Föräldraskap

Det är guld värt att vara många kring barnen, att lära sig av varandra i föräldraskapet

Det som formade mig mycket i min föräldraroll var samspelet med andra föräldrar. Det där dagliga, när vi träffades, umgicks, gjorde saker med barnen, mötte nya situationer, nya utmaningar, nya utvecklingssteg hos våra barn.Ibland stod jag där handfallen, kanske trött efter en dålig natt med lite sömn, trött på grund av för lite avlastning och kände bara, ahh hjälp, hur ska jag lösa det här. ”Du kanske kan göra så här … ” kanske någon inflikade – och ja, kanske det tänkte jag, eller så väckte det en tanke att göra något helt annorlunda. Men jag kom vidare i att utveckla sitt föräldraskap, mitt sätt att vägleda och samspela med barnen och jag överlevde i vardagen.

Det är guld värt att vara många kring barnen, att lära sig av varandra i föräldraskapet. Än i dag kan jag tänka att jag är väldigt glad för det fina nätverk av hemmaföräldrar jag hade runt omkring mig när mina äldsta barn var små. Alla bidrog, alla hjälpte mig att utvecklas. Idag när Hemmaföräldrars nätverks Facebook-grupp har nått över 5 000 medlemmar, så får många det här stödet och den här hjälpen i vår fantastiska och stöttande grupp som ett komplement om man saknar ett nätverk i sitt lokala bostadsområde.

Men det är också fantastiskt att bygga nätverka i vardagen när det är möjligt, så gör det så mycket ni kan är mitt tips. Ibland har vi problem med att de lokala grupperna används för att vaska medlemmar till andra grupper, eller messenger-grupper, där bara vissa väljs ut – och då stannar även aktiviteten i gruppen av. Så ska det självklart inte fungera och det är inte enligt HFNs filosofi, nätverkandet sker öppet i grupperna avsedda för det 🙂 . Är det något som verkligen får oss föräldrar att utveckla vårt föräldraskap och oss själva som människor, så är det just att umgås med alla slags människor.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *