Förskola

Låt barnen få vila ut hemma när de är sjuka

Vabruari är här. Lägger därför ut en favorit i repris som påminner om hur den styrande och oflexibla familjepolitiken slår mot barn och föräldrar:

INSÄNDARE. Många små barn är mer sjuka än friska under sina första år. Varför ska småbarnsföräldrar arbeta som mest under den period som barnen behöver dem som mest? skriver Madeleine Lidman.

Nu väntar vabbruari runt hörnet som är startskottet på en lång rad sjukdomar fram till sommarlovet, för alla med små barn. Vi kommer få se en del av det där hänsynslösa beteendet som det gärna skämtas om i tv-serier som ”Solsidan”, där vissa föräldrar dumpar sjuka barn i förskolan sedan de tryckt i dem alvedon.

Många små barn är mer sjuka än friska under sina första år. Orsaken är att barn inte har utvecklat sitt immunförsvar förrän de är tre år. Antibiotika, som många förskolebarn får ta redan i tidiga år, slår dessutom ut de goda bakterierna som är immunförsvaret.

Man kan ju också tycka att små förskolebarn som sällan får träffa sina föräldrar i alla fall skulle få en chans att vila upp sig hemma när de är sjuka, bli ompysslade och få lite tid med en förälder.

Men det hårt skruvade system vi har, med en familjepolitik som subventioneras med stora belopp till dem som väljer standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder, tillåter inte tid för barn och tillåter så klart inte heller tid för sjuka barn.

Lämnas de små inte in till förskolan när de är sjuka ändå, förväntas många föräldrar vobba och alltså arbeta samtidigt som de tar hand om sina sjuka små telningar.

Vi borde verkligen se till att få en familjepolitik som underlättar för föräldrar under de första viktiga småbarnsåren när själva grunden läggs. Den lösning vi har i dag fungerar inte och pressar in föräldrarna i ett hörn, där de tvingas ta beslut som gör att många små barn inte får vara hemma och vila ut, samtidigt som smittorna bara går runt.

Frågan som ständigt dyker upp är: Varför ska småbarnsföräldrar arbeta som mest under den period som barnen behöver dem som mest? Det är en relevant fråga, i synnerhet som 1,3 miljoner människor står utanför arbetsmarknaden och behöver komma in.

Kommer de i arbete, behöver småbarnsföräldrarna inte slita ut sig och barnen får en annan uppväxt. Med flexibla familjepolitiska ramar framöver kan de föräldrar som vill ta det lugnare under de första viktiga åren och kan lättare ge sina små det de behöver.

Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Förskolorna skickar hem barn i onödan

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *