Tid för barnvalfrihet

Skammad för ditt val att ha barnen hemma längre? Så hanterar du det

Momshaming, skammande och en mängd varianter på det ordet haglar när mammor känner sig ifrågasatta. Det kan räcka med att någon berättar att de haft sitt barn hemma längre, för att den som valt förskola i tidig ålder till sitt barn ska känna sig skammad indirekt. ”Men alla kan faktiskt inte vara hemma längre…”. Och så är det ju – och alla kanske inte vill vara hemma längre heller. Precis som många vill vara det. Vi är olika, våra barn är olika, så vi väljer olika. Mer dramatiskt är det inte.

Så varifrån kommer det här med att ropa momshaming när någon berättar om sitt val att ha barnen hemma längre? Kanske beror det på att en majoritet idag väljer standardlösningen, vilket gör att den som går sin egen väg och väljer att ha barnen hemma längre sticker ut.

Vissa blir upprörda när de hör en förälder berätta att om valet att ha barnen hemma längre. För när de får höra att någon gjort ett annat val än de själva gjort och får höra att det går att göra ett annat val, så kan det utlösa en känsla av att de själva kan ha fattat fel beslut. Har du aldrig tänkt tanken att det går att göra annorlunda och bara flutit med strömmen, så kan det bli känslosamt att möta någon som valt annorlunda. Men som med alla känslor så ingår det ju i det paket som kommer med föräldraskapet. Alla föräldrar oroar sig och funderar över om de gjort rätt eller fel val kring sina barn, oavsett om de valt standardlösningen eller stannat hemma längre.

En stark känsla kan ju också hanteras genom att man vänder blicken inåt och funderar ett varv över varför man känner som man gör. Är man orolig som förälder att man valt fel, så får man helt enkelt analysera varför man känner så. Hade det gått att välja annorlunda? Mår barnet bra eller dåligt i den lösning man valt och så vidare? När man funderat över det, så får man välja hur man ska agera framöver.

För vissa leder en stunds reflektion till att de fortsätter som förut. Andra väljer en annan lösning när de ser att det går.  Sanningen är att vi inte måste välja likadant, men personligen tycker jag att det är viktigt att föräldrar får fakta om att det går att välja olika lösningar och att de inte bara flyter med strömmen, utan får en chans att stanna upp och reflektera kring sina olika valmöjligheter.

Det besvärliga i allt det här är (till råga på allt) att du som valt tid för dina barn, får finna dig i att du vinner mest på att vara diplomatisk när du blir ifrågasatt. Det är klokt att dra en gräns och inte ge sig in i för tunga diskussioner. Ifrågasätter något ditt val på ett otrevligt sätt, säg bara: ”Vi har valt det här eftersom det fungerar bäst för oss.” Du har inte någon som helst skyldighet att försvara ditt val, eller förklara dig. Men om du förstår varför någon eventuellt reagerar med ilska och att en orsak kan vara att de oroar sig över sitt eget val, så kan det vara lättare att hantera de reaktioner du möter som hemmaförälder. Bäst av allt är att lyckas vi vara goda ambassadörer för valfrihet och olika val, så kan vi inspirera fler att välja annorlunda – om de vill.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *