Valet - ett bakslag för barnfamiljerna

För oss som vill ha valfrihet för föräldrar och barn blev valet ett bakslag. Nu har vi fått en regering där statsministern klart uttryckt att "man ska inte kunna leva på en lön" och "dagis ska vara det enda alternativet". Redan idag går de privata dagmammorna back ekonomiskt, liksom föräldrakooperativen. I de familjer där en vill stanna hemma under småbarnsåren blir det inte lättare, eftersom skattesatsen är satt så högt att båda måste arbeta.

Vi på Hemmaföräldrar förstår inte och kommer aldrig att förstå varför Hemmaföräldrarna måste vara med och finansiera dagissubventionerna, (via den arbetande föräldern, när och om vi arbetar deltid eller bara genom den skatt vi betalade innan vi fick barn och som vi kommer att betala när vi börjar arbeta igen).

Om vi tvingas betala så hög skatt att det inte går att leva på en lön och försörja en familj och inte heller får några subventioner - så fungerar inte det system vi har idag. Hela välfärdssystemet sätts på spel - idag fungerar det så att vi betalar jättehöga skatter och så ska vi få något tillbaka - men vad händer om man börjar utesluta vissa grupper? Idag är Hemmaföräldrar uteslutna - vilka blir det imorgon?

Sedan är det missuppfattningen hos en del människor "att de tänker inte vara med och betala, för att vi är hemma med våra barn". Vem har sagt att vi Hemmaföräldrar kräver det?. Om staten inte plockar av oss skatt in på bara skinnet, utan den arbetande föräldern får betala en rimlig skatt under småbarnsåren - helt enkelt betala till välfärdssystemet i mån av förmåga - som alla andra människor i vårt samhälle- då slipper vi kräva vårdnadsbidrag eller dylikt. Vi kräver inte ett liv i lyx, utan bara en möjlighet att få tillvaron att gå runt. Sedan finns det människor som av en eller annan anledning blivit ensamstående. De ska också kunna ges en möjlighet att vara hemma åtminstone i 3 års tid!

Förra valets löften (1998), om förbättringar inom vård, skola och omsorg - infriades inte. Nu har man lovat samma sak igen, plus att barngrupperna på dagis ska minskas. Vi kommer med spänning att följa hur det hela fortlöper.

Fr.o.m. årsskiftet ska alla 4- och 5-åringar få gratis tillgång till 3 timmars förskola. Plats på dagis som redan idag är överfulla och har brist på personal. Idag kan flera kommuner inte erbjuda plats inom de 3-4 månader man är skyldig till - hur ska det då blir framöver? På Aftonbladets hemsida kan du läsa mer: Här är de värsta dagisköerna

Det säger sig självt att den här utvecklingen mot ännu sämre dagis kommer att ge många barn hälsoproblem i framtiden. Och redan idag mår barn och ungdomar dåligt! Läs mer på Aftonbladets hemsida.Det är dags att ta barnens stress på allvar "Med facit i hand" skulle vi ha handlat annorlunda - är ett populärt uttryck hos många i maktposition när de ska ursäkta vad som gick fel.

Idag har vi delvis redan facit i hand för hur statens ensidiga styrning över familjernas liv får barnen att må (och de vuxna). Det vi ser nu är resultatet av den politik som bedrivits sedan 70-talet med minimalt inflytande för föräldrar att bestämma över hur de vill leva - allt styrs mot en lösning - båda föräldrarna tillbaka till ekorrhjulet så fort som möjligt efter att barnet är fött och in med barnet på dagis. Vi på Hemmaföräldrar anser att det är dags att förändra samhället och styra mot en ökad valfrihet för barnfamiljerna!

Vi kommer fortlöpande att rapportera hur barnen i Sverige mår idag. Längre fram kommer de artiklar vi hittar att hamna under en rubriken - Hur mår Sveriges barn?


hemma.foraldrar@brevet.nu    Tillbaka upp på sidan    Startsidan

Läs vår gästbok! - Skriv i vår gästbok!     Första sidan