FöräldraskapFörskola

Föräldrar måste börja tro på sin föräldraförmåga igen

Jag tänker lite på de råd föräldrar får om vad små ettåringar behöver. Det är råd om att träffa kompisar, bli självständiga, leka i grupp, få stimulans borta från tråkiga föräldrar/tråkig förälder, lära sig matematik, naturvetenskap, programmering och så vidare. Förskolepropagandan är massiv och gör föräldrar osäkra på sin egen förmåga. De tror att bara för att de inte har en utbildning, så kan de inte lära sina barn saker lika bra som personalen i förskolan.

Ett välkänt citat visar precis på förskolepropagandans mekanismer:

”Om barn började förskola vid sex månaders ålder och pedagogerna började undervisa dem i hur man går, så skulle människor bara en generation senare tro att barn inte kan lära sig gå om de inte går i förskola”.

Själv tänker jag bara att det små barn behöver är ju just bara att överösas med kärlek, närhet, värme, gos, någon som lyssnar och tolkar vad barnet signalerar och en trygg famn att krypa upp i när världen blir för stor och intrycken blir för många. Helt enkelt någon som är barnets trygga hamn när barnet ger sig ut och upptäcker världen, någon som förklarar världen i socialt samspel med barnet.

Barn som får den där tryggheten och kärleken under den tid som hjärnan utvecklas som mest, får ju förutom en hjärna som utvecklats optimalt också en trygg grund att stå på när barnet sakta men säkert lotsas ut i världen och börjar göra saker även utan föräldern.

Det mest stressande ett litet barn kan vara med om är att separeras från sin primära vårdnadshavare, enligt Sue Gerhardt, som skrivit boken: “Kärlekens roll”. Hur blev det så att vi har glömt bort det mest självklara vad ett litet barn behöver under den tid som hjärnan utvecklas som mest? Är det kanske så att den kunskapen inte passar in med hur vi förväntas leva våra liv idag? Och vad händer när den kunskapen på allvar kommer upp på bordet och föräldrar inser att de inte fått korrekt fakta kring vad små barn behöver, egentligen? Jag tror att de kommer att bli oerhört sorgsna över att de blivit så grundlurade.

Är så glad att Hemmaföräldrars nätverk – originalet finns och kan ge det stöd föräldrar behöver när de känner sig osäkra. För det är så viktigt att ingå i en trygg gemenskap och få stöd och råg i ryggen att våga tro på sig själv och sin föräldraförmåga.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *