ForskningFörskolaSmå barns behov

Mindre barngrupper sänker nivån av stresshormoner hos förskolebarn

I Sverige har vi inte forskat under de senaste 40 åren på vilken effekt förskola faktiskt har på barns fysiska och psykiska mående, men det har man gjort i andra länder och det har visat sig att förskolan som den är utformad idag innebär många risker för barns hälsa.

Det är inte så konstigt egentligen för vänder man lite på steken och tittar på vad små barn behöver och sedan vad de får om man väljer hemmaomsorg, pedagogisk omsorg (dagmamma/flerfamiljssystem) eller förskola – så blir det väldigt tydligt att förskola är det alternativ som allra minst tar hänsyn till vad små barn behöver. Därför har vi i Hemmaföräldrars nätverk – originalet nu startat digitala föreläsningar för att lättare kunna sprida fakta om små barns behov. Det är dags att vi vänder trenden med ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn och att vi ser till att få slippa läsa om att självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland barn och ungdomar 15–24 år, eller att alltfler små lågstadiebarn äter antidepressiva.

Stressforskningsstudie

En sak som verkligen är anmärkningsvärd är att Marianne Cederblad genomförde en stressforskningsstudie på dagisbarn 1974 och såg att barnen hade förhöjda halter av stresshormoner under hela dagen. Det naturliga är att vi människor har förhöjda nivåer när vi vaknar men sedan ska nivåerna sjunka under dagen. Dagisbarnen hade förhöjda nivåer hela dagen.

Även senare studier från andra länder visar samma sak. Förhöjda ihållande nivåer under hela dagen är som skadligast för barn under tre år, visar forskning. Forskningen visar också på att ihållande förhöjda nivåer av stresshormoner kan leda till en flera olika fysiska och psykiska problem senare i livet. (Vill du veta mer om vilka problem det kan ge barnet senare i livet och läsa vilka studier det handlar om är du välkommen att läsa här >>)

Forskare i Sverige får avslag när de vill forska om förskolans effekt

När forskaren Frank Lindblad, professor vid Uppsala universitet 1994 ville följa upp Marianne Cederblads studie, så fick han avslag när han ansökte om pengar. Alla som sökt anslag i Sverige under de senaste 40 åren för att forska på förskolans effekt har fått avslag.

Frågan är varför?

Det påstås ju så mycket om att förskola ger så många positiva effekter på skolresultat och på psykiskt mående. Tyvärr ser vi ju inte något av alla dessa påstådda positiva effekter hos barn i dag, trots att en majoritet gått i förskola från tidig ålder. Så naturligtvis är det så att någon inte vill att vi ska forska eftersom sanningar makten inte vill ha upp på bordet då kommer att komma fram.

En sanning som borde nå föräldrar och personal i förskolan är att stressforskning visat att barns ihållande höga nivåer av stresshormoner sjunker när barngrupperna blir mindre. Mindre barngrupper kostar mer och idag ser vi en helt annan trend, än mindre barngrupper, där små förskolor läggs ner och storförskolor startas istället. Storförskolor där avdelningar slås ihop i olika omgångar under dagen för att hålla barngrupperna kostnadseffektiva, vilket innebär att barngruppen ständigt är lika stor – och framförallt för stor för att kunna ge barnen en bra miljö.

I vårt grannland forskar man om förskolans effekt

I Norge räds man inte att ta fram forskning. Där han man flera forskningsprojekt sedan 2017 där man specifikt riktat in sig på de yngre barnen och där man sett att förskolebarnen riskerar att stressas för livet. Motståndet mot att släppa fram fakta är dock stort i Sverige, även i grupper som Förskoleupproret och Förskolan.se som jag redan för flera år sedan blev blockerad ifrån när jag försökte dela med mig av dessa viktiga fakta som jag sitter på.

Jag har nu ägnat mer än 20 år att titta på den forskning som finns och jag har översatt mängder med studier från engelska, norska och danska till svenska som visar på riskerna med hur dagens förskola är utformad hindras ofta från att dela fakta. Överallt stöter jag på patrull när jag försöker delge viktig information. Extra anmärkningsvärt i en grupp som Förskoleupproret som påstår att de vill ha mindre barngrupper och så råkar jag sitta på väldigt mycket viktiga fakta som de behöver.

Men näe då, ”block på henne för hon tycker inte att alla barn ska gå i förskola”.

Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att förskolan ska fortsätta vara frivillig (så nej tack till alla uppsökarenheter och S-förslaget om Fler barn i förskolan”). Låt föräldrar välja det som de anser är bäst för det egna barnet och framförallt – börja forska om förskolans effekt innan fler barn trycks in där genom olika styrande och tvingande politiska åtgärder.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

5 svar på ”Mindre barngrupper sänker nivån av stresshormoner hos förskolebarn

 • Ja du ser Sverige i ett nötskal! Man blir inte förvånad men man kan undra var politikerna tagit vägen? Hur kan man blunda för detta? Rent logiskt så känner man att barn behöver närhet och kärlek trygghet omsorg men nä det ska byggas bort och in med empatistörningar och psykopatiska åtgärder. Den dolda agendan att bygga upp små psykopater ligger i våg med den snevridna sossepolitiken, fast dom ger sken av att stå där med arbetarhanskar och sin präktighet. Fyfan vilket svek och missbruk av förtroende mot det svenska folket. Man undrar hur detta kan få ske i ett av världens rikaste och välbyggda land. Den medvetenhet som verkar bortblåst är sannerligen en gåta?

 • Annelie Holmquist

  Det här låter konstigt, att du blivit blockad från Förskoleupproret. Vi vill ju samma sak. Färre barn i grupperna och särskilt för barn 1-3 år som har ett oerhört starkt anknytningsbehov!
  Jag själv höll på att gå in i väggen när jag jobbade med de allra yngsta just för att jag inte räckte till för så många så ledsna varje dag! Traumatiskt! För barnen, för oss personal, för vårdnadshavarna!
  Vi måste jobba för färre barn i grupperna, enbart utbildad personal och fler alternativ för den utvecklingspositiva omsorgen. Hemma med engagerade vårdnadshavare , förskola, dagbarnvårdare…Olika barn, olika alternativ.

  Politikerna vågar knappt komma på besök o förskolorna! De skulle aldrig våga jobba två veckor i sträck för då hade de fått se allt som händer med både barn och vuxna och insett att det är helt fel ställe att spara pengar på!

  Vi får kämpa ihop men hur???
  Tack för info som denna!

 • Hemmaföräldern

  Hej Annelie,

  Enligt Katrin Nörthen så blev jag blockerad på grund av att jag inte vill att alla barn ska gå i förskola, utan jag vill se alternativ. Det är en konstig inställning, men dela gärna inlägget i Förskoleupproret så kommer du att märka av hur negativa de är.

  Vad tråkigt att du hade en så jobbig arbetssituation, så ska det inte vara.

  Du uttrycker det så klokt också: Olika barn, olika alternativ. Precis! Det handlar inte om att du är emot förskola för att du som förälder väljer pedagogisk omsorg, eller hemmaomsorg.

  Det som behövs nu är att sprida kunskap om vad små barn behöver. En organisation som är bra som vi samarbetar med är Barnverket.se De har också väldigt mycket kunskap och fakta om små barns behov. Förskolan måste förändras i grunden och ha verksamhet anpassad för barn 1–3 år och barn 3–5 år. Det finns mycket att göra men samarbete är A och O 🙂

 • Det är verkligen ett viktigt ämne du lyfter. Har du möjligtvis länkar till alla de olika forskningsstudierna du hänvisar till? Skulle gärna vilja ta del av dem i sin helhet för att kunna prata om det på jobbet (dvs förskolan).

 • Hemmaföräldern

  Hej Gabriella,

  Du hittar länkar till olika studier under ”Forskning”. Håller också på med en ny, samlad och uppdaterad forskningssammanställning med alla länkar för att det ska bli lättare att få grepp om. Den kommer att publiceras här: https://www.patreon.com/madeleinelidman och det kostar 10 kr att få tillgång till. En avgift man kan betala månadsvis för att prenumerera och som kan avslutas när som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *