31 oktober 2006

Ett litet nödrop från en hemmaförälder

 

Anna-Maria nybliven trebarnsmamma i Katrineholm hörde av sig med ett litet nödrop till oss på Hemmaföräldrar;

 

"Vad kommer att hända när det blivit en ny regering, finns det nån chans för vårdnadsbidrag eller barnomsorgspeng? Jag vill så gärna få vara hemma länge, den yngste föddes 28 juni, mina andra är 5 och 3 år".

 

Nu bor Anna-Maria i en kommun som styrs av socialdemokrater, så under sin graviditet har hon kämpat för Föräldraupproret och samlat ihop 250 namnunderskrifter för ökad valfrihet.

 

- Tyvärr så har jag inte lyckats få ihop de namn jag skulle i vår kommun. Det blev för mycket med tre små och så kände jag inte så många som kunde hjälpa mig. Men jag skickade in de 250 namn jag fått till kommunen i alla fall, säger Anna-Maria.

 

När Anna-Maria inte hörde ifrån sin kommun så skrev hon ett litet mejl och frågade vad som hänt med alla de namnunderskrifter som hon skickat in.

 

Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden svarade bland annat:

 

"I Katrineholm har vi inte överfulla kommunala förskolor. Men det är stor efterfrågan på förskoleplatser och därför arbetar vi med att tillskapa fler förskoleavdelningar och anställa mer personal. I Katrineholm kommer vi inte att använda kommunala skattemedel till att införa kommunalt vårdnadsbidrag".

 

Vidare så var ordföranden i BUN noga med att påpeka följande:

 

"Vi har ett solidariskt finansierat skattesystem där vi alla är med och bidrar till verksamheter som är av samhällsintresse".

 

När den lilla människan vill prata valfrihet med (s) företrädare så brukar de få höra att vi redan har "världens bästa föräldraförsäkring"  och därför inte behöver fler alternativ och också Anna-Maria fick upplysningen "att vi redan har en generös och flexibel föräldraförsäkring som ger föräldrar möjlighet att vara hemma längre än ett år". Det är dock en sanning med modifikation med tanke på att det är en omöjlighet för majoriteten av alla låg- och medelinkomsttagare att dra ut på föräldradagarna på grund av de höga skatterna. I Sverige behöver de allra flesta två heltidslöner för att få tillvaron att gå runt efter skatt.

 

Bor du i en kommun som bekämpar den lilla människans rätt till valfrihet? Undrar du över när och om vårdnadsbidraget kommer att införas i din kommun? 

 

Alliansen har utsett Göran Hägglund som ny ansvarig för familjepolitiken och hans roll är att lyssna till de små gräsrötterna och därför är det väldigt viktigt att du hör av dig. Skicka din fråga till Göran Hägglund, ansvarig för familjepolitiken genom att klicka här

Madeleine Lidman

 


 

Läs också om andra små gräsrötter som behandlats nonchalant i (s) kommuner:

 

Hellre socialbidrag än arbete som privat dagmamma

 

Socialdemokraterna stoppar familjenätverk i Uppsala

 

Nej till Nackamodellen

 

Socialdemokraterna försöker stoppa valfriheten också i Sollentuna

 

 


 

Första sidan