Familjepolitik

Sju miljarder i vabb-kostnader är facit på en dålig familjepolitik

Hur mycket vabbande tål Sverige egentligen är frågan på Expressens ledarsida när kostnaderna för vabb skenar från 5,2 miljarder till 7 miljarder kronor i år. Det vi ser är egentligen bara facit på ett system där en stor del av kostnaden för vabb i själva verket är kostnaden för en totalt havererad familjepolitik.

En stor del av vabb-kostnaderna handlar enbart om att människor kompenserar för de styrande familjepolitiska ramarna där enda lösningen blir vabb för att få småbarnsår och ekorrhjul att gå ihop. Vabbandet blir en nödlösning och andningspaus i en alltför hektisk vardag. Men det hade varit klart lönsammare att investera dessa pengar i sjukvård, äldreomsorg och barnomsorg, men för att nå dit måste vi börja tänka nytt och ta fram mer flexibla familjepolitiska ramar. Idag kostar förskolan 82 miljarder kronor och vabbandet 7 miljarder. Tänk om en del av dessa pengar användes till en mer genomtänkt familjepolitik…

I decennier har familjer styrts (med ekonomiska styrmedel tvingats) att välja standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder, trots att vi bevisligen kan se att det inte fungerar. Tittar man på sjukskrivningstalen hos framförallt kvinnor så är det ganska nedslående resultat, samtidigt som den psykiska ohälsan hos främst kvinnor och barn ökar. Vi lever i en tid av obalans mellan familj och arbete – och det får konsekvenser. Det är inte en hållbar livsstil eller ekonomiskt hållbart att människor kompenserar med vabb för bristerna i familjepolitiken. Min ständiga fråga är: Varför ska vi arbeta som mest när barnen behöver oss som mest? Vi har dessutom bara ett liv och det går inte i repris, så låt alla föräldrar som vill välja tid för barn och balans mellan familj och arbete – få en chans att göra det genom att förändra familjepolitiken. Vinsten? Ja, det handlar om flera miljarder mer till välfärden och mer välmående och lyckliga människor som dessutom presterar bättre i arbetslivet.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Hur mycket vabbande tål Sverige egentligen?

Psykiska besvär vanligare bland flickor och kvinnor

Ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn och ungdomar

Kvinnors sjukfrånvaro dubbelt så hög

Småbarnsföräldrar kan inte lösa integrationen

Varför ska vi jobba när barnen behöver oss?

Riskfyllt att styra ännu mer i familjepolitiken

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *