Små barns behov

Små barn behöver inte obligatorisk skärmtid

Obligatorisk skärmtid i förskolan – eller som många hellre kallar det: digital adekvat kompetens, visar på hur föräldrar vilseleds med ord att tro att fel saker är viktiga. Lite så har makten arbetat även när det gäller att sälja in förskola till barn. Daghem var för likt hemmaomsorg och dagmamma. Men skola, det förstår ju alla att det är något barnet inte får missa…

Tänk vad lätt det är att leka med ord för att skapa en helt annan bildsättning. Ta ord som daghem – ett hem på dagarna för små barn att ägna sig åt fri lek i en mysig och ombonad hemliknande miljö. Och så förskola – med en skolliknande miljö, med uppstyrd verksamhet, mål och utvärdering. Så lätt det är att invagga föräldrar i bildsättningen att det ena håller högre kvalitet än det andra, trots att det ena alternativet inte alls bygger på vad små barn behöver. Förskola bygger på vad staten behöver – föräldrar i arbete och kostnadseffektiv barnomsorg till en så låg peng som möjligt.  

Jag brukar säga att svenska föräldrar är grundlurade av de som har makten, av de som vill styra föräldrar att springa i ekorrhjulet – den tid som barnen egentligen behöver dem som mest.

Med ord och bildsättning, propaganda och påstådd forskning om förskolan förträfflighet (trots att det saknas forskning i Sverige under de senaste snart 40 åren på vilken effekt förskola har på barn) – så styrs föräldrar att tro att förskola är det bästa för alla barn. Att pedagogisk omsorg och hemmaomsorg är sämre.

Ändå är det egentligen så enkelt, för vad behöver små barn innan skolstart, de första åren i livet –  för att vara förberedda för en separation och ett helt annat liv? Jo, de behöver närhet, kärlek, god omsorg, trygg anknytning och socialt samspel med en vuxen som vägleder dem ut i världen. Och vad kan förskoleverksamheten med stora barngrupper och få vuxna erbjuda i det perspektivet, kontra hemmaomsorg och pedagogisk omsorg?

Och hur VET du vad små barn behöver, kanske någon tänker?

Jo, vänder man på steken och läser in sig på forskning om anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi, så blir det alldeles uppenbart vad små barn behöver. Och det bästa av allt – det är precis det du som förälder kan erbjuda ditt barn genom att ge barnet tid. Tid med dig.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Låt inte barn i förskolan sitta med skärmar

Sätt punkt för experiment

Små barn bör inte sitta framför skärmar

Skärmtid skadar små barns hjärnor

När det hette dagis hade verksamheten bättre förutsättningar

Det händer när skärmtid ersätter fysisk aktivitet

Norsk myndighet: Slopa all skärmtid för barn under två år

Forskare: Skärmar kan göra att små barn missar annat som är viktigt för deras utveckling

Småbarnsföräldrar kan inte lösa integrationen

Förskola för de allra minsta. På gott och ont

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *