hemmaföräldrarTid för barn

Vikten av att vara sitt barns trygga hamn

Du lilla skrutt som börjat din vandring på livets väg. Än har du en trygg hamn att återvända till efter alla upptäcktsfärder, än har du någon som fångar upp dig och ingjuter mod i dig när något känns obekvämt eller läskigt. Så länge jag kan ska jag försöka vara din trygga hamn och vara den som vägleder dig, som berättar det du behöver veta genom att vi reflekterar över livet tillsammans, genom att jag tröstar och förklarar, håller din hand, utmanar dig och håller om dig när det känns jobbigt. Vi bygger tillsammans din inre arbetsmodell, den du ska ha med dig hela livet och som kommer vara grunden för hur du hanterar allt du möter på livets väg.

Böcker, poddar, tv- och radioprogram, utbudet är brett för föräldrar som söker kunskap om hur de ska axla sin föräldraroll. Föräldrar är lätt vilsna idag. Men faktum är att ju mindre tid en förälder tillbringar med sitt barn  – desto svårare blir det. Och det omvända – ju mer tid en förälder investerar i barnet, desto lättare blir föräldrarollen. Dessutom som en extra bonus så kommer den tid du som förälder investerar nu, bli en vägvisare när dina barn får egna barn och det kommer underlätta deras föräldraskap. Den här gåvan som en förälder kan ge, är så svår att ersätta. Den kräver att så många kriterier uppfylls för att det ska bli bra: trygg anknytning, god omsorg, närhet, kärlek och socialt samspel med en vuxen som vägleder barnet ut i världen.

Som förälder behöver du egentligen inte några böcker eller annan information för att förstå varje ålder, eller hur du ska bemöta ditt barn. Det viktigaste är att du finns där, lyssnar, vägleder, förklarar, kramar, tröstar och ger trygghet. Däremot är det viktigt att ha ett nätverk av andra föräldrar eller familj som du kan bolla tankar och ideér med kring utmaningar i föräldraskapet, men det är mest för din egen skull för att det känns lättare. Men du är experten på just ditt barn.

Din roll som förälder är att vara vid ditt barns sida så mycket det går, för att kunna fånga upp barnet när det stöter på utmaningar och hinder och nya situationer på livets väg – prata om det som hänt och hur barnet ska förhålla sig till det. Du kan aldrig undvika att ditt barn får negativa erfarenheter – men du kan vara där vi ditt barns sida och lära barnet hantera dessa upplevelser med dig som sitt trygga stöd.

Du är den som ska vägleda ditt barn ut i världen och förklara hur den fungerar. Därför ska du ge ditt barn tid att vara med där ute i det riktiga livet, så barnet får möta andra vuxna och barn i olika åldrar, i olika situationer och i olika miljöer. Då ger du barnet en inre arbetsmodell för hur livet fungerar och den tid du behöver investera i barnet blir mindre för varje år. De första sex åren är de viktigaste.

Mindre tid under den viktiga perioden mellan ett till sex år när barnet formar sin inre arbetsmodell, riskerar att betyda mer tid ju äldre barnet blir, för utan en fungerande inre arbetsmodell kommer barnet få svårt att möta livets utmaningar och risken för att barnet kommer att drabbas av ångest och oro ökar också. Och som alla vet, det är lättare att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *