FörskolaPsykisk ohälsaTid för barn

Små barn orkar inte gå i förskola 50–60 timmar i veckan

Varför är saker som så är så självklara för vuxna, inte det när det gäller våra minsta? Hur kan vi göra allt för att minimera tiden på en arbetsplats till maximalt 40 timmar i veckan för vuxna, men acceptera att små barn är i förskolan 50–60 timmar i veckan? Ämnet är så känsligt att det inte ens får diskuteras. Många berättar till exempel om hur admin i Facebook-grupper som Förskoleupproret går bananas om medlemmar påpekar att det aldrig kan vara bra för små barn att gå så många timmar i veckan i förskola. Det är en helig ko, en no no att ens nämna det problematiska med långa dagar. För barn har ju så kul i förskolan eller hur?

Tänk om vi skulle säga så om jobbet: ”Men vuxna har ju så kul på jobbet, så varför stressa och gå hem redan efter en åtta timmar.” Så skulle vi aldrig säga, för alla förstår att vi vuxna behöver balans, vi behöver få tid med familjen, få tid att vila ut i hemmet – för att orka. Hur kan vi tro att små barn vars sköra hjärnor är under en intensiv utveckling inte skulle ha samma behov? Deras behov är ju självklart ännu större av att få vila ut hemma, få återhämta sig efter en lång dag i en stor barngrupp med ständigt hög ljudvolym.

Kunskap om vad små barn behöver har verkligen stuvats undan i vårt land. Det passar inte statens agenda för de allra minsta. Tittar vi på vad små barn behöver, så är det faktiskt något helt annat än vad även den bästa förskola kan erbjuda: närhet, kärlek, god omsorg, trygg anknytning och socialt samspel med en vuxen som kan vägleda barnet ut i världen. Sedan är det naturligtvis så att barnomsorg är något som föräldrar behöver för att kunna arbeta. Barnomsorg behöver heller inte vara liktydigt med förskola – barnomsorg kan lika gärna vara: pedagogisk omsorg i form av familjedaghem (dagmamma), eller flerfamiljssystem. Omsorgsformer som dessutom många gånger bättre kan tillgodose vad små barn behöver.

Tyvärr är ämnet så känsligt och får inte lyftas (vi får ju inte skuldbelägga sägs det så fort någon lyfter fram fakta om vad små barn behöver) att vi inte ens kan ha en diskussion om HUR man kan anpassa förskolan bättre efter små barns behov. Istället vill makten (som sett till att vi i Sverige inte forskat under 40 år på vilken effekt förskola har på barn) att alla barn ska gå i förskola. 100 procent av alla barn i förskola är målet.

När en fråga är helig och inte får diskuteras, så är det precis det vi ska göra, får då är det en hund begraven någonstans och det är ännu viktigare att vi börjar prata om precis det som makten inte vill: vad små barn behöver. Och när man ska titta på vad små barn behöver så görs det bäst utifrån forskning om anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

VAD tycker du? Kommentera nedan och gör din röst hörd 🙂

Läs också:

Små ettåringar mår bäst av att slippa förskola

Hemmet är den bästa platsen för förskolebarnen

Rätten att tvingas lämna bort sina barn

Forskningssammanställning – förskola

Små barn borde ha skydd i en arbetsmiljölag

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

4 svar på ”Små barn orkar inte gå i förskola 50–60 timmar i veckan

  • Gillar inte källan dom vinklar väldigt mycket och har pekpinnar mot 90% av befolkningen som måste arbeta för att få mat på bordet.

  • Det måste va helt omöjligt att knyta an till ett barn om båda arbetar heltid.

  • Förstår verkligen inte problemet. Var hemma med dina barn precis så mycket du vill och låt andra göra sina val utan moraliska fördömanden. Vi har inte arbetsplikt i Sverige så var och en är fri att leva så som det passar dem. Att däremot förvänta sig att staten ska finansiera människors livsval blir däremot fel. Väljer en familj att vara hemma är det lika självklart att de också måste finansiera detta på egen hand och inte via de arbetande föräldrarnas skatt. Peace!

  • Nej det är hemskt men samtidigt kan inte alla gå ner i tid speciellt idag pga inflationen och kanske vissa är ensamstående och verkligen beroende av förskolan och inkomst. Det borde finnas bättre lösningar för småbarns föräldrar. Dessa småbarn är ju våra framtida medborgare och vi vill ju ha en generation med friska individer . Dagens samhällsnorm lutar mer emot barnfamiljer…
    Det är en viktig debatt och borde lyftas mer fram .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *