hemmaföräldrarTid för barnvalfrihet

Vill du ge dina barn tid – så gör det!

Tid för barn och balans mellan familjeliv och arbete är inte en helt lätt kombination att välja, i landet där staten vill att föräldrar ska arbeta som mest när barnen behöver dem som mest. När en majoritet flyter med strömmen och väljer/tvingas välja, standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder, så är det lätt att flyta med som förälder – utan att reflektera över att det finns alternativ. Att det går att välja annorlunda.

Men tänk på pensionen, ropar genast någon när du säger att du vill kliva av ekorrhjulet under småbarnsåren. Och Agnes Wold, ni vet professorn i bakteriologi som har åsikter om det mesta – hon har ju faktiskt sagt att det inte är bra att arbeta mindre under småbarnsåren. Propagandan för att du som förälder ska arbeta som mest under småbarnsåren är massiv.

Så lätt är det inte att välja något annat, men väldigt lätt att bli osäker om man ska våga välja tid för barn.

Jag tänker som så att vi har bara ett liv och det går inte i repris. Känner du att du som förälder vill leva i nuet, vill njuta av småbarnsåren och ta vara på den tid som aldrig kommer igen – så tycker jag att du ska köra på det. Det kan kännas övermäktigt att ta steget, för var börjar man? Du börjar med att prata med andra föräldrar som gjort samma val och höra hur de gjorde. Och det är något vi i Hemmaföräldrars nätverk – originalet kan hjälpa dig med. Hos oss får du stöd och inspiration av över 5.100 andra föräldrar i hur du skapar balans i livet, hur du ska välja om du måste ha barnomsorg, hur du startar eget, studerar vidare, startar pedagogisk omsorg och sparar till pensionen. Vi har exklusiva grupper för allt, där du som medlem kan få stöd.

Pensionen då? 

Ibland undrar jag om människor är medvetna om hur pensionsystemet är uppbyggt. Om du arbetar heltid hela livet från barnet är ett år, så tänker du kanske att du ska få en viss summa i pension. Men faktum är att din pension är beroende av saker du inte kan kontrollera. Om väldigt många flyttar till Sverige till exempel under en period, som aldrig arbetat här, så har de ändå rätt till pension. Vilket betyder att din pension blir lägre. Det kan också komma ett nytt politiskt styre som bestämmer sig för att ändra reglerna och voilà så försvinner en stor del av dina pengar. (Se bara hur änkepensionen försvann och hur S-regeringen tog pengar från pensionärerna, när de behövde fylla på statskassan med mer pengar). Helt ärligt så verkar det klokare och tryggare att spara själv, även om också dessa pengar kan vara något som makten kan få vittring på och försöka hitta sätt att tillskansa sig. Det finns inte några garantier, men att lägga alla ägg i en korg och arbeta heltid hela livet för att man tror att man ska få en bra pension, skulle jag inte göra.

En viktig aspekt också som makten inte kommer att berätta för dig som förälder, det är är att ju mer tid du tillbringar med dina barn under småbarnsåren – desto lättare blir ditt föräldraskap. Du får nämligen tid att öva upp ditt föräldraskap, du får tid att reflektera och prata med andra föräldrar. Du växer i ditt föräldraskap och blir bättre på det du gör. Du är den som vägleder ditt barn och är den som känner ditt eget barn bäst. Det lägger sedan grunden för att tonårstiden blir enklare. Starka familjeband gör föräldraskapet enklare.

Vi lever ofta som om tiden är oändlig, men livet går sina egna vägar och olika falla ödets lotter. Därför är det så viktigt att inte bara springa benen av sig i ekorrhjulet, om man inte vill, utan att försöka leva fullt ut och ta vara på de dagar man får tillsammans. Vill du ge dina barn tid – så gör det! Det är ditt liv och det är du som bestämmer.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:


Nätverka i Hemmaföräldrars nätverk

Varför ska vi arbeta som mest när barnen behöver oss?

40 års arbete gör liten skillnad på pensionen

Allt om din pension – privat sparande

Invandring leder till ökade pensionskostnader

Änkepensionen togs bort

S tog pengar från pensionärerna

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *