Barnomsorg

Privata dagbarnvårdare ökar – trots motstånd från kommunerna

Skärmdump av artikelDet har länge varit känt att många kommuner motarbetar dagbarnvårdare. De kommunala fasas ut och vissa kommuner försämrar villkoren och motarbetar öppet de privata. De försvårar för föräldrar att hitta dagbarnvårdarna och ett vanligt knep under årens lopp har varit att säga till föräldrar: ”Det är fullt hos dagbarnvårdarna, du får ställa dig i kö till förskola”. Och när dagbarnvårdarna frågar varför de aldrig får några ansökningar, så säger kommunen: ”Nej, det är ingen som vill ha dagbarnvårdare”.

På så sätt har man under decennier fasat ut de kommunala. När så i stället privat verksamhet har startats  upp så har vissa kommuner valt att sänka barnomsorgspengen kraftigt för att svälta ut dem. Mycket positivt därför att läsa om att de finns de som trots motstånd startar upp och att föräldrar därmed har fler barnomsorgsalternativ att välja mellan. Speciellt som många förskolor har så extremt stora problem att klara av att erbjuda en verksamhet som håller en bra kvalitet.

Fler dagmammor med ny aktör

Läs också: När betongmakten förstör för den lilla människan

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.