hemmaföräldrarhemmaomsorg

Du måste inte bedriva miniförskola bara för att barnen har hemmaomsorg

Inskolningstider efter sommaren och efter jullovet triggar igång mycket osäkerhet hos föräldrar. En del märker att det inte går bra att skola in, men får ändå från sin omgivning höra att de ska köra på. Andra märker hur kompisar till de egna barnen försvinner iväg och hur lekparken blir tom och öde, vilket ökar pressen att följa med strömmen och göra som alla andra och placera barnet i förskolan.

Vi människor är däggdjur och vi är flockdjur, så det är inte lätt att gå sin egen väg och följa sin magkänsla.

Det gör mig ledsen att läsa om all föräldraoro och det gör mig ledsen att det ska vara svårt att välja det som känns bäst för det egna barnet. Det är därför jag efter 21 års ideellt arbete fortsätter med att driva Hemmaföräldrars nätverk – originalet – för varje barn som får en annan uppväxt är guld värt. Det gör ont i mig att se ledsna små barn stå och gråta på förskolegårdar, ensamma och övergivna och det gör ont i mig att läsa om små barn som inte vill gå. Förskolan fungerar utmärkt för en del barn, alla förskolor är inte dåliga – det är inte min poäng – men tänk om vi kunde få ett samhälle där det var mer accepterat att vi väljer olika, eftersom vi är olika.

Hemmaomsorg är ett utmärkt alternativ. Vi behöver bara vända på steken och berätta vad små barn behöver (och vad som kan hända om de inte får det). Där är forskningen nämligen väldigt tydlig och då talar jag om forskning kring anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi. Föräldrar är oöverträffade på att ge små barn det de behöver under de första åren.

Min poäng är med andra ord, ni är fantastiska alla ni som väljer tid för barn och balans mellan familj och arbete – och ni behöver inte bedriva någon miniförskola hemma för att barnen ska må bra och utvecklas bra. Det räcker att ni ger dem kärlek, närhet, trygg anknytning, god omsorg och socialt samspel med en vuxen. Tänk på att för era barn är allting nytt och spännande. När de får vara med i vardagen och hjälpa till, när ni är ute i det verkliga livet på olika platser och träffar olika människor i olika åldrar så lär barnen sig mängder med saker.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *