AnknytningBarnomsorgFörskolaPedagogisk omsorgSmå barns behov

Inskolningen fungerar inte. Så här ska du göra

I inskolningstider (ofta i augusti/september och januari/februari) så är det många förtvivlade föräldrar som vänder sig till Hemmaföräldrars nätverk – originalet. De går med för att få stöd i att välja en annan lösning, när de upptäcker att det här med förskola inte kommer att fungera för deras barn. Signalerna är ofta så tydliga: barn som gråter hysteriskt och inte slutar gråta, barn som börjar sova dåligt, äta dåligt, verkar deprimerade, utagerar och så vidare.

Små barn kan inte berätta vad de känner (mer än att skrikande springa efter föräldern som går), så istället tar det sig många fysiska uttryck när förskola inte fungerar. Orsakerna till att det inte fungerar är ofta att barnet för litet, förskolemiljön för stimmig och personalen kanske byts ut för ofta på grund av sjukdom, vilket gör barnet otryggt. Eller så är det ett barn som helt enkelt mår bättre med annan barnomsorgslösning, som pedagogisk omsorg, flerfamiljssystem eller hemmaomsorg.

Barn är olika – men det pratar vi inte om. Alla, verkligen alla förväntas passa in i standardslösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. När vi inte pratar om det självklara, att vi är olika, så tror föräldrar att de gör något fel när inskolningen inte fungerar. Ibland är det också vad de får höra av personalen. Käcka tillrop om att gå, att visa barnet att allt är bra och att inte låta barnet bestämma och andra råd som inte kommer att fungera. Tänker man efter lite är det ganska självklart. Om ditt barn gråter hysteriskt och förväntar sig att du ska vara där och ge barnet trygghet och du ler med ett falskt påklistrat leende och hurtigt säger att allt är bra: ”Jag går nu.” Då tror ditt barn att världen har blivit galen och all trygghet försvinner. Det som händer är att barnet drabbas av ett enormt kortisolpåslag som sitter i hela dagen. Dessa höga nivåer av kortisol (stresshormoner) riskerar dessutom att skada barnets hjärna för all framtid.

Sanningen är att barn inte ska lämnas – de ska lämnas över. Är barnet tryggt så kan de absolut gråta en skvätt, men det ska snabbt gå över. Självklar kunskap som föräldrar inte får tillgång till. De allra flesta får bara en massa hurtiga råd som inte bygger på forskning om små barns behov, så självklart blir föräldrar förtvivlade och chockade när inskolningen går helt åt pipsvängen. Det verkar ju så enkelt och det fungerar ju så bra för alla andra. (Det gör det inte. Det fungerar för vissa, men för väldigt många fungerar det faktiskt väldigt dåligt, det är bara det att föräldrarna kör på ändå.)

Men hos oss i Hemmaföräldrars nätverk, så får föräldrar de vettiga råd de behöver. Steg ett är att fundera över vilka förutsättningar ni som familj har. Går det att stanna hemma längre? Om inte, finns det en möjlighet att välja något annat än förskola, som pedagogisk omsorg? Livet går sina egna vägar och fungerar inte något av detta, så handlar det om att kanske helt byta förskola och se över om det går att minska tiden som barnet är där. För dig som är medlem i Hemmaföräldrars nätverk, så har vi en grupp som heter Barnomsorg och skola – HFN-föräldrar ger råd. Här finns det förskollärare, barnskötare och erfarna föräldrar, som kan ge dig de där goda råden som du behöver, men för att du ska känna dig hemma så handlar det om att du ska vara redo att göra ett aktivt val att förändra hela er situation. Det finns så mycket man kan göra, men det krävs stöd från andra föräldrar och det är det vi kan ge dig och ditt/dina barn.

Är du inte redan medlem? Välkommen att ansöka till Sveriges ledande hemmaföräldrarorganisation med över 5 000 medlemmar.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Negativ stress hos barn kan hämma hjärnans utveckling för resten av livet

Små barn behöver hjälp att reglera sina känslor

Hemmaföräldrars nätverk – originalet på Facebook

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *