FöräldraskapSmå barns behov

En förälders viktigaste uppgift är att vara sitt barns trygga hamn

Pappa och barn
Foto: Pixabay

Vad är egentligen en förälders viktigaste uppgift? Jag skulle vilja säga att det är att ge sina barn den inre arbetsmodell som gör att de klarar livets utmaningar. Att ge barnen all den närhet, kärlek, goda omsorg, trygga anknytning och sociala samspel som de har rätt till och behöver.

Med dagens familjepolitiska ramar är det inte ett lätt arbete att välja tid för barn – och det finns ändå inte några garantier. Vi är olika sköra och olika falla ödets lotter, men det är ändå viktigt att lägga en trygg grund för att maximera barnets chanser till ett framtida psykiskt välmående.

Det är lättare att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna. Men ändå så stuvas viktig forskning om anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi undan i vårt land och når inte en stor del av dagens föräldrar. Forskning som är så viktig när föräldrar ska fatta beslut kring barnens första år.

Istället får föräldrar höra att barn behöver undervisning i förskola från ett års ålder och att de måste vistas i grupp för att lära sig socialt samspel.

Men lärande för små barn sker bäst under vägledning av en trygg anknytningsperson och med hjälp av den fenomenala vardagspedagogiken, där allt vi gör med barnen är lärande och pedagogik: när barnet lär sig ta på sig mössan själv, när vi lagar mat tillsammans, bakar och räknar, ritar och läser sagor, träffar andra barn i parken eller besöker vänner, bekanta och släkt, åker buss och tunnelbana och går på skogspromenader. Ja, när vi är där ute i det verkliga livet och lär barnen hur världen och livet fungerar.

Det sociala samspelet sätter sig inte heller per automatik av sig själv bara för att man föser ihop många barn i en grupp, utan det krävs vägledning av en vuxen som lär barnen hur man samspelar socialt med andra. (Något som kan bli svårt att åstadkomma i en stor barngrupp med få vuxna).

Vet föräldrar allt det här, så blir det garanterat också lättare att våga följa sin magkänsla och gå mot strömmen och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *