29 september 2006

 

Familjen Mosier.

Mamma Hanna, 28 år

Pappa Josh, 28 år

Myra, 4 år

Judith, 2 år

Vardagen som hemmaförälder underlättas med ett schema

 

 

Hanna Mosier, snart trebarnsmamma, valde att bli hemmaförälder när andra barnet föddes. Familjen består idag av mamma Hanna, pappa Josh (som ursprungligen kommer ifrån USA) samt döttrarna Myra 4 år och Judith snart 2 år.

 

När Hanna Mosier vid 24 års ålder fick sitt första barn så klarade hon inte av att vara hemma längre än sex månader.

-  Jag såg småbarnsåren och tiden hemma som en parentes i det ”riktiga” livet som yrkesarbetande, säger Hanna.

 

Så när dottern var sex månader började Hanna arbeta igen, 20 procent till en början - maken Josh tog då hand om Myra. Som mest under åren, tills barn nummer två föddes, arbetade Hanna 60 procent som ekonomiassistent på en redovisningsbyrå. Vid 14 månaders ålder började Myra på dagis. När lillasyster Judith föddes fortsatte Myra att gå på dagis tre timmar, tre dagar i veckan.

-  Men efter 3-4 månader så kände jag starkt att det inte fanns någon anledning att fortsätta att ha äldsta flickan kvar på dagis. Det var ett beslut som gradvis växte fram och hon tillbringade allt mindre tid där för att sedan sluta helt, säger Hanna.

 

Hanna poängterar att hon och hennes man var nöjda med förskolan men att hon tyckte att hon som förälder också kunde erbjuda sitt barn pedagogik i hemmet.

-  Jag kände att jag nu hade en unik chans att påverka mina barn och hjälpa dem utvecklas. Förskolan gjorde ett bra jobb men jag kände att jag kunde göra det jobbet ännu bättre eftersom jag som mamma känner mina barn. Och så blir det inte så många barn på en vuxen när de är hemma, säger Hanna.

 

För att få arbetet som hemmaförälder att fungera smidigt har Hanna sett till att hon är välorganiserad och följer ett konstruktivt och kreativt schema, som kombinerar hemarbete, arbete och lek med barnen. Schemat är extra viktigt eftersom hon fortfarande håller på med bokföring för ett par företag/organisationer gratis, plus att hon arbetar med att översätta böcker från engelska till svenska genom sitt lilla företag.

-  Men vi följer inte schemat slaviskt, säger Hanna.

 

Veckoschemat är annars fyllt med aktiviteter, där en träff med andra hemmaföräldrar en dag i veckan i lekparken, alltid är inbokad.

- Det är alldeles för mycket press att barnen måste träffa kompisar när de är små - jag tycker att det räcker med en till två gånger i veckan., säger Hanna.

 

Till en av aktiviteterna hör att barnen hjälper till med att till exempel vika tvätt.

-  Det är också pedagogik och även om jag får vika om allting så är det övning, säger Hanna

 

40 minuter per dag avsätts till lite ”skolpedagogik” där barnen får klippa ut bokstäver och öva på att känna igen dem – en övning som ska hjälpa barnen att lära sig läsa och skriva. De sjunger och läser sagor varje dag. Sagostunden brukar vara i ca 45 minuter och just nu så läser Hanna för barnen om Madicken på svenska och The Wizard of Oz på engelska.

-  Jag tycker själv att det är tråkigt att leka med lego och dockor men det finns så mycket annat man kan göra med barnen och det är inte jätteviktigt att föräldrarna leker med barnen hela tiden, säger Hanna.

 

På eftermiddagarna när yngsta dottern sover så passar hon på att sitta vid datorn en stund och då får äldsta dottern varva ned och sitta och leka för sig själv.

-  Hon bygger fantastiska saker i lego, sjunger för sig själv och vi kallar den här lugna stunden för ”quiet time” och jag har märkt hur viktigt det är för Myra att få den stunden, säger Hanna.

 

Den största fördelen med den lösning hon  och hennes man valt är att de slipper stressen som blir när båda arbetar och barnen ska hämtas och lämnas på dagis. Eftersom maken har fysiskt krävande arbete på fabrik så ser hon inte något problem med att det är hon som gör det mesta av hemarbetet.

-   Jag tycker om att laga mat och tvätta och är så nöjd med att vara hemma – men som med allt - så naturligtvis inte varje dag, säger Hanna.

 

Ekonomiskt så får familjen pussla för att det ska gå ihop. Eftersom Hanna inte arbetat fullt tid så är föräldrapenningen därefter. Men familjen bor i lägenhet i en liten stad, har ingen bil, köper nästan aldrig nya kläder, till barnen blir det rea kläder, de går aldrig ut eller åker bort men känner ändå att det är nöjda med det val de gjort.

-   Vår lösning ger en bra familjedynamik, jag jobbar hemma och maken utanför hemmet vi är nöjda och barnen är glada och då blir alla glada, säger Hanna som gärna vill dela med sig av sin vardag för att inspirera andra hur man lägger upp arbetet som hemmaförälder.

 

I december kommer barn nummer tre.

-   Som det känns nu så kommer jag inte att gå tillbaka till jobbet på lång tid framöver, säger Hanna avslutningsvis.

 

Madeleine Lidman

 


 

Läs också:

 

En sexbarnsmammas arbetsdag

 

En hemmaförälders arbetsdag

 

Det finns inget garanterat rätt sätt att vara förälder på

 


 

Första sidan

 

Tips till hemmaföräldrar