FamiljepolitikPsykisk ohälsa

Kampen för kvinnornas frihet går vidare. Nu för att bli befriade från statens bojor

Idag är det internationella kvinnodagen och medan många slår sig för bröstet och tycker att deras politik släppt kvinnorna fria, är vi många som ser att det inte stämmer. Idag sitter en majoritet av kvinnorna fast i statens bojor och styrs med järnhand. När sambeskattningen försvann så var det för att staten ville styra ut kvinnor i offentlig sektor i arbete inom vård och omsorg. Nio av tio som arbetar inom vård- och omsorgsyrken idag är kvinnor, ofta till låga löner och med litet inflytande.

Föräldraförsäkringen har dock garanterat att de i alla fall kunnat vara hemma ett år med sina barn, trots låga löner och därmed låg ersättning, vilket gjort att de haft svårt att dra ut på dagarna och stanna hemma längre. Men staten ser ett aldrig sinande behov av arbetskraft. När över en miljon står utanför arbetsmarknaden och behöver komma in, så vänder staten sitt öga mot småbarnsmammorna. De måste arbete mer och hårdare, gå tillbaka i arbete allt tidigare. Det är enklare att försämra föräldraförsäkringen och tvinga ut specifikt dessa kvinnor i arbete, än att utbilda och ordna arbete till de som står utanför. Följden blir att många kvinnor går in i väggen och blir utbrända. Den psykiska ohälsan hos kvinnor ökar ständigt, men även hos barnen som också blir till offer för statens hårda styrning.

Även inom privat sektor skenar sjukskrivningarna hos kvinnor i barnafödande ålder. Högavlönade kvinnor väljer ofta standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Antalet sjukdagar visar hur svårt även de har det med att få ihop livspusslet.

Nej, kvinnor är långt ifrån att ha den frihet de så väl förtjänar. Vi lever bara en gång och många har drömmar om ett helt annat liv än det de med järnhand tvingas att leva. Nästa stora frihetskamp kommer att stå för kvinnors rätt att gå sin egen väg och välja tid för barn om de vill, där politikens ramar ska stötta, istället för att styra. Men dit har vi långt kvar.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Dumförklara inte oss kvinnor som valt att vara hemma längre

Kvinnor står för en stor del av det ökande antalet sjukskrivningar på grund av stress

Högavlönade kvinnor i barnafödande ålder alltmer sjukskrivna

Antalet sjukskrivna ökar med flera hundra procent i Uppsala län

Kvinnors sjukfrånvaro har ökat sedan 80-talet, under samma period som familjepolitiken blivit alltmer

styrandeSmåbarnsföräldrar kan inte lösa integrationen

Varför ska vi jobba när barnen behöver oss?

Ett system utformat för att staten ska kunna äga och styra våra liv

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

2 svar på ”Kampen för kvinnornas frihet går vidare. Nu för att bli befriade från statens bojor

  • Ta tillvara på tiden med barnen. Bra artikel <3

  • Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *