hemmaföräldrarSmå barns behovSocialt samspel

Små barn behöver inte förskola för att få social interaktion

Förskolepropagandan matas ständigt ut så att föräldrar ska agera som staten vill. Det skapar en osäkerhet hos många föräldrar, men behöver små barn under tre år förskola för att få social interaktion. Louise Hallin, leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistubildning i barn- och ungdomspsykologi berättar i podden Kära barn varför det går utmärkt med mamma och pappa de första åren. (Och naturligtvis ända fram till skolstart).

En mamma som skriver in till Kära barn är orolig över om det sociala liv familjen har räcker för deras 18-månaders bebis, eller om de måste välja förskola för att dottern ska få social interaktion med andra.

”Jag är hela tiden med min unge, ammar, samsover, skippar skärm och leker och gör saker tillsammans och har även tråkiga stunder förstås”, skriver mamman och berättar även att hon är tillsammans hemma med barnets pappa som jobbar hemifrån och kan komma ut titt som tätt och gosa med dottern.

Familjen trivs och har det mysigt och är glada och nöjda över att de kan vänta med förskola och mamman berättar att de har råd att välja den här lösningen, eftersom de valt att flytta ut på landet och bo i ett litet hus där de bor väldigt billigt. De åker inte till lekparker och träffar andra barn varje dag och vissa dagar ser de inte en levande själ. De bor också ensligt och det finns inte några grannar. För att komma till stan måste familjen åka bil cirka 30 minuter. något som skapar en oro hos mamman att dottern inte får tillräckligt med social interaktion.

Social skolning kan föräldrarna stå för

– Åh vad skönt den här lilla har det. Det är fullkomligen idealt, så här har alla ungar haft det jämt innan 1900-talet. Social skolning kan ju föräldrarna stå för, svarar Louise Hallin.

Louise Hallin spekulerar i om den skuld som mamman känner, kan bero på ett tryck från omgivningen.

– De här två personerna har till skillnad från alla oss andra tagit konsekvenserna av sina insikter, förbilligar sitt liv, lever hälsosammare utan den här pågående stressen och klarar sig bra, säger hon och undrar om det inte kan generera en hel del avundsjuka där människor säger saker som kan göra mamman orolig.

Familj och vänner är också social interaktion

Louise poängterar också att familjen inte är utan social interaktion.

– När ni har lust ringer ni några kompisar, när ni vill träffa era familjer så gör ni förmodligen det, när de vill träffa er åker väl de också med bil för att träffa er.

Louise Hallin avslutar med att ingenting kan hända med dottern som är negativt.

– Grattis till er lilla flicka, försök stå emot det sociala trycket.

Lyssna till hela inlägget på Kära Barn (17.36 in i programmet):

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *