hemmaföräldrarhemmaomsorgVardagspedagogik

Gör barnen delaktiga i vardagssysslorna – låt dem få känna sig behövda

Barn är programmerade från födseln att härma och ta efter sina föräldrar. Spegelneuronerna hjälper barnet med efterhärmningen och det är genom efterhärmningen som barnen lär sig hur världen fungerar. Därför leken är så viktig, men även att inkludera barnen i vardagslivet och låta dem hjälpa till och göra olika hushållssysslor. De växer med uppdraget och får ett ökat psykiskt välmående när de känner sig behövda och är viktiga för familjen (flocken).

En stor del av livet som hemmaförälder är vardagssysslorna. Är man två i familjen är det viktigt att komma ihåg att det är ett arbete att ha omsorgen om barnen själv och då är det bra att dela på hushållssysslorna med den andra föräldern. En annan viktig bit är att tidigt inkludera barnen i sysslorna, istället för att raka av dem när barnen leker, eller sover. Kanske tänker du att det är mer effektivt att göra allt själv, men samtidigt berövar du då barnet på viktigt lärande som de är programmerade för att ta in. Allt arbete du lägger ner på att inkludera barnen och låta dem vara med i vardagen är viktigt. En dag ska de flytta hemifrån (och det går fortare än man tror), så börja tidigt med att se till att de får grepp om hur ett hushåll fungerar. Och barn vill verkligen vara med, det är ofta det roligaste de vet att få olika uppdrag på riktigt.

Här är förslag på några saker barnen kan hjälpa till med:

  • Städa. Låt barnet få använda sopskyffeln, använda dammsugaren, torka bordet och moppa golv.
  • Vattna blommor. Ta en liten (0,5 L) vattenflaska och låt barnet vattna blommorna samt fylla på flaskan.
  • Diska. Alla barn älskar att få stå vid diskbänken på en stol, eller pall och få diska för hand. Ta bort alla ömtåliga och vassa saker och låt barnet ta sig an den spännande uppgiften.
  • Baka. Att få vara med och måtta upp mjöl och andra ingredienser är även matematik.
  • Laga mat. En femåring (eller yngre, barn är olika) klarar att steka plättar själv, under ditt överinseende.
  • Städa rummet. Var sak på sin plats. Ha olika platser/lådor för alla leksaker och lär barnet att städa undan efter sig när barnet lekt färdigt.
  • Skära grönsaker. Låt barnet hjälpa till och skära grönsaker med en vanlig kniv till att börja med. Gurka kan barnet lätt skära med en vanlig bordskniv. Göra fruktsallad och skära frukter.
  • Tvätta. Fyll handfatet med lite varmt vatten och tvättmedel och låt barnet få tvätta olika små plagg, dockkläder, eller annat.
  • Plocka i och ur diskmaskinen. Här gäller det att vara vaksam på vassa föremål dock.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Fler tips på Hemmaföräldrars hemmaförskola >>

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *