Familjen Hillerud:

 

Krister 37 år

Sandra 34 år

Lydia 12 år

Hillevi 11 år

Tora 8 år

Astrid 5 år

Blanka 3 år

Ärla 8 månader

 

En sexbarnsmammas arbetsdag

Familjen Hillerud bor i Solna i en nyombildad bostadsrätt på 140 kvm med utsikt över vattnet. 5 barn sover i samma rum, 3 i en våningssäng och 2 i en annan. Tanken är att det ska bli 2 stycken våningssängar om 3 våningar i varje. Till sovrummet hör det ett lekrum. I lekrummet har varje barn sina kläder i nätkorgar, byggda på höjden bakom ett draperi. I bokhyllan har varje barn sina egna korgar för personliga leksaker och tillhörigheter. Föräldrarna sover tillsammans med lilla Ärla och resten av lägenheten är gemensamma utrymmen för familjen att umgås i. Allt är välordnat och noga genomtänkt för att det ska fungera praktiskt för en stor familj. Sandra är den som arbetar hemma.

  En vanlig arbetsdag hos familjen börjar kl. 5.30, då Krister går upp. 6.00 sätter han på radion och tänder lamporna i barnens rum och gör i ordning frukosten. Hela familjen hjälps sedan åt att hänga våt tvätt och vika ihop torr tvätt.. Prick kl. 07.00 avslutar alla för en gemensam frukost. Sandra hjälper till och sätter upp flickornas hår. Alla klär på sig och borstar tänderna.  

7.30 går de äldsta barnen, Lydia och Hillevi till skolan - Adolf Fredriks musikskola som ligger inne i stan. Mellanflickan Tora går till Tallbacka skolan. Krister går eller cyklar till jobbet. Han jobbar i närheten och det tar 15 min. på cykel och 30 min att gå.

- För Krister har promenaderna till jobbet blivit allt viktigare, det är ett utmärkt tillfälle att "rensa huvudet" och få lite motion, säger Sandra.

  Sandra lämnar Astrid på lekis och går sedan vidare till parken eller tar en långpromenad tillsammans med någon annan mamma som har barn på deltidsförskolan. När lekis slutar 11.30 stannar Sandra en timme med de tre yngsta barnen i parken utanför.

- Alla trivs och njuter av att få vara kvar ute och leka en stund. Då är alla lagom trötta och hungriga när de kommer hem till lunch, säger Sandra.

  Sandra lagar all mat själv, inklusive "bebisens"; mat. 13.00 äter Sandra med de tre yngsta barnen och kl. 13.30 kommer Tora hem från skolan. Vid 14.00 – 15.00 kommer de stora barnen hem och då äter alla mellanmål tillsammans. De två äldsta övar sedan på sin cello medan de yngsta leker. De äldsta behöver också hjälp med sina piano läxor och sitt skolarbete. Tora och Astrid går och dansar en gång i veckan. Enligt Sandra är tillvaron ganska inrutad och därför fungerar det inte att de tar hem kompisar i veckorna, schemat blir då för pressat och de behöver tid att koppla av också. Sandra är noga med att poängtera att rutinerna inte är militäriska utan de får inruta tid för skolarbete, musik och annat efter hur de känner sig. På fredagar har familjen mer tid och då finns det också tid för att ta hem kompisar.

  - Barnen är så självgående, att är jag trött, så kan jag lägga mig och sova middag en halvtimme med min yngsta, säger Sandra.

  När Krister kommer hem 17.00-17.30 så umgås han med de små barnen. De får delta i det vardagliga arbetet med honom. Ganska omgående sätter han i gång att laga familjens middag. De större barnen, som är tillgängliga hjälper till att duka. Krister delar ut uppdragen. Tanken är att alla barn ska vara med i det vardagliga arbetet.

  - Jag tycker att det är något konstigt med stora kompetenta barn som inte hjälper till. De ska inte sitta och vänta på att bli servade, säger Sandra.

  Familjen har inga heliga tv-tider. Middagstiderna kan vara ganska flexibla och de inrättar sig inte efter Bolibompa.

  - Vårt motto är att frukost och middag alltid ska intas med hela familjen samlad. Vi har märkt att det blir mindre konflikter när vi får den här tiden tillsammans, säger Sandra.

  Middagen intas alltid vid 18.15 tiden och framåt. Ibland kan det bli närmare 20.00. Efter middagen gör var och en vad de känner för. Familjen har det ganska flexibelt och inga principer när det gäller att hjälpa till.

  - Om t.ex. Hillevi haft 3 konserter på Konserthuset så får hon ta det lugnt. Det gäller att känna efter hur mycket var och en orkar. Tanken är ändå att vi i största möjliga mån hjälps åt. Är vi riktigt trötta hela familjen en dag lämnar vi alla tallrikar vid bordet och tar hand om disken på morgonen istället. Ett litet tips som några bekanta tagit till sig "vi gör en Hillerud"; säger våra bekanta och bara lämnar alla tallrikar efter middagen, berättar Sandra.

  När alla i familjen ätit färdigt badar Krister de yngsta, borstar tänderna, stoppar om dem och läser saga. Sandra tar hand om de större barnen och kollar läxorna. Vid 20.00 ska nattningen vara avklarad. De små sover då. De stora tjejerna somnar vid 21.00.

  Vid 20.00 går en magisk gräns - då gör familjen ingenting mer av praktiskt arbete. Då har de vuxna sin tid tillsammans. Krister är ofta så trött att han somnar vid 21.00 framför tv:n.

  Hur fördelar ni det praktiska arbetet i hemmet?

  - Jag tvättar på dagarna. Stoppar i en maskin så fort det finns tid till det. Minst en maskin om dagen måste det bli annars blir det tre en annan dag. Jag tvättar lakan och handdukar uppe i lägenheten också. Annars blir det Krister som får stortvätta i tvättstugan och det tar från vår gemensamma tid tillsammans, och det vill jag inte. Vi prioriterar vår samvaro. Pappan behövs verkligen i familjen, säger Sandra.

  Krister storhandlar på lördagar eller söndagar. Tidigare handlade Sandra -  men det blev för tungt att släpa hem alla varor. Först vid barn nummer fem skaffade familjen bil, vilket inneburit en stor lättnad när maten ska inhandlas.

  Vad skulle ni vilja förändra i familjepolitiken?

  - Föräldrar betalar bara en liten del av vad dagis kostar. De pengar som subventioneras är pengar som hemmaföräldrar aldrig får del av. Om vi får bidrag eller skatteavdrag spelar egentligen ingen roll. Visst Sandra betalar inte skatt men det gör jag och vi utnyttjar inga förmåner och barnen är sällan sjuka, säger Krister.

  - Jag funderar mycket hur man ska locka föräldrar att vara hemma längre. För att stanna hemma måste man vara övertygad om att man är så viktig för sitt barn, att någon annan inte kan ersätta det. Kärlek, kärlek vid 1 år, det kan aldrig personal ge. Jag säger absolut inte nej till pengar men anser att det viktigaste är att uppvärdera attityden till föräldraledigheten. Politiker skulle våga säga; att upp till 3 år är föräldrarnas kärlek viktigast. Vilket man förlorar när barnen lämnas bort, säger Sandra.

  Krister vill också mjuka upp den här "dagisfundamentalismen". Det finns fler sätt att leva tillsammans med barn.

  -  Säger jag att vi har sex barn och att min fru är hemma så tror folk automatiskt att jag är en mullig mansgris.  Men det här sättet att leva är vad vi kommit fram till och att det fungerar för oss, säger Krister.

  - Om jag inte hade min man med mig i det val vi gjort skulle det inte fungera. Han tjänar pengar – våra gemensamma pengar. Jag stannar hemma med barnen, för att hemmet ska vara en fristad för våra barn. Krister och jag har mycket kontakt under dagen och stämmer av olika saker och diskuterar gemensamma projekt, säger Sandra.

  Hur ser er ekonomi ut?

  - Vi har en lön. Jag är helt utförsäkrad. Tidigare jobbade jag som frilansande solist och sjöng på konserter. Det blev lite extraslantar men fr.o.m. barn nr fem har jag slutat. Vi lever på marginalen hela tiden. Vid något tillfälle hade vi 250 kr kvar innan barnbidraget kom. Vi köper inte mycket kläder till oss själva. Krister måste ha en viss klädstil i jobbet, men jag som går hemma får klara mig. Barnen behöver dock aldrig sakna något. Vi sparar också och lägger pengar på vårt hem, som är vår oas, säger Sandra.

  Krister och Sandra blev föräldrar tidigt och har aldrig haft någon hög standard. Inget lantställe, de reser inte och somrarna tillbringar de på Kristers föräldrars lantställe.

  Hur tänker du angående din pension Sandra?

  - Vi får väl leva med att vi kommer att få bo i en liten lägenhet. Jag har ett litet minisparande i fonder om ca 400-500 kr per månad. Vi lever för dagen och har inte planerat så mycket. Nu har vi haft turen att få köpa vår bostad när det ombildades till bostadsrätt för 2 år sedan. Vi har inga planer på att flytta, men nu finns i alla fall ett värde i själva lägenheten. Det viktigaste är att vi har barnen och får ha livet och hälsan i behåll. Mer ambitioner än så har i alla fall inte jag, säger Sandra bestämt.

  Med sex barn har Sandra och Krister inte någon tid för sig själva. Det gör att tiden med arbetskamraterna – de andra hemmaföräldrarna – blir extra viktig för Sandra.

  - Slutligen vill jag säga att min dröm är att fler stannar hemma så att det finns fler vuxna ute i vårt samhälle för barnen. Om fler vuxna kunde "avstå" tid från arbetet till barnen, så skulle vårt samhälle se helt annorlunda ut. Pappan behövs också hela tiden men det är mamman som burit barnet. Idag är det ett krav för många mammor att lämna över till pappan redan efter 6 månader och jag vet att många upplever det som väldigt jobbigt och är ledsna. Vi behöver ett samhälle som tar mer hänsyn till hur människor själva vill göra, säger Sandra.

Madeleine Lidman


Första sidan