ForskningSmå barns behovStress

Små barn behöver närvarande vuxna för att reglera sina stressnivåer

Kunskap är makt och ju mer vi lär oss om hur däggdjuret homo sapiens fungerar, desto lättare är det att förstå varför vissa moment är så viktiga under de första sex åren när barnet utvecklas som mest.

Många barn idag tillbringar långa dagar i en verksamhet i förskolan med stora barngrupper och få vuxna, vilket gör att många barn missar viktiga bitar i sin utveckling. En sådan sak är att barnen inte får stöd i hur det ska hantera sina känslor och lugna ner sig. Vi vet från forskning att förskolebarn har höga nivåer av stresshormoner i kroppen. En viktig orsak till det är att det inte finns tillräckligt med vuxna som kan hjälpa barnet att lugna ner sig.

Därför är du som förälder så viktig

Små barns hjärnor har inte förmågan att själva göra sig av med höga nivåer av kortisol/stress. Omogna hjärnor har inte förmågan att övergå från ett tillstånd av höga stressnivåer till lugn, utan din hjälp. Du kommer att få höra att de kan klara av det, och att de kan tränas att klara av det – men sanningen är att de inte kan göra det på egen hand. Små barns hjärnor under utveckling lär sig den här komplexa processen med att lugna ner sig (det tar flera år) genom upprepade upplevelser där de blir lugnade och tröstade av sin vårdgivare.

Hur uppnår man att barnet lär sig att lugna ner sig på egen hand?

Genom att barnet får upprepade upplevelser av att bli lugnad och tröstad.

Och ja, det är hårt arbete. Vissa dagar väldigt hårt arbete. Inklusive alla nätter. HÅRT ARBETE. Men det är värt det. Vad du än kan göra för att åstadkomma den här tryggheten så är det värt det. Det är att uppnå något. Det har en kraftfull inverkan på en hjärna som utvecklas snabbt i detta kritiska tidsfönster under de första åren där utvecklingen sker i en häpnadsväckande hastighet. Tro aldrig att det du gör inte har någon betydelse eller är slöseri med tid, för då går du miste om glädjen och tillfredsställelsen att veta varför du gör det här. Det är detta ”varför” som viktigt och som får människor att kämpa på och fortsätta.

Källa: GroBrain

Läs också:

Små barn behöver hjälp med att reglera sina känslor

Negativ stress hos förskolebarn riskerar att hämma hjärnans nervceller för resten av livet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *