hemmaföräldrar

Homemaking – så bygger du ett hem för din familj

Vi har alla olika bagage med oss när vi är nyblivna föräldrar. Det bagaget påverkar självklart hur vi tar oss an föräldrarollen och kan antingen underlätta eller försvåra. Men är vi medvetna om det här bagaget och tar oss tiden till reflektion, så blir det lättare att se mönster och även bryta negativa mönster samt framförallt skapa nya och bättre, när vi bygger ett tryggt hem för våra barn.

Den dagen du/ni kommer hem med er lilla bebis, så påbörjar du också en så annan viktig bit: du börjar bygga ett hem, en stabil, trygg plats – som ska vara barnets trygga plats för lång tid framöver. Homemaking, säger en del om att bygga ett hem och det är mer än bara det fysiska, att skapa trevnad och någonstans att bo. Det handlar om att hemmet ska vara en trygg plats för barnen, inte bara under uppväxten utan även sedan under den första viktiga perioden när de flyttar hemifrån för studier eller jobb. En plats till vilken de hela tiden återvänder och hämtar kraft, trygghet och styrka. En trygg hamn i en föränderlig och ibland ganska otrygg värld.

Det viktigaste är inte ett hem som platsar i ett reportage i Sköna hem för sin vackra och unika inredning, det viktiga är en trivsam plats där ni skapar glada minnen, traditioner och väver en väv som ska räcka många generationer framåt. För den grund du lägger som förälder och den trygghet du skapar, blir också förebilden för hur dina barn själva kan bygga sitt hem för sin egen familj. De som inte har fått med sig det här, de som kommer från otrygga hem – har ibland en tuffare resa att göra, men det går. Bearbeta, ta stöd, råd och hjälp – lär av andra föräldrar, reflektera. Hemmet, familjen – homemaking, har nog aldrig varit viktigare än idag, när så många barn och ungdomar lider av psykisk ohälsa och känner sig ensamma.  Tryggheten att höra till och att ha en plats att landa på, det är guld värt.

Alla har sin filosofi, men ett sätt att bygga en trygg plats för barnen är:

  • Skapa ett användarvänligt hem, där barnen kan få träna upp sina förmågor där det spills, tappas saker och åker saker i golvet (de vill göra rätt men behöver träna). Det går bra att köpa begagnade möbler under småbarnsåren och täcka soffor med fleecefiltar som tvättas vartefter. Bättre att barnen får vara överallt, tids nog kan ni skapa ett annat hem när barnen är utflugna och ju mer de får träna i den faktiska miljön, desto fortare förstår de hur de ska göra.
  • Ät måltiderna tillsammans och låt barnen få uppgifter när lagar mat och låt dem hjälpa till att ställa fram tallrikar, glas och bestick. Att göra barnen delaktiga och visa att de är viktiga och bidrar, ger dem en känsla av meningsfullhet och glädje.
  • Håll på traditionerna. Välj ut de traditioner som är viktiga för dig och som du vill ska vara barnets hållpunkter under året. På så sätt lär barnet sig hur tiden går och livet flyter på, men får också en trygghet i igenkännandet och glädjen över att det är jul, påsk, midsommar och så vidare. Traditioner ger fina minnen och något att se fram emot.
  • Låt barnet ta hem kompisar och avsätt också tid att hjälpa till och vägleda barnen. Ju yngre barn, desto mer vuxenstöd behöver de, men att ta hem kompisar och träna socialt samspel är en viktig bit. Det behöver inte vara varje dag, eller ens varje vecka, men lite då och då.
  • Bjud hem släkt och vänner och laga mat tillsammans, ge barnen relationer även med övrig familj och nära vänner.
  • Den dagen de lämnar hemmet för studier eller jobb, låt de veta att de alltid är välkomna hem, att hemmet finns kvar som en trygg hamn.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Vill du veta mer om hur du gör ditt hem till dina barns trygga hamn? Gå med i Hemmaföräldrars nätverk – originalet och låt dig inspireras av över 5 000 andra föräldrar som valt en livsstil med tid för barn. (Här hittar du huvudgruppen >>)

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *