FamiljepolitikFörskolaHemmaföräldrar i media

Hemmaföräldrars nätverk i media om tvångsinskrivningen i förskolan

Bakgrund till tvångsinskrivningen: Lagom till påsk påbörjade många kommuner den  påverkanskampanj som ska nöta ner motståndet hos de föräldrar som vill vänta med förskola, vill välja något annat som pedagogisk omsorg, eller som vill hoppa över det helt. Metoden som ska användas har tagits fram av den gamla S-regeringen och är en light-variant av den obligatoriska förskolan från två års ålder som de egentligen ville införa. (Se motionsförslag >>).

Tanken är att underminera den pedagogiska omsorgen så att fler ska välja bort den och den ska försvinna helt, samtidigt som man vill få in så många barn i förskolan att man kan säga: ”Vi gör den obligatorisk från två års ålder, för alla barn går ju redan där”.

Eftersom det är paketeras med att ”det handlar om nyanlända”, så ser inte alla vad de egentligen gör just nu. För nej, det handlar inte bara om nyanlända – det handlar om alldeles vanliga svenska barn vars föräldrar gjort ett aktivt val att ha barnen hemma längre, eller som aktivt valt pedagogisk omsorg (familjedaghem/flerfamiljssystem). Helt enkelt för att det passar det egna barnet bäst. Och även om det ”bara” handlade om barn till nyanlända så finns det inte något som säger att det bästa för dessa barn är att börja i förskola. Det finns många andra lösningar som riktad verksamhet via öppna förskolan, som är ett så mycket bättre alternativ.

Här kan du läsa sammanfattningen av förslaget i tidningen Världen Idag >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *