hemmaföräldrar

När media beter sig oetiskt i syfte att få fram en bildsättning som ska gynna makten

Madeleine Lidman Foto: Privat

Det är inte alltid lätt att vara en vanlig liten mamma utan några ekonomiska resurser och ändå sticka ut hakan och arbeta för valfrihet och många olika barnomsorgsalternativ.

Som liten gräsrot tror man ofta att media och journalisterna ska vara på den lilla människans sida och granska makten – och chocken kan därför bli stor när de istället går maktens ärenden och attackerar den lilla människan på ett synnerligen oseriöst sätt.

Detta har hänt mig några gånger.

Två gånger minns jag speciellt som var både sorgliga och obehagliga. 2006 blev jag kontaktad av en journalist på Expressen som berättade att hon själv varit hemmabarn och hon frågade så intresserat om Hemmaföräldrar som vi hette kort och gott då (Idag Hemmaföräldrars nätverk) och hur vi hemmaföräldrar ordnade vår tillvaro. Hon ville göra ett reportage hos en familj och eftersom vinklingen var positiv sa jag ja, bara hon lät den som intervjuades få läsa igenom först och godkänna sina egna citat. Den här mamman var så glad och stolt att få vara med.

Men journalisten skrev en hemsk, hånfull och elak artikel och mamman som släppt in henne i sitt hem (bara det att släppa in någon i det mest privata och sedan bli illa behandlad och hånad för sin inredning och tillskriven saker man aldrig sagt) blev så ledsen. Hon hade varit så glad över att uppmärksammas och att en hemmaförälder skulle få göra sin röst hörd. Jag fick mig också en släng av sleven i artikeln, men det kan jag ta. Det som upprörde mig var hur oseriöst och oprofessionellt den här mamman behandlades.

Några år senare fick jag en inbjudan att vara med i Sverige Radio i direktsändning och prata om hämtstressen på förskolan och varför det är bra att ge sina barn tid, tillsammans med Magnus Kihlbom, psykolog. Det lät också bra att få berätta om barns olikheter och vikten av många olika barnomsorgsalternativ. Jag tar gärna chansen och får berätta vad vi hemmaföräldrar verkligen står för och inte vad andra påstår att vi står för.

Precis innan de skulle ringa mig inför direktsändningen per telefon, så hörde de av sig och sa att de skulle spela in programmet istället och sända senare och jag mitt nöt sa ja. Det blev ett bra program och jag och Magnus Kihlbom var eniga i det mesta. Men…

…lite senare släppte de programmet med rubriken: ”Madeleine Lidman vill att alla barn ska vara hemma”. Jag blev helt chockad för det var precis det jag inte ville ha sagt och en myt jag ville slå hål på. Jag hade verkligen inte alls uttryckt mig så. Det var ett rent falsarium.

Till råga på allt hade dessutom klippt och klistrat så frågor och svar i programmet inte hörde ihop, för att få en negativ bild. Det lät så konstigt. Jag kontaktade dem direkt och de fick dra tillbaka den här sändningen från det offentliga. De hade inte så mycket att välja på och var medvetna om vad de gjort, men också trygga i att de skulle komma undan. Även om programmet drogs in så var skadan redan skedd. Det hade ju sänts och de hade klippt och klistrat för att få fram ett budskap jag verkligen inte stod bakom. Jag anmälde till Pressombudsmannen, men det blev inte något av det – så klart. Det är lite skrämmande att journalister kan göra lite som de vill, så borde de inte vara.

Det känns också så sorgligt och orättvist att bli utsatt, bara för att man vill väl och vill arbeta för att vi ska få en bättre familjepolitik som passar alla bättre. Vi är olika, våra barn är olika – och då ska det självklart finnas många olika alternativ. Mer dramatiskt är det inte. 

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

När media går över gränsen

Klipp och klistra med SR – så förvanskas ett inslag

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *