. MEN lägger mycket kosing på mat.

7. Vi köper kläder nytt, ekologiskt, men sellan (och mest till en av oss vuxna, sen delar vi på dem ändå) jag prioriterar ekologiskt mat över grejer men försöker handla lösvikt och större mängder så att vi inte slösar bort pengar bara för att vi var ”lata”. Vi åker nästan aldrig till systembolaget längre, det sparar mycket!! (ny vana sedan graviditeten och ny under amningstiden…) undviker åka in till stan (stockholm), för att det verkar som om allt bara kostar mera där…vi sälja sånt som vi inte behöver längre och köpa mycket ”grejer” andra hands. Sen finns det ju Klarna…(apropå vinterdäck…)

8. Det går att få fina kläder på secondhand, citiboard, klädbytardagar osv. Tänk på att nya kläder har oftast med sig en massa kemikalier och när någon annan har haft dem har det mesta tvättats bort. Tygblöjor har vi också haft och sparat hur mycket som helst, plus att vi upplever det som bättre för barnen och miljön. Vi har aldrig haft 2 heltida inkomster av olika anledningar och det har alltid funkat. Vi sparar t.o.m några tusenlappar i månaden till en resa. Som med allting handlar det om hur man prioriterar

9. Det går, på något sätt. Handlar både nytt och begagnat. (Kläder o prylar)
Just barnens aktiviteter kan ju svida rejält för det är dyrt, men det är inget snack om att de inte skulle få göra det som de brinner för.

10. Grejer och kläder handlas nästan uteslutande begagnat.
Vi äter nästan uteslutande viltkött. Om vi någongång köper kött så är det med nedsatt pris för kort datum.

11. Vinterdäck på avbetalning…ingen eko mat.nästan bara beg. Kläder. Klarna för ny biltsol…hmm

12, Vi prioriterar bort en del onödiga saker. Tex har vi ingen tv sen två år tillbaka. Det sparar ju in en hel del. Ingen fast telefon. Vi äter vegetarisk så ofta vi kan/vill. I somras köpte vi en liten gris som vi slaktade till hösten. Om man lägger ihop alla kostnader för gris/foder/slakt/styckning och delar det på antal kkött som tillslut hamnade i frysen så kostade det oss ca 35kr/kg