Förskoleklass

Så fick vi skolplikt från sex års ålder – trots att en majoritet var emot det

Det är bra att kunna sin historia och lära sig hur makten arbetar. När socialdemokraterna en gång i tiden kom med ett förslag om skolplikt från sex år, så var en majoritet emot förslaget och protesterna blev högljudda.

Lyssnade makten då?

Nej, de ändrade taktik och införde ”frivillig” sexårsverksamhet, (sexårs). Vad bra, eller hur? Frivillig. Inget tvång där inte. Förutom en liten detalj då som att man samtidigt ändrade förskolans inrikting så att de endast erbjöd verksamhet för barn från 1-5 år, istället för 1-6 år. Men fortfarande så var ju skola från sex års ålder frivillig, så vem skulle kunna klaga?

Alla de föräldrar där båda arbetade och som hade en kostnadskrävande livsstil, hade knappast möjlighet att ta hem barnen under ett år innan skolstart och tvingades så klart att välja sexårs. Dessutom förlorade deras barn sitt sammanhang om de tog hem barnen igen under ett år innan skolstart.

Den där frivilligheten var inte så frivillig med andra ord.

I samma veva gjorde sig journalister och media till nyttiga idioter och matade ut maktens budskap: ”titta alla föräldrar väljer sexårs (förskoleklass) till sina barn”. (Ja, vad ska de göra liksom när de inte får ha kvar barnet i förskolan längre). Inte någon ifrågasatte att det faktiskt var ett tvång eftersom man inte fick ha kvar barnen i förskolan. Jag såg vartåt det barkade och lyfte problemet i Hemmaföräldrars nätverks Facebook-grupp, där jag varnade för att snart kommer makten säga att ”alla barn går ju redan i sexårs (förskoleklass), så då kan vi lika gärna göra det obligatoriskt”. Men hej och hå vad korkad jag var tyckte vissa, så var det minsann inte alls, ”det var ju frivilligt faktiskt och varför skulle socialdemokraterna vilja ändra på det”, ropade de som inte såg fällan som var på väg att slå igen.

Men till slut kom det, när det bara fanns några få hemmabarn kvar som inte gick i sexårs: ”Alla barn går ju redan…” och voilà obligatorisk skolplikt från sex år infördes, utan några protester. Och det var ju sant. En majoritet hade genom olika politiska beslut styrts att sätta sin barn i sexårs (förskoleklass), men väldigt få såg eller förstod vad som faktiskt hände och jag är tveksam om de ser det än idag.

Hösten 2020 släppte socialdemokraterna en ny testballong: Obligatorisk förskola från två års ålder. Människor blev vansinniga och den namninsamling jag redan startat mot obligatorisk förskola fick på några dagar över 25 000 namnunderskrifter. Betydde det att makten då äntligen skulle lyssna till gräsrötterna?

Nej, i vanlig ordning så ändrade socialdemokraterna taktik.

Istället för obligatorisk förskola direkt, så släppte de ett förslag om tvångsinskrivning av alla barn det år de fyllde tre år, samtidigt som de lade ett förslag om att stoppa nyetableringen av pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljssystem). Med en liten klausul då angående tvångsinskrivningen, att föräldrar skulle kunna skriva ut sina barn igen från den förskola som kommunen placerat barnet i.

Frivilligt, eller hur?

Förutom att många kommer missa detaljen om att man får tacka nej och kan skriva ut barnen igen, så kommer många inte våga. Även barn som har en väl fungerande verksamhet i pedagogisk omsorg, kommer tvångsinskrivas vilket ytterligare sänker den verksamheten. En verksamhet som redan idag misstänkliggörs och nedvärderas, trots att den ofta håller en mycket högre kvalitet än vad förskolan gör. Dessutom kommer det att finnas färre och färre pedagogisk omsorg när nya inte får starta.

När det gått ett tag och alternativen är på väg att försvinna/har försvunnit helt, så kommer förskola från två år att bli obligatoriskt, eftersom (ni har greppat taktiken nu väl) ”alla barn redan går i förskola från två års ålder.”

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

S vill införa obligatorisk förskola från två års ålder

Motion om obligatorisk förskola

Förskoletvång försämrar för alla

Obligatorisk förskola sliter upp barn från fungerande lösning

Varför ska alla barn tvingas in i förskolan?

Socialdemokraterna äger inte våra barn

Obligatorisk förskola från två års ålder

Förslaget om obligatorisk förskola möts av kritik

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *