hemmaföräldrarVardagspedagogik

Så inkluderar du barnen i vardagsbestyren

Homo sapiens framgångsrecept har varit våra barns långa barndom där de genom att imitera lärt sig av sin familj hur världen fungerar. Det är sedan i leken som barnen praktiserar imitationen och tränar på det de lärt sig. Därför är vardagspedagogiken där barnen får vara med och i socialt samspel med en förälder lära saker, så fantastiskt bra.

Att inkludera barnen i vardagsbestyren hemma är det första steget i det livslånga lärandet. Låt barnen hjälpa till efter sin förmåga. Det kan handla om att under överinseende av en förälder ställa in disk i diskmaskinen, hjälpa till och diska för hand, lägga tvätt i tvättmaskinen, vika tvätt, städa, duka och vara med och laga mat och baka.

I början när man tar med barnen i vardagsbestyren så behöver de självklart mer stöd och det kan göra att föräldrar hellre väljer att avstå, vilket är synd för varje gång barnet får ett uppdrag så lär det sig mer och mer och det sedan blir det bara lättare. Övning ger färdighet.

Några tips på hur du kan lära barnen genom att göra dem delaktiga via vardagspedagogiken:

  • Låt barnet se på när du ställer in disk i diskmaskinen och låt sedan barnet prova själv. Förklara var de olika sakerna ska vara och undvik självklart vassa knivar eller saker du är extra rädd om.
  • Ska barnet vara med vid köksbänken och diska eller laga mat, så ställ fram en stol eller en pall så att barnen får en bra arbetsställning. Sy eller köp ett förkläde till barnet i lagom storlek för att skydda kläderna.
  • Om barnet hjälper till med matlagning kan det skära gurka eller andra lite mjukare grönsaker med en vanlig bordskniv.
  • När du städar så visa barnet hur du dammsuger och torkar golv och låt sedan barnet försöka själv.
  • Ska ni tvätta, visa barnet hur du sorterar tvätt i olika högar beroende på färg och sedan låter du barnet hjälpa till och sortera. Samma sak när ni tvättat, visa barnet hur man rullar ihop strumpor, viker kläder och lägger i byrålådan.

Barn använder sina spegelneuroner i hjärnan för att lära sig saker genom imitation. Det är också därför små barn älskar att få ett eget litet kök och liknande kökssaker som de ser dig använda i köket. Barnet lär sig genom vardagspedagogiken och leken förstärker sedan det barnet lärt sig.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *