hemmaföräldrar

Förskollärare skriver i Vi Lärare att staten nog är en bättre förälder

Eva Lindström, förskollärare skriver i Vi Lärare kring obligatorisk förskola och ger uttryck för reflektionen att det nog ändå är bra med skolplikt från tre år, eftersom det ändå blir skolan som får ta hand om barnen om föräldrarna inte gör ett särskilt bra jobb: ”Föräldrar ska få göra som de vill, okej, det ska de, eller ska de det? För vem är det som får ta hand om alla dessa barn vars föräldrar inte gör ett särskilt bra jobb? Skolan.”

I flera decennier nu har vi haft ett väldigt högt deltagande av barn i förskola från tidig ålder, men ändå ser vi inte några positiva effekter varken på skolresultaten eller den psykiska hälsan (något som förskola påstås främja). Bara där så blir det ganska uppenbart att staten inte är en bra förälder och det kanske inte är så konstigt eftersom små barn inte får det de behöver i förskolan för att utvecklas optimalt. Förskolan bygger inte på forskning om anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi, den bygger på pedagogiska idéer som tagits fram av personer som inte tagit hänsyn till forskning eller har kunskap om vad små barn behöver. Det är precis som med tredagarsinskolningen som en förskollärare i Stockholm hittade på och som sedan spred sig som en löpeld över hela landet och som antagligen traumatiserat flera generationer med barn för livet. En metod som inte vilar på forskning över huvud taget.

Förskolan ett luftslott som inte utvärderats under 40 år

Att vissa ständigt höjer luftslottet förskolan till skyarna blir direkt patetiskt när vi faktist inte forskat i Sverige under mer än 40 år på vilken effekt förskola har på barn, men det har man gjort i många andra länder med ganska nedslående resultat. (Läs under forskning)

Sedan dagis blev förskola har några få förskollärare fått total hybris, de anser på fullt allvar att det de erbjuder i förskolan är livsviktigt och något barn ”har rätt till” och att det är såååå mycket bättre än att ett barn är med sina föräldrar de första viktiga åren när själva grunden läggs. De är ju lärare och vi ska minsann ”lyssna till professionen”. Dessa få personer uttrycker sig på ett sätt som är direkt chockerande i sin enfald. Det har gått helt överstyr. Tyvärr är det dessa som syns och hörs mest – de säger ju det makten vill att folket ska höra.

Föräldrar fråntas allt ansvar när barnet fyller tre år

Nu har jag själv arbetat i deltidsförskola under några år och har träffat mängder med vettiga förskollärare som förstår sitt uppdrag och vi har också väldigt många förskollärare i Hemmaföräldrars nätverk. De ser ju verkligheten och förstår att det går alldeles utmärkt att vänta med förskola eller hoppa över den helt. Och helt ärligt förskola är ett nytt fenomen i mänsklighetens historia som vi klarat oss utmärkt utan under 300 000 år. De vettiga förskollärarna är dock inte de som syns och hörs i media, utan istället är det några få tongivande och de har ett väldigt obehagligt och översittaraktigt sätt, vilket ger en fingervisning om hur vissa kommer att agera om vi får skolplikt från tre års ålder. Lyd eller så blir det anmälan till socialen. Föräldrarna kommer att förlora i princip allt inflytande över sina barn.

Hånfull förskollärare om hemmaföräldrar

Eva Lindström visar i artikeln om obligatorisk sitt förakt för föräldrar som väljer att hoppa över förskola, eller väljer att vänta: ”Vi har gänget som är generellt negativa till förskolan som plats, att barn har det bättre hemma med sina underbara föräldrar, att barnen ska få frodas och ha det härligt och knyta an till sin mor och far.” En mening som verkligen dryper av förakt. Förstå bara att det finns föräldrar som tycker att det de kan erbjuda är bättre än förskolan…

Det blir så pinsamt. Barn är olika, familjer är olika – och med tanke på larmen om krisen i förskolan som duggat tätt sedan 90-talet om stora barngrupper, få personal, Sveriges sjukaste yrkeskår, buller och stress samt att många lämnar yrket och utbildningarna till förskollärare gapar tomma – så det ganska självklart att många föräldrar inser att det de kan erbjuda är bättre än det kan förskolan kan erbjuda. Men i Eva Lindströms värld verkar det vara en hädelse av stora mått.

Lärare ska inte behöva hålla koll på vantar

Hon har även tidigare visat exempel på förakt för föräldrar, som i podcasten där hon hånar föräldrar för att de frågar efter barnens försvunna klädesplagg som vantar. Hon sysslar ju faktiskt med undervisning, varför ska HON behöva besvara frågor om var barnens vantar tagit vägen ör summan av kardemumman i podcasten. Men ärligt… ett par bra vantar som håller småttingarnas händer varma kan kosta allt från 300 kronor och uppåt. Självklart är det stressande för föräldrar (som kanske dessutom har flera barn i förskolan) att vantarna försvinner och självklart ska de kunna ställa frågor om det, även om personen de har framför sig råkar ha ha gått en tre och halvt år lång utbildning till förskollärare. (Snacka om att ha hybris). Det blir en diger utgift för föräldrar med alla försvunna klädesplagg, det förstår ju vem som helst.

På fullaste allvar frågar hon också vad vuxna ska anses ha rätt att bestämma över kring de egna barnen och får det att låta som att om de väljer bort förskola, så väljer de bort barnens rätt till trygghet, utbildning och frihet: ”Vad handlar om vad vuxna anser sig ha rätt till, som att bestämma över sina barn? Och vad handlar om vad barnen har rätt till, trygghet, utbildning och frihet?” Kan det bli mycket sjukare?

Allt makt åt förskollärarna

De här förskollärarna (som ändå är ganska få – Tomas Kaya är en annan pedagog med liknande hybris som blockar alla som vill nyansera den felaktiga bild han sprider kring vad små barn behöver) upplever jag som extremt föraktfulla mot föräldrar och den ton de slår an visar hur helt utelämnade föräldrar kommer att vara om förskolan blir obligatorisk. Föräldrar kommer att ha noll och nix att säga till om när staten fullt ut tar över ansvaret för barnen det år de fyller tre år. Det är en mycket farlig väg vi slår in på om det här går igenom

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Lyssna till föräldrarna Tomas Kaya

Sluta lura i föräldrar att snabba inskolningar är bra 

Eva Lindström: Vi ska leta vantar

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *