Om

Madeleine LidmanHemmaföräldrars nätverk, HFN, startade 2001. Initiativtagare och grundare till Hemmaföräldrars nätverk är Madeleine Lidman, som arbetar ideellt med att stötta och inspirera föräldrar att våga ta steget att satsa på tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Familjer är olika – barn är olika, därför är det inte särskilt dramatiskt att föräldrar vill välja olika lösningar under småbarnsåren. Men det svåra är när föräldrar inte KAN välja olika, eftersom det saknas verktyg i de politiska ramarna. Därför har Hemmaföräldrars nätverk vid sidan av att ge föräldrar råg i ryggen att våga lyssna till sin magkänsla och välja det alternativ som passar just deras familj bäst – samtidigt arbetat med opinionsbildning för att förändra de politiska ramarna, så att föräldrar har fått verktyg för att KUNNA välja den lösning som passar dem bäst.

Madeleine Lidman var med och drev Föräldraupproret 2005 och arbetade hårt för att även omsorg i hemmet skulle bli ett subventionerat alternativ, vilket också skedde sedan när vårdnadsbidraget infördes 2008.

Det mesta av arbetet med att stötta och inspirera andra föräldrar sker i dag via HFN:s facebookgrupp – som i dag har över 2 200 medlemmar samt lokala grupper över hela landet.

Föräldrar som satsar på tid för barn och balans mellan familj och arbete, pusslar på en mängd olika sätt. Ibland är mamman hemma på heltid, ibland pappan. De föräldrar som har tillgång till vårdnadsbidrag arbetar ofta 50 procent var och är hemma 50 procent var. Det viktiga är att man satsar på att ha omsorgen om barnen hemma längre.

Här på sidan samlar vi många intressanta artiklar och länkar, men vill du som förälder ha stöd, råd och inspiration eller bara hitta andra föräldrar att nätverka med och hitta på saker tillsammans med, så är du välkommen att ansöka till facebookgruppen.

Till HFN hör också Hemmaföräldrars blogg samt HFN:s blogg om hemmapedagogik och hemmaförskola.

Den som är hemma längre utvecklar sitt föräldraskap men även en mängd andra förmågor – och många startar därför också eget företag. Därför finns det nu även en grupp för HFN:are med eget företag.

Informationsblad om HFN >> (för utskrift)