FöräldraförsäkringFöräldraledighet

Lång föräldraledighet skyddar mot psykisk ohälsa enligt ny forskning

Ju längre en förälder är ledig med sitt nyfödda barn, desto bättre skydd mot mental ohälsa, visar forskning från Stockholms universitet som publicerats i The Lancet public health.

Den skyddande effekten kan dessutom hålla i sig i decennier.
– Vi tittade på betald och obetald föräldraledighet och på olika lång föräldraledighet. Vi undersökte också olika indikatorer för psykisk ohälsa. Det kunde inkludera depression, ångest, stress, användning av olika substanser, ätstörningar eller självskadebeteende. Det kunde både vara diagnoser och uppgifter från frågeenkäter, säger Amy Heshmati är doktorand på Karolinska institutet
Läs mer >>

Läs också:


Ny dansk studie: Många positiva effekter för barn som får längre tid i en förälders vård

Tid med barn är självläkande och förbättrar ditt föräldraskap

Nej Camilla Läckberg, den viktiga tiden i bebisbubblan ska man inte leja bort

Ny undersökning visar på positiva effekter vid längre föräldraledighet

Höga kortisolnivåer kan deformera uppbyggnaden av barnets hjärna

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Ett svar på ”Lång föräldraledighet skyddar mot psykisk ohälsa enligt ny forskning

  • Tack såå glad när jag läste denna artikel har själv varit hemma med mina barn har alltid trott att de 3 första åren i ett barns liv är de viktigaste för dem då utvecklas man tills sin egen individ.Tror att förskola före 3 års ålder är mycket skadligt för våra barn för barnen får inte den anknytningskontakt med sina föräldrar som är så viktig för deras utveckling.Därför har samhället idag så många barn/ungdomar som mår så dåligt så många får söka sig till psykvården.Denna utveckling måste ändras vi måste ta hand om våra barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *