FamiljepolitikFörskola

Operera barn utan bedövning, amma var fjärde timme, tvinga barn att gå i förskola – varje tidsepok har sina tokigheter

Dagens tanke

Jag tänker på förr i tiden när läkarna opererade små nyfödda barn utan bedövning, eftersom man ansåg sig veta att de inte hade någon känsel. Bland alla dessa läkare, fanns det garanterat någon med ”avvikande” beteende som inte köpte den idén och det var den/de personerna som såg till att det här fruktansvärda upphörde.

Jag tänker också på när makten förr i tiden bestämde att alla barn skulle ammas var fjärde timme och matade ut detta till föräldrar för att få dem att agera som man bestämt. Det ledde till stora problem med förtvivlade, hungriga och gråtande barn och stressade mammor vars mjölk sinade. Bland alla dessa mammor som utsattes för det här, fanns det en majoritet som  agerade som makten bestämt och det fanns de med ett ”avvikande” beteende som valde att högtidligt skita i vad makten påstod och som ammade sina barn när de var hungriga. Det var dessa ”avvikare” som vägrade följa påbuden som till slut fick stopp på de här tokiga idéerna.

Idag tar vi matchen mot nya idéer från makten som handlar om att alla barn ska gå i förskola heltid från tidig ålder, eftersom makten säger att det är det bästa för alla barn (trots att det inte finns någon forskning som styrker det och trots att vi inte forskat om förskolans effekt på barn i Sverige under de senaste 40 åren). Alla de med ”avvikande” beteende som istället väljer kortare dagar i förskolan, som väljer pedagogisk omsorg (dagmamma/flerfamiljssystem), eller som väljer hemmaomsorg – är alla de som faktiskt kan förändra och se till att få slut på dessa dumheter och som återigen kan bidra till att det blir helt naturligt att vi väljer mellan olika barnomsorgsalternativ som man gör i alla länder i hela världen, utom i Sverige.

Det är stort att tänka på.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Du har väl skrivit på namninsamlingen mot obligatorisk förskola från två år? Om inte hittar du den här >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *