Privata dagbarnvårdare ökar – trots motstånd från kommunerna

Skärmdump av artikelDet har länge varit känt att många kommuner motarbetar dagbarnvårdare. De kommunala fasas ut och vissa kommuner försämrar villkoren och motarbetar öppet de privata. De försvårar för föräldrar att hitta dagbarnvårdarna och ett vanligt knep under årens lopp har varit att säga till föräldrar: ”Det är fullt hos dagbarnvårdarna, du får ställa dig i kö till förskola”. Och när dagbarnvårdarna frågar varför de aldrig får några ansökningar, så säger kommunen: ”Nej, det är ingen som vill ha dagbarnvårdare”.

Läs mer

Alltfler börjar se systemkollapsen i familjepolitiken

BarnFlera partier har tagit bort familjepolitiken som ett politikområde – och det märks. När ingen tar ett helhetsgrepp så ser man hur en av pusselbitarna i familjepolitiken: förskolan får allt svårare att klara sitt uppdrag. Här har vi samlat flera intressanta artiklar som visar på hur allvarligt läget är.

Har förskolan blivit vår tids barnhem

Var kommer alla hyperaktiva barn ifrån? Är en vanlig fråga numera

Fel att utgå ifrån att alla barn behöver förskola

Forskning om förskolans effekt på barn saknas

Politiker blundar för sambandet med ungas psykiska ohälsa

När familjepolitiken krockar rakt in i verkligheten

Totalt kaos på underbemannad förskola

Barnen på förskolan fick inte gå ut på tre veckor

Utekläderna är mer som prydnad på förskolan

Sluta flumma med barns rättigheter

Det lilla försprång barnet får i förskolan är utraderat när barnet är tolv år

GP granskar förskolan i Göteborg

FörskolegrindTre städer i landet har nu som fokus att få in fler barn i förskolan och har därför fattat beslut om uppsökande verksamhet där man gör hembesök hos föräldrar som valt att vänta med eller hoppa över förskolan. Men vilken miljö vill de rödgröna politikerna i Stockholm. Malmö och Göteborg ha in barnen i egentligen?  I Göteborg har GP i en serie artiklar granskat förskolan.

Läs mer >>

Läs också: Jesper Juul: ”Vuxenvärldens svek slår rot i barnen”