FamiljepolitikFöräldraförsäkring

Rör inte föräldraförsäkringen! Barn behöver mer tid med sina föräldrar, inte mindre

Kajsa Dovstad, Timbro, debatterar den 6 december i Expressen för försämrad föräldraförsäkring, eftersom Timbro har tagit fram statistik som visar att uttaget av föräldradagar skjuter i höjden dagarna innan jul. Men nej, det kan aldrig vara ett problem att barn som tillbringar 50–60 timmar i veckan i förskola och skola, får några få dagar med sina föräldrar under julen.

Precis som socialdemokraterna gjort i alla tider, hävdar Dovstad felaktigt att vi har en exceptionellt bra föräldraförsäkring och att det därför finns utrymme att försämra den. Vi är inte bäst. Bland länderna i OECD hamnar vi på 15:e plats. Om man ser till hur länge man kan vara hemma med full lön, enligt en undersökning från den brittiska tidningen The Economist.

Helt iskallt skriver Dovstad också: ”Kommunen har dessutom en skyldighet att se till att det finns fungerande barnomsorg även under lov – det finns helt enkelt inga argument för att den enda lösningen är att föräldrar är lediga i mellandagarna.”

Jo, det finns argument.

Vi har en extremt styrande familjepolitik i vårt land som gör att en majoritet av alla barn knappt ser sina föräldrar under arbetsveckorna. Självklart ska dessa barn få tid med sina föräldrar under jullov och andra lov.

Det är något tragiskt med den här synen på barn som en belastning och det visar tydligt att vi måste ta helhetsgrepp på familjepolitiken och börja prata om väsentligheter, som hur barn får mer tid med sina föräldrar, inte mindre. Så rör inte föräldraförsäkringen!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också: 

Föräldradagar ska inte användas som jullov

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *