FamiljepolitikForskning

Barndomen idag varar bara i ett år för många barn. Sedan börjar de skolan

Homo sapiens långa barndom har varit ett framgångsrecept och optimerat lärandet och utvecklingen hos våra däggdjursungar. Men idag sjunker intelligensen i Sverige. Och frågan är om vi kan säga att små barn har en lång barndom längre, när en majoritet börjar i (för)skolan vid ett års ålder.

I Dagens Nyheter lyfter man det vi i Hemmaföräldrars nätverk – originalet, lyft i flera år: Homo sapiens framgångsrecept är den långa barndomen och tid för barnen. ”– Barndomen ger oss en tidig, skyddad period när vi kan utforska och vara nyfikna och lära oss om världen omkring oss. Sedan kan du ta allt du lärt dig under den här perioden och använda det senare i livet, som vuxen”, säger Alison Gopnik. Jag brukar beskriva det som att barnet under vägledning av sin primära vårdgivare och trygga anknytningsperson lär sig hur världen fungerar. För att barnet ska lära sig det behöver det vara ute i det riktiga livet där allting sker. Allt det som barnet lär sig under de sex första viktiga åren när själva grunden läggs, blir den inre arbetsmodell som barnet tar med sig hela livet sedan för hur livets utmaningar ska hanteras.

Idag har vi ett system där små ettåringar anses mogna att lämna hemmet och vistas på en annan plats 50–60 timmar i veckan, utan sin primära anknytningsperson, med vuxna som de ofta inte ens känner (ständiga vikarier på grund av höga sjukskrivningstal hos personalen), i en artificiell miljö vars främsta funktion är att barnen ska ha någonstans att vara när föräldrarna jobbar och där de små hela tiden får hävda sig i konkurrens med 20 andra barn, i en stressig och bullrig miljö. Vilken inre arbetsmodell får barnet med sig då?

Små ettåringar har längre dagar i förskola än föräldrarna är på jobbet. Om vi tittar på vad små barn behöver och jämför med vad de faktiskt får under den period mellan ett- till två års ålder som den absolut största tillväxten av barnets hjärna sker, så blir det ganska uppenbart att miljön i förskolan behöver förändras drastiskt. Vi behöver även förändra familjepolitiken och göra det möjligt för barn att ha hemmaomsorg de tre första viktiga åren.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Ge föräldrar rätt att stanna hemma med barn i tre år

Därför är barndomen betydelsefull

Tid för barn är homo sapiens framgångsrecept

Intelligensen sjunker

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

2 svar på ”Barndomen idag varar bara i ett år för många barn. Sedan börjar de skolan

 • Hans Olof Holmberg

  Ursäkta, bara en liten språkdetalj i näst sista stycket:
  ”… i en artificiell miljö vars främsta funktion är att barnen ska ha någonstans att vara är föräldrarna jobbar…”
  Ska ju vara: ”…någonstans att vara när föräldrarna jobbar….”
  Gott nytt år!

 • Gott Nytt År!

  Stort tack för hjälpen. Nu är det fixat 🙂

  Mvh
  Madeleine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *