Några ord till dig som hemmaförälder – när hemmalivet känns tufft

Madeleine LidmanMånga känner nog att de inte får beklaga sig när hemmalivet blir tufft. (Det är ju självvalt så då får man stå sitt kast). Tänk om vi skulle se på arbete utanför hemmet på samma sätt: “Skyll dig själv om du har en tuff arbetsvecka, bit ihop och var tyst. Du har valt det själv”.

Läs mer

Glaudia Galli Concha – slår tillbaka mot kritikerna

Skådespelaren Claudia Galli Concha är trött på hatkommentarer om hur hon sköter sin familj, och att dottern inte går på förskola. Nu säger bloggaren ifrån – och pekar ut kvinnor som de som skriver elakast till henne. “Ni är några kvinnor här bland kommentarerna som är elaka. Väldigt elaka och skriver kommentarer som jag vet att ni hoppas ska såra och göra ett avtryck”

Vi är många hemmaföräldrar som noterat att det där med mammashaming, skuldbeläggande och skammande – är inte något som en del människor ser som ett problem när de lägger sig i hur gjort när de valt att vänta med förskola, eller valt att hoppa över det helt. Av någon anledning tycker vissa att det är fritt fram att hoppa på hemmaföräldrar och berätta att det minsann kommer att gå så dåligt för hemmabarnen. För att inte tala om debatten för några år sedan när de kvinnor som valt att stanna hemma längre, pekades ut som svikare som förstörde för alla kvinnor.

Läs mer >>

Hemmamamman: Man känner sig utsatt

Sverige går i dag de flesta av barnen i förskola, men det finns fortfarande föräldrar som väljer att stanna hemma. Sydöstran har träffat Malin som slutade sitt jobb för att vara med sina två barn på heltid. Men att säga upp sig från sitt arbete för att bli hemmaförälder är något som hon menar att samhället i stort inte ser positivt på och därför önskar hon inte ha med sitt riktiga namn.
– Det är synd att det ska vara så, men man känner sig utsatt. Det är jobbigt att gå emot normen för man hamnar automatiskt utanför, men att vara hemma med mina barn är något som jag vill för att jag är övertygad om att det är det bästa för dem, säger hon.
Läs mer >>

Flera tusen medlemmar i nätverk för hemmaföräldrar

Madeleine Lidman– Lyssna in ditt barn och följ din magkänsla.
Det rådet ger Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk, till småbarnsföräldrar som är osäkra på hur de ska göra.
Madeleine Lidman framhåller att inte hon är emot förskolan, men att hon vill att det ska finnas valmöjligheter.
– Vissa barn mår inte bra i förskolegrupper och behöver då ett annat alternativ. För andra fungerar det bättre att vänta några år med förskolestarten.
Läs mer >>

Det här behöver en ettåring

Mamma och barnDagens tanke från mig som driver HFN:
Jag tänker lite på alla råd föräldrar får om vad små ettåringar behöver. Det är råd om att träffa kompisar, samspela socialt med andra barn, bli självständiga, leka i grupp, få stimulans borta från tråkiga föräldrar/tråkig förälder, lära sig matematik, naturvetenskap och så vidare. Men tyvärr så är det helt fel råd.

Läs mer