hemmaföräldrar

Hemmaföräldrarnas Dag!

För femte året i rad, så firar vi i Hemmaföräldrars nätverk – originalet, Hemmaföräldrarnas Dag. Det är en dag för alla de föräldrar som valt bort standardlösningen med heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Föräldrar som hoppat av ekorrhjulet och valt mer tid för barn och balans mellan familjeliv och arbete.

Det är en imponerande samling föräldrar som vågar gå mot strömmen och följa sin egen väg i livet. Inte för att de tror att de är bättre än någon annan, inte för att de tycker att andra föräldrar valt fel när de väljer standardlösningen – utan de har bara valt det som de tycker fungerar bäst för den egna familjen.

Vi har så olika drömmar med livet vi föräldrar, mycket för att vi har olika bagage och olika tankar kring föräldraskap, men framförallt så är vi olika, så det är inte så konstigt att vi väljer olika.

Det konstiga är att staten bestämt att det bara ska finnas ett val som föräldrar ska få göra: standardlösningen. En lösning som man med ekonomiska styrmedel försöker få alla att välja. En lösning som nu även kompletterats med tvångsinskrivning av alla barn det år de fyller tre år. Barn som har hemmaomsorg, pedagogisk omsorg eller som ”anses ha behov av förskola”.

Vi lever ju i en demokrati, så självklart borde de familjepolitiska ramarna stötta olika alternativ. Så ser det dock inte ut, vi har planekonomi i familjepolitiken – och därför är det extra viktigt att ha en dag för alla de föräldrar som följer sin magkänsla och trots massivt motstånd från makten, väljer det som fungerar bäst för dem.

Heja, heja alla hemmaföräldrar. Ni är så ödmjuka och fina, så förstående för att vi väljer olika och så modiga och starka. I andra länder – ja, till och med hos våra närmaste grannar i de nordiska länderna – finns det mer valfrihet i familjepolitiken. En dag kanske vi kan återgå till en mer demokratisk ordning även i Sverige där föräldrar får välja själva, istället för att staten detaljstyr och väljer åt dem hur de ska lösa barnomsorgen under de första viktiga åren när själva grunden läggs.

Önskar alla hemmaföräldrar en riktigt fin Hemmaföräldrarnas Dag,
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:
Ge föräldrar rätt att vara hemma med barnen i tre år

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *