FöräldraskaphemmaföräldrarSmå barns behov

Vägledningen är själva grundfundamentet i föräldraskapet

Barn vill så gärna göra rätt. De har en inbyggd strävan att förstå och lära sig hur världen fungerar, men de behöver vägledning. Tålmodig vägledning. Allt är nytt och spännande när du är liten, många utvecklingssteg ska tas och nya erfarenheter införskaffas. Steg som att lära sig äta själv, dricka ur ett glas, gå på toaletten, hjälpa till, leka utan att saker i hemmet går i kras och så vidare. Men de kommer att göra misstag på vägen och misslyckas – och det är då de behöver dig, deras trygga anknytningperson som avdramatiserar misslyckandena och hjälper dem vidare. ”Oj, du spillde. Ingen fara, vi hämtar en trasa och torkar upp”.

Minns ett av barnen som absolut ville börja äta själv redan vid åtta månaders ålder. Det flög mat över hela köket och golvet var nedkladdat, väggarna tog stryk och håret behövdes tvättas efter varje måltid. Men till slut satt det. Tålamod var ledordet. Men det gick och hon lärde sig snabbt, för att vid tio års ålder kommit så långt att hon lagade en trerätters middag och bemästrade det mesta i köket, utan att spilla och kladda.

Alla har väl också varit i en lekpark och sett någon liten sätta av med en pinne eller något annat vasst föremål, med sikte på ditt eget barn och ett tydlig mål att göra illa. Det är lätt att bli arg då, men så mycket bättre att bara lugnt avvärja och säga: ”Nej, så där gör man inte. Hon blir ledsen och det gör ont om du sticker den där pinnen i ansiktet på henne”. Barnen brukar sluta direkt och snart har du en liten kompis, som är trygg och glad för att du visade vägen. Barn som får trygg vägledning, även andras brukar ta det helt rätt och söker sig gärna till dig sedan. För vägledning är vad små barn behöver. De behöver socialt samspel med en tålmodig vuxen som visar dem vägen.

Vissa barn testar gränser. De kanske häller ut ett glas vatten framför ögonen på dig för att se vad som händer. Ofta kan det bero på att de inte får tillräckligt med tid. Vänd blicken mot dig själv. Är du närvarande? Sitter du med mobilen? Har något hänt i barnets vardag, någon förändring som gör att barnet söker den uppmärksamhet det kan få, även om den är negativ. För någon form av uppmärksamhet är bättre än ingen alls, resonerar barn. Återigen handlar det om att försöka förstå vilka mekanismer som ligger bakom, för barnen vill göra rätt.

Det absolut mest fantastiska med att orka ge trygg vägledning är att det hela tiden blir lättare att vara förälder, utvecklingssteg efter utvecklingssteg erövras och saker faller på plats. Sätt upp en inre målbild hur du ska hjälpa ditt barn att förstå hur världen fungerar och vilka beteenden som är acceptabla.

Den bästa träningen för barn är också att få vara med i det verkliga livet där allting sker. Få vara i olika miljöer, träffa olika människor i olika åldrar. Barn är olika och en del kan behöva vänta med vissa moment, medan det för andra fungerar direkt. Ha tålamod och känn dig för vad som passar bäst för just ditt barn. Går vissa moment helt åt pipsvängen, så vänta och testa lite senare igen.

Vägledningen är själva grundfundamentet i föräldraskapet och när du får kläm på det så kommer din vardag bli så mycket lättare. Och kom ihåg att ha roligt på vägen. Gläd dig åt barnets framsteg och när det lär sig bemästra nya saker. Det är något stort och fantastiskt som sker.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *