Föräldraskap

Gabor Maté om varför man inte kan skämma bort barn med för mycket kärlek

Minns hur jag blev ifrågasatt av en annan förälder i lekparken för att jag ”daltade med mina barn” när jag lyfte upp och tröstade dem när de hade ramlat. Det kändes så självklart att bara lyfta upp och hålla om en stund, men för en annan förälder var det att dalta. Jag brydde mig inte nämnvärt, men att följa min magkänsla var självklart rätt – barn kan inte få för mycket kärlek visar forskning.

I en intervju med Joe Rogan berättar Gabor Maté att du inte  kan skämma bort ditt barn med kärlek.  Han beskriver tydligt i intervjun att det inte finns något sådant som för mycket kärlek (och det här gäller självklart inte bara mammor, utan alla föräldrar och nära vårdgivare till barnet).

– Som nybliven förälder har du säkerligen märkt av hur många har åsikter om ditt föräldraskap och berättar hur du ska ta hand om din bebis och hur du inte ska göra. Många kommer att ha en åsikt, och du kommer definitivt att få höra råd som: ”Låt honom/henne gråta! Du skämmer bort honom/henne.”, säger Gabor Maté.

Han säger också att föräldrar ska lyssna till rösten i sitt hjärta som är själen och som vägleder föräldern till vad som är rätt föräldern och barnet.

– Lita till din magkänsla. Du vet bäst, säger han.

Vidare berättar han att det finns en studie där forskare undersökt tusen, eller flera hundra kvinnor – nyblivna mödrar, och hur de relaterade till sina spädbarn. De flesta hade en bra relation till sina barn, men några var inte så tillgängliga och några var extra omtänksamma och överbeskyddande, gentemot sina barn. Forskarna följde sedan upp med att studera de vuxna individerna 35 år senare.

– De människor som var mest självständiga, framgångsrika och hade förverkligat sig själva, var de som hade fått extra mycket kärlek av sina mammor, säger Gabor Maté.

Forskarnas slutsats i studien blev att man inte kan älska sina barn för mycket.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:
No such thing as to much love

Fakta
Gabor Maté  (född 1944) är en ungersk-kanadensisk läkare och författare. Han har en bakgrund inom familjemedicin och ett särskilt intresse för barndomsutveckling, trauma och dess påverkan på den fysiska och mentala hälsan.

Han har skrivit fem böcker som utforskar ämnen som ADHD, stress, utvecklingspsykologi och missbruk. Han är en regelbunden skribent för Vancouver Sun och The Globe and Mail. Han betraktar inte ADHD som en patologi utan snarare som en coping-mekanism.

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *