Gråtande barn

Personal bär öronproppar för att slippa höra förskolebarnens gråt

En vän som är med i Förskoleupproret berättar att de har en tråd där personal i förskolan diskuterar vilka öronproppar som fungerar bäst när de ska stänga allt ljud ute. Tydligen behövs öronpropparna som mest när personalen har många små nyinskolade barn som gråter förtvivlat.

Ibland undrar jag om empatin har försvunnit helt. Är det bara jag som tycker det, eller är det inte lite väl galet att vuxna människor diskuterar hur de ska stänga små barns gråt ute? Ett tips kan ju faktiskt vara att trösta dessa små. Barn slutar nämligen gråta om de får en trygg famn att vara i. Ja, kanske inte med en gång om de inte har något band med den som tröstar, men är de helt otröstliga då ska personalen ringa efter föräldrarna.

Arbetsmiljön i förskolan verkar ibland vara så dålig att personalen helt har gett upp. De diskuterar hur de ska rädda sin hörsel, men har inte orken att kämpa för barnen och föräldrarna springer benen av sig i ekorrhjulet och kämpar på sitt håll. De som verkligen kommer i kläm och som inte har någon som står upp för dem, är de yngsta små barnen – de som behöver oss allra mest.

Det här kan inte fortsätta. Vi föräldrar, oavsett vad vi valt för omsorg till våra barn: förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljssystem) eller hemmaomsorg, måste börja samarbeta och säga ifrån när verkligheten ser ut så här. Små barn far illa i vårt land idag och enda sättet att lösa det är att ta fram en ny familjepolitik som bygger på vad små barn behöver.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

About the author

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Comments

  1. Det är helt vidrigt sjukt att vi människor behandlar våra mest sköra älskade barn på detta sätt inte undra på att våra barn/ungdomar mår så jättedåligt som sedan får söka hjälp,djuren tar bättre hand om sina ungar.Upp till 3-årsåldern formas vi som egna individer det är den viktigaste tiden i ett våra barns liv

  2. Ja, det är så sorgligt och det är en så svår fråga att lyfta. För oj vad vissa hoppar på budbäraren. ”Personalen måste visst få har öronproppar”, hojtar vissa och öser tillmälen över mig. Poängen är ändå att hur kan vi normalisera att personalen har öronproppar, men inte barnen? Hur kan vi normalisera att miljön i förskolan är så dålig att personalen känner att de måste ha öronproppar? Istället för öronproppar borde vi omgående göra något åt att så många barn gråter så hysteriskt att personalen känner att de måste ha öronproppar. Det är inte normalt.

    Prova att besöka en välfungerande pedagogisk omsorg (dagmamma) där barnen får en trygg anknytningsperson. Där barnen lämnas över, de lämnas inte. Där behöver inte personalen öronproppar för de erbjuder en helt annan och bättre verksamhet helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *