FörskolaInskolningPedagogisk omsorgvalfrihet

Det finns lösningar när inskolningen i förskola inte fungerar

Det är fortfarande inskolningstider, vilket märks av i Hemmaföräldrars nätverk – originalet. Antingen behöver föräldrar stöd vid inskolningen och det får de i vår grupp Barnomsorg och skola – HFN-föräldrar ger råd. Där serveras inte några råd i stil med: ”Det är bara att gå. Visa vem som bestämmer och låt inte barnet mästra dig”. Vi har läst in oss på forskning om vad små barn behöver och barn ska inte lämnas – de ska lämnas över. Det finns mängder med sätt att få till en trygg och bra inskolning för barnet, men när det verkligen inte fungerar alls, då är det så viktigt att föräldrar lyssnar till vad barnet signalerar. Barn är olika.

Vi har haft föräldrar som hoppat av inskolning efter att ha fått trygga råd kring att det kommer att gå alldeles utmärkt för barnet ändå. En del har sedan haft hemmaomsorg ett eller flera år till och sedan har inskolningen gått smidigt och allt har fungerat bra. Barnet var helt enkelt för litet för en separation vid det första försöket och inte redo för förskolemiljön.

Andra föräldrar som hoppat av inskolningen har istället valt pedagogisk omsorg (dagmamma) och då har det fungerat utmärkt att lämna, när barngruppen var liten och barnet haft en trygg anknytningsperson som tagit över när mamma eller pappa lämnat.

Med en levande aktiv Facebook-grupp med över 5 700 medlemmar, får du också direkt stöd när du vill göra en livsstilsförändring och ta hem barnet ett tag till. Det är lätt att tänka att det inte finns så många alternativ – men det finns fler än du tror.

Sedan går livet sina egna vägar och vi har alla olika förutsättningar. Men behöver du ändå barnomsorg så är mycket vunnet om du kan korta ner tiden. Vi har mängder med tips hur du ska göra för att få en bättre balans mellan arbete och familj. Alla väljer olika lösningar, eftersom vi är olika. Det är inte särskilt dramatiskt utan det viktiga är att du får stöd att hitta en lösning som fungerar för just din familj.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Bli en del av Sverige ledande nätverk för hemmaföräldrar. Ansök här >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *