Förskola

Stenhård tystnadskultur i FB-gruppen: Förskola – här diskuterar vi allt

Var med i Facebook-gruppen ”Förskola – här diskuterar vi allt” för några år sedan, men mina inlägg raderades ofta (inte alltid, men ofta), så jag gick ur. Gjorde ett nytt försök nu för några veckor sedan och gick med igen bara för att se om det blivit tillåtet att komma med lite kloka råd som bygger på forskning om vad små barn behöver. Det gick bra ett tag, men idag slog tystnadskulturen till med all kraft igen.

Ett inlägg om de negativa effekterna av tystnadskulturen hann bara ligga ute en kort stund innan det togs bort av admin Linda-Marie Fridland med motiveringen: ”Vi brukar radera dina inlägg, då de inte tillför något”. Vad skrev jag då i gruppen ”Förskola – här diskuterar vi allt”, som var så farligt att det behövdes tas bort? Bakgrunden till inlägget var också att många medlemmar klagat på att det blev ”så negativt när föräldrar lyfte olika problem och dessutom anonymt” – var på admin tog bort möjligheten att skriva anonymt. Istället skulle varje anonymt inlägg stämmas av med admin först för att få godkänt.

Så här skrev jag:

Lite om tystnadskultur och dess effekter:

Det verkar som många tycker att det är väldigt jobbigt när sanningar kommer fram om att barn far illa i förskolan, det kan jag förstå – men inte att man reflexmässigt vill ”skjuta budbäraren”. Det är enbart tystnadskultur och det präglar alla andra Facebook-grupper om förskolor. Kanske är det därför det blir extra jobbigt när den tystnadskulturen inte finns här. (Den har dock börjat sippra in även här) – en liten början är ju faktiskt att tillåta föräldrar och personal får berätta om hur verkligheten ser ut i många förskolor – om man vill hitta lösningar. Redan på 90-talet kom de första rapporterna om hur nedskärningarna drabbade barnen. Det är 30 år sedan…

Sedan infördes maxtaxan 2002 och efter det kom en mängd förändringar som försämrade förskolans ekonomi, utan att fler resurser tillfördes. Jag skrev om detta redan 2018 i ett populärt upprop inför valet: ”Att enbart kräva mindre barngrupper räcker inte”  
– ett mycket uppskattat inlägg, som raderades av admin i alla stora grupper om förskolan.

Tystnadskultur är något vi testat i 30 år och det har definitivt bidragit till dagens tuffa situation.

Mitt tips istället är att ha modet att möta verkligheten. Där vissa ser gnälliga inlägg, ser jag ett rop på hjälp. Börja bemöta varje inlägg på rop efter hjälp konstruktivt och tipsa om vad man kan göra, istället för att kritisera att någon lyfter ett problem. Med andra ord, sluta kritisera att människor har modet att våga lyfta problem – och hjälp dem istället 🙂

Ha en fin dag,”

När människor är så rädda, då tänker jag att de vet nog mer än de vill låtsas om. Vi vet att läget är illa i många förskolor från #pressatläge. Vi vet att larmen om krisen i förskolan duggat tätt i tre decennier. Vi vet också att det i Sverige inte forskats under 40 år på vilken effekt förskolan har på barn. Och vi vet att många pedagoger lämnar arbetet i förskolan och att utbildningslinjerna till förskollärare aldrig haft så få sökande som nu. Men är verkligen tystnadskultur rätt väg att gå? Ska vi helt undvika att lyfta de problem vi ser?

Nej, självklart inte.

Allting börjar med att alla föräldrar och all personal ska känna att de kan och får lyfta de problem de ser – ja, även en förälder som jag (som tidigare arbetat i en deltidsförskola) ska kunna lyfta saker som kan bli bättre. Att misstänkliggöra människor som försöker lyfta problem gynnar varken föräldrar, personal, eller de som verkligen behöver oss vuxna och vårt engagemang: barnen. Ska vi vända hela den här skutan med allt större problem i förskolan, samtidigt som skolplikt för förskolebarn närmar sig med raketfart, så måste debatten släppas fri. Min uppmaning till alla föräldrar är att ni inte ska vika ner er för tystnadskulturen. Lyft de problem ni ser, sansat och nyanserat, fundera över lösningar, bolla era tankar med andra och säg ifrån när någon försöker tysta er.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Nystartad sida på samma tema, men utan tystnadskultur >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *