Förskolavalfrihet

Dagmammornas verksamhet hotad när kommuner försöker tvinga in barn i förskolan

”I Sverige finns ingen förskoleplikt, det står familjer fritt att välja om man vill att ens små barn ska sättas i offentlig barnomsorg eller vara hemma med vårdnadshavare. En överväldigande majoritet av Sveriges familjer har dock sina barn i förskolan, bland annat av ekonomiska skäl.

Vid halvårsskiftet blev det lag att kommuner måste söka upp och försöka påverka det fåtal familjer som inte skrivit in barnen i förskolan att göra det. Utvecklingen mot en total likriktning i barnomsorgen oroar Madeleine Lidman som under många år drivit Hemmaföräldrars nätverk med drygt 5 500 medlemmar.

– Jag är förvånad att alla partier ställde sig bakom kravet att kommuner ska bedriva uppsökande verksamhet. I dag jagar man till och med barn som har en välfungerande omsorg i liten verksamhet och som lär sig språket bra.”

Läs mer >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *