Okategoriserade

Ingrids pepparkaksdeg – perfekt för både pepparkakor och pepparkakshus

Foto: Madeleine Lidman

Det här är världens bästa recept som jag en gång i tiden fått av barnens lekisfröken Ingrid. Degen är enkel att använda både till pepparkakor och pepparkakshus och den är väldigt barnvänlig. Sedan är det lite kul att göra degen tillsammans med barnen, så att de får lära sig vad degen innehåller. För inte är det peppar i pepparkakor inte 🙂

Ingredienser:

150 gram margarin

4 ½ dl socker

2 dl sirap

2 dl vatten

1 msk kanel

1 msk ingefära

1 msk malda nejlikor

1 msk bikarbonat

1,7 liter vetemjöl

Blanda alla ingredienser och vispa samman med elvispens ”degkrokar”. Lägg degen i en plastpåse (eller två) och låt den vila kallt i minst en timme.

Sedan är det bara att mjöla bakbordet och ta fram degen. Kavla ut och lyft eller vänd degen och mjöla. När den är utkavlad och enkel att lyfta från bordet är det dags att börja använda formarna. Ska du göra pepparkakshus och har ritat en egen mall, så lägg ut mallen och skär försiktigt ut bitarna. . Enklast är också att använda bakplåtspapper. Ta en stekspade och flytta pepparkakor/pepparkakshusdelarna till bakplåtspappret.

Grädda i ugnen i cirka 4 minuter i 250 grader.

När det är dags att sätta ihop pepparkakshuset, sätt stekpannan på svag värme och häll i strösocker. Använd en pensel (silikon går bra) eller en riktig vanlig (ej plast) fin målarpensel. Doppa i det smälta sockret, måla kanterna och håll ihop sidorna, räkna till 10 och sedan ska de sitta ihop. Tänk gärna på att taket till pepparkakshuset kan behöva förstärkas från insidan med smält socker. Då är det bara ösa på med krystyr och godis sedan.

Dekorera pepparkakorna med färdig krystyr, brukar finnas rosa, grön eller vit (eller gör egen med florsocker och ytte pytte lite vatten samt karamellfärg) – en klick och så på med non stop godis.

Madeleine Lidman

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *