Extrajobb

Tips på extrajobb för dig som är hemmaförälder

Många som väljer tid för barn och balans mellan familj och arbete behöver hitta ekonomiska lösningar för att kunna vara hemma längre. En del väljer att säga upp sig helt för att arbeta extra och andra tar tjänstledigt för studier. Olika arbeten passar naturligtvis olika bra beroende på barnets ålder och familjesituationen i övrigt. Men här har vi samlat lite olika tips. Alla tips om pyramidföretag eller MLM (nätverksförsäljning) avråder vi ifrån då du ofta bara får tips från någon som själv tjänar pengar på att tipsa. Var därför vaksam om du blir kontaktad via pm/messenger på Facebook av människor som vill ge dig tips.

Här kommer lite olika tips på hur du kan stärka ekonomin som hemmaförälder.

Sök skrivuppdrag. Du kan bland annat söka på Freelancer-sajten, (titta även på Upwork) och leta efter något som passar. När du tagit några uppdrag och fått betyg är det ganska lätt att få nya uppgifter, enligt en medlem i Hemmaföräldrars nätverk – originalet.

Studera och få ersättning via CSN. Studier är ett bra sätt är att vidareutbilda sig, få ihop ekonomin och samtidigt kunna ha barnen hemma, eller mindre tid i barnomsorg. Kräver en hel del och passar säkerligen inte alla. För fler tips på hur du kan gå tillväga och vilka kurser som är bra att söka: gå med i Hemmaföräldrar som studerar (endast för medlemmar i Hemmaföräldrars nätverk – originalet).

Vikariera på olika skolor. Många kommuner har en vikariepool och för dig med lite större skolbarn kan det vara ett passande extrauppdrag, om du har en passande utbildning som förskollärare, lärare, eller fritidspedagog.

Uppfödning av hundar. Har du kunskap i hunduppfödning och känner till alla krav som ställs, kan hunduppfödning ge en extra inkomst.

Transkription. Transkribering betyder omvandlingen av ljud till text och här finns det många varierande uppdrag att söka.

Jobba på sjukvårdsupplysningen, KRY eller nattjobb som sjuksköterska. Om du är utbildad sjuksköterska kan du jobba extra på sjukvårdsupplysningen, KRY eller ta olika nattjobb.

Passiva inkomster. Bor ni stort, har en uthyrningsdel eller extrahus på tomten, kan du hyra ut till exempel på airbnb, eller annonsera på andra bostadssajter.

Barnomsorg. Starta en egen pedagogisk omsorg i form av familjedaghem och ta hand om dina egna barn och andras i hemmiljö, eller om du hyr en lokal. Gå med i Hemmaföräldrar som driver pedagogisk omsorg (endast för medlemmar i Hemmaföräldrars nätverk – originalet).

Familjehem eller kontaktfamilj. Vill du göra skillnad för någon annans barn och samtidigt få en liten ersättning för ditt arbete så kan familjehem, eller kontaktfamilj vara en lösning. Läs mer på Familjehemsbanken.se

Dagmatte. Tycker du om hundar och bor hyfsat centralt samt vill öppna ditt hem för en eller flera hundar varje dag, så kan dagmatte vara ett alternativ.

Starta ditt eget företag. Har du en dröm du vill förverkliga kan eget företag vara en början. På Verksamt.se kan du lära dig mer om hur du kör igång och vad som krävs. Men du kan även gå med i Hemmaföräldrar med eget företag (endast för medlemmar i Hemmaföräldrars nätverk – originalet).

För att hitta fler passande extrajobb – titta in på Arbetsförmedlingens hemsida. Ett tips också är att uppdatera din sida på LinkedIn.

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *