hemmaföräldrarhemmaomsorgTid för barn

Forskare fascinerad över att det syntes så tydligt att barnen haft hemmaomsorg

Helt plötsligt mitt i söndagsmiddag på restaurang idag kom det fram en tant från ett bord i närheten och frågade om jag pratar engelska och ja jo det gör jag ju svarade jag. Sen fortsatte hon med att fråga var mina barn går i förskola och om de gått där länge. Då sa jag förstås att jag är dagmamma och att mitt stora barn gått på sin förskola i ett år nu, men att han är hemma när han vill och att det lilla barnet hänger runt, hemma på dagarna. Då ropade tanten till sin man och sa: ”Vad var det jag sa” och skrattade.

Det visade sig att hon var en österrikisk forskare inom anknytning och barns sociala trygghet och nu jobbar i Sverige med att studera svenska förskolebarn i deras vardagsmiljö på förskolan. Och så sa hon att hon var helt fascinerad över att det så tydligt syns på mina barn att de kommer från en annan tillvaro, än den som är klassisk här i Sverige. Och att jag gör ett fantastiskt jobb med dem. Hon hade suttit och studerat oss i vårt samspel i 1,5 timme med sin man (måttligt creepy kanske men ändå).

Alltså ett sånt jäkla bevis på att min dröm om att med hjälp av närhet, skapa trygga individer som är lugna och okonstlade i sig själva samt att min karriärmässiga ”uppoffring” lönar sig. Nu kanske jag kan slänga all favoritläsning om barn- och familjepsykologi, då mitt och barnens förhållningssätt uppenbarligen är på god väg mot hamn.

Hanna
Hemmaförälder

Läs också:

Därför har förskolebarn fler beteendeproblem (och därför har hemmabarn inte det, eftersom de slipper den miljö som ger beteendeproblem)

Hemmet är den bästa platsen för förskolebarnen

Negativ stress hos förskolebarn riskerar att hämma hjärnans nervceller för resten av livet

Barn som gått i förskola har fler beteendeproblem

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

5 svar på ”Forskare fascinerad över att det syntes så tydligt att barnen haft hemmaomsorg

 • Nyfiken på vad forskaren hette!? 🙂

 • Eftersom forskaren inte själv är intervjuad eller valt att delta, så kan vi inte gå ut med det.

 • Hade varit spännande om du kontsktade henne och fick en intervju med lite mer i fo om just vad hon märkte osv. Blev ju jätte nyfiken 🙂

 • Karin Hagenlund

  Forskare ? Kan vem som helst kalla sig , i Förskolan lär man sig socialt samspel med andra , det gör man inte om man är hemma hela tiden hos mamma

 • Hemmaföräldern

  @Karin Hagenlund Socialt samspel lär sig barn i socialt samspel med en vuxen. Barn som lämnas utan vuxnas vägledning kan lätt utveckla ett ”flugornas herre”-beteende och det stämmer med forskning som visar att mobbningen börjar redan i förskolan. Kanske för att barngrupperna är för stora och personalen för få.

  Och socialt samspel det är precis det man lär sig hemma hos mamma eller pappa. Själva grunden till det sociala samspelet börjar i familjen. Socialt samspel är ju också själv vägledningen och utan den så blir det inte bra.

  Det är också därför studier från mängder av olika länder visar samma sak: Förskolebarn har fler beteendeproblem och det märks framförallt när barnen kommer till skolan.

  Och nej, vem som helst kan inte kalla sig forskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *